Șepreuș, comuna formată numai din satul de reședință care poartă același nume, este o localitate așezată în plină câmpie, încadrată natural de Crișul Negru și Crișul Alb.
Este comuna arădeană unde au avut loc trei revolte ţărăneşti, între anii 1824 şi 1949, iar nemulţumirile localnicilor erau legate de pământ şi de taxele mari.
Am ajuns la Primărie, instituție aflată într-o clădire frumoasă, fost conac cu o istorie interesantă, dar despre acest lucru vom vorbi cu altă ocazie.
La intrare, chiar în fața instituției, este în curs de derulare un proiect de amenajare a unui parc, investitie finanțată de Consiliul Județean Arad dar și fonduri de la bugetul local.
La Șepreuș se lucrează în echipă
Am stat de vorbă cu primarul Pintean Ioan și cu viceprimarul Ioan Morgociu, o adevărată echipă, după cum ne spune, cu mândrie, primarul Șepreușului.
”Cel mai important lucru într-o primărie este înțelegerea. Dacă nu e pace și liniste lucrurile nu merg cum trebuie”, ține să ne precizeze, încă de la început, edilul Ioan Pintean.
Am vrut să știm care mai este situația cu proiectele din comună, în acest moment.
”Proiectul la drumul Șepreuș- Satu Nou este aproape terminat, dar de trei luni stăm la Mediu pentru că au găsit o păsărică, pentru care așteptăm. De când sunt locuitorii aici tot așa a fost drumul, nu-l putem muta. Așteptăm ultimul aviz de la Natura 2000. Și asta ne cam ține pe loc”, spune primarul Ioan Pintean.
”O să se dea avizul, doar că sunt niște termene care trebuiesc respectate”, ne precizează și viceprimarul Ioan Morgociu.
Ultimul bastion: canalizarea comunei
De asemenea, am vrut să aflăm care ar fi cel mai important proiect al comunei.
”Cel mai importat proiect pe care îl avem este canalizarea. Acuma, de săptămâna trecută avem certificatul de urbanism, iar pentru stația de epurare avem dislocat din pășunea comunală un hectar de teren, care vine scos din circuitul agricol. Deja este făcut și contractul cu proiectantul, sperăm să ne încadrăm în termene să putem să-l depunem”, ne explică Ioan Pintean.
Comuna Șepreuș are rețea de apă pe 19 kilometri și este necesară și canalizarea, proiect important pentru echipa de la conducerea comunei.
”Apă avem pe 19 km în comună, atât va fi și canalizarea. Banii nu sunt suficienți, cât avem asigurat 3 milioane de euro, necesarul ar fi cam de 5 milioane. În momentul ce va fi începută lucrarea vom merge pe un alt proiect de extindere. Noi am fi multumiți dacă anul viitor am putea să facem licitația și să înceapă lucrările la stația de epurare”.
Iluminat public modern
Tot de la echipa Pintean- Morgociu am aflat că în comună există un sistem de iluminat public modern.
” Toată comuna este cu lămpi cu leduri. La noi nu se intrerupe curentul, iar pe timp de noapte se poate regla intensitatea luminii la trecerile de pietoni unde are intensitate maximă”, spune Ioan Pintean.
”Modernizarea iluminatului public în comună a fost o
investiție finanțată prin Agenția Fondului de Mediu
(A.F.M.) și bugetul local”, ne spune viceprimarul Ioan Morgociu.
Grădiniță și școală cu dotări ca la oraș
Și la capitolul învățământ comuna Șepreuș dă clasă multor localități din județul Arad, chiar și multor școli din municipiu. Am vizitat împreună cu primarul și viceprimarul școala și grădinița din comună și am fost impresionați pozitiv de investițiile realizate aici.
”Am câstigat un proiect, investiție realizată prin P.O.I.M. și buget local, prin care fiecare elev are tableta lui, fiecare sală de clasa are tablă interactivă și sistem wireless”, ne explică edilul.
Reabilitarea școlilor și grădiniței din comună a fost o investiție finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (P.N.D.L.) dar și fonduri de la bugetul local.
Cei 300 de copii din comună învață în grădinița și cele două școli moderizate la cele mai înalte standarde.
”Am facut un teren sintetic de 800 de mp în incinta școlii. Am terminat reabilitarea și la clasele I-IV. Acolo avem prevăzut și un parc pentru copii, la care avem făcut proiectul, doar să începem lucrările”, ne povestește Ioan Pintean.
”Am cerut finanțare pentru supravegere video în toată comuna, iar pentru faza a doua am cerut bani și pentru terminarea parcului de la școală. Acum trei- patru ani am primit fonduri pentru casa mortuară 50 de mii de euro, diferența am pus-o noi. Așteptăm să primim acum această finanțare să putem finaliza parcul de la grădiniță”, ne explică edilul.
Populația a crescut destul de mult în ultimii ani
Atât primarul cât și viceprimarul ne spun că localitatea pe care o conduc este o comună liniștită, cu oameni harnici și muncitori, unde se poate lucra cu drag.
Din acest motiv administrația locală se ocupă și de momentele de distracție și relaxare ale locuitorilor, organizând evenimente culturale cum ar fi ”Zilele comunei”, dar și alte activități culturale.
”Sunt printre cele mai reusite evenimente din zonă. Ne-am bazat pe artiști de renume. 80 la sută din banii alocați pentru acest eveniment au fost din sponsorizari”, ne spune primarul.
Datorită investițiilor din comună din ultimii ani și a utilităților, populația a crescut destul de mult.
”Am crescut cu vreo 400 de persoane, comuna are acum un număr de 2.800 de locuitori și 1.250 numere de casă”, ne spune primarul.
Case scumpe la Șepreuș
De asemenea, au fost și cazuri în care oameni din alte părți au venit la Șepreuș și au cumpărat case și pământ și s-au așezat în zonă.
” Au venit și au cumpărat case aici în Șepreuș. Dar la noi casele sunt scumpe. S-au vândut și cu 100 de mii de euro. Nu există locuință de vânzare sub 40 de mii de euro. Sunt scumpe aici”, ne povestesc primarul și vicele.
Străzi impecabile în toată comuna
Am ieșit la o scurtă plimbare prin comună și am constatat că străzile sunt foarte bune.
”Am reabilitat străzi, cam 15-16 km. 80 la sută drumuri sunt reabilitate, la noi. Drumurile realizate acum 6 ani de Inteco Holding, sunt și acum în stare impecabilă. Nu prezintă nici măcar o crăpătură”, ne precizează primarul Ioan Pintean.
Au fost amenajate, de asemenea, trotuare din beton în toată comuna, printr-o investiție finanțată de la Consiliul Județean Arad și bugetul local.
Motive de mândrie pentru echipa Pintean- Morgociu
Care ar fi cel mai greu moment din viața de primar sau viceprimar, am întrebat.
”Haideți să le spunem pe cele mai frumoase momente”, au spus cu modestie, atât primarul cât și viceprimarul.
Așadar, am revenit la momentele de bucurie ale celor care administrează comuna.
”În 2016 am finalizat 11,2km de drumuri în comună. Tot am asfaltat, și am primit toți banii de care am avut nevoie. Așa am asfaltat tot ce era cuprins în proiect”, ne spune Ioan Pintean.
Un alt motiv de mândrie este autospeciala de pompieri din curtea primăriei.
” Pentru prima dată când Sepreușul a avut autospecială de pompieri, dotată cu tot ce trebuie. Am avut destule evenimente unde am folosit-o. Noi acordăm primul ajutor și la vecini. Au fost numeroase incendii de miriști pe timp de vară”, ne precizează primarul.
Sunt și câteva investiții în comună pentru care s-a semnat contractul de finanțare. Vorbim aici despre:
-reabilitarea termică a sălii de sport, proiect finanțat prin Agenția Fondului de Mediu (A.F.M.), două stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, proiect finanțat tot prin A.F.M.
-reabilitarea dispensarului medical din comună, proiect finantat prin P.N.R.R. și buget local.
-reabilitarea clădirii administrative a comunei finanțat tot prin PNRR și buget local.
– dotarea unităților de învățământ proiect tot prin PNRR.
De asemenea au fost depuse proiecte prin programul Anghel Saligny, ne referim aici la modernizarea drumului comunal DC 124, Șepreuș- Satu Nou și la extindere rețea de apă uzată în comună.
Și la Compania Națională de Investiții, primăria Șepreuș a depus proiecte. Dintre acestea menționăm:
Modernizare drumuri de interes local, reabilitarea și modernizarea complexului sportiv din comună și construirea unui dispensar uman.
La Șepreuș 95 % din suprafața de teren este lucrată
Dacă în alte zone din țară pământul este nelucrat, acest lucru nu se întâmplă la Șepreuș. Aici chiar se lucrează.
”Avem vreo trei sau patru tineri care lucrază sute de hectare în comună, se lucrează pe scară largă. Mai avem și firma Agro banat care are vreo mie și ceva de hectare în Sepreuș. Această firmă este tot timpul alături de noi. În luna decembie, în fiecare an ne-au dat 10 -15 mii lei pentru pachetele de sărbători la copii dar și la persoane cu dizabilități.
În fiecare an, de zilele comunei ne ajută cu 20-25 de mii sponsorizări.
De asemenea, avem o mie și ceva de hectare arendate de la cetățeni, care primesc 180 de euro per hectar. Se lucrează și au utilaje performante”, ne explică Ioan Pintean.
Și creșterea animalelor a rămas ocupație de bază și este într-o continuă dezvoltare în comună.
” Avem un cetățean care crește în jur de 80 -100 de capete de vaci Angus. Alții cresc oi, alții vaci. Avem două asociații ale crescătorilor de ovine care închiriază pășuni pe sapte ani . Sunt 8.000 -9.000 de capete de ovine”, continuă edilul.
Așadar în Șepreuș în proporție de 95 % din suprafața de teren este lucrată.
Șepreușul are toate condițiile pentru un trai modern: drumuri, PECO, bancomat, farmacii, medici, școli și grădiniță dotate, minimarket
Atât primarul cât și viceprimarul speră să atragă din ce în ce mai mulți investitori în zonă, de aceea se luptă pentru dezvoltarea comunei.
”Șepreușul are toate utilitățile, începând de la un PECO, avem bancomat, farmacie umană, veterinară, trei medici, un stomatolog și doi medici de familie. Școli și grădinită dotate, minimarket. În mod sigur când vom avea și canalizarea finalizată, vom avea și alți investitori”, ne explică Ioan Pintean.
Dorința cea mai mare a locuitorilor comunei se pare că este să aibă canalizare.
”Când am făcut sondaje, 90 la sută din locuitori au spus că doresc canalizare deoarece este cea mai importantă”, ne spune primarul.
5.000 de hectare întabulate gratuit
Un alt lucru demn de menționat este și faptul că s-a finalizat întabularea gratuită a a tuturor terenurilor extravilane. La această dată sunt 5.000 de ha întabulate.
”Am terminat în proporție de 95 la sută intabularea gratuita a tuturor terenurilor extravilane, deja am intrat la terenurile intravilane, unde avem locuri de casă care nu au CF-uri. E un lucru mare pentru oameni să le întabulezi gratuit, pâna acum îți lua 1.000 de lei dacă venea să îți măsoare”.
Șepreușul- comună martir
Să nu uităm însă că Șepreușul este comună martir. Edilul ne povestește că două dintre peroanele deportate după evenimentele din 1949 trăiesc. De fapt femeile s-au născut în pribegie iar acum au frumoasa vârstă de peste 70 de ani.
Una dintre aceste femei este Stana Florica. Reamintim că după evenimentele din 1949 multe familii din comună au avut de suferit. 40 de săteni au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie şi şase familii, deportate. În perioada pribegiei s-au născut și copii care ulterior s-au întors în satul natal.
Din acest motiv Sepreusul este comună martir.
”Aici au fost împușcați cei care s-au revoltat în 49. Oamenii n-au vrut sa intre în colectiv, li s-au impus niște taxe și impozite foarte mari iar oamenii au protestat”, încheie povestea primarul și viceprimarul.
Așadar, Șepreușul cu un o istorie zbucimată este acum în plină dezvoltare, iar echipa de la conducerea comunei face tot posibilul să fie adevărați urmași ai celor care și-au dorit o viață mai bună de-a lungul vremurilor.