ajutoare Vladi

Toate persoanele din comuna Vladimirescu care au venituri mici și au dreptul să primească ajutoare de la Uniunea Europeană constând în alimente, își vor obține drepturile. După adevărate peripeții, care au durat mai multe luni, la trei luni de când s-au împărțit primele alimente, autoritățile locale din Vladimirescu au reușit să obțină și restul produselor, care au început să fie împărțite oamenilor. Dar să vedem ce s-a întâmplat de s-a ajuns ca niște ajutoare care ar fi trebuit date în octombrie sau noiembrie să ajungă la destinație abia în luna martie a anului următor.

Primarul Ioan Crișan spune că tabelele în care erau trecute numele celor care au dreptul la alimente au fost întocmite greșit de serviciile deconcentrate. Mai mult, acesta povestește că oamenii au fost înștiințați de către autoritățile competente încă din timpul campaniei electorale să se prezinte la Primărie, însă tabelele pentru primul lot de ajutoare, care avea să se dovedească că nu acoperă necesarul, au ajuns după alegeri. „Au fost multe înștiințări trimise oamenilor în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, însă pachetele au ajuns la două luni de la primirea acelor înștiințări. În prima fază au primit ajutoare aproximativ 800 de persoane, iar cam 470 de persoane au rămas fără pachetele cuvenite. Cum în Vest au mai fost probleme similare, ni s-a comunicat că diferența va ajunge la noi ulteriorˮ, a declarat Crișan.

Tabele întocmite greșit

Acesta mai spune că în tabelele care au ajuns la Primărie erau cazuri în care același beneficiar era trecut de două ori, iar mulți dintre cei care au primit înștiințări acasă nu se mai regăseau pe listele ajunse la Vladimirescu între 30 noiembrie și 10 decembrie. „Ceea ce a ținut de noi am făcut. Am publicat tabelele în ziarul local, iar ajutoarele din primul lot au fost distribuite civilizat, până la Sărbători. Un lucru ne-a depășit însă atunci. Deși ar fi trebuit să primească alimente toți cei care au venituri mici, mulți dintre cei care nu au fost trecuți pe listele de anul trecut, cu toate că aveau dreptul, ne-au întrebat de ce ei au fost lăsați deoparte, în timp ce cunoscuți de-ai lor, chiar vecini, cu o situație materială mai bună, și cu venituri peste 400 de lei au primit. Din păcate nu există o consultare a deconcentratelor, care întocmesc tabelele, cu primăriile, așa că există persoane cu pensii de stat, dar și de CAP sau de handicap, iar în evidențele lor apar cu un singur venit. Așa se întâmplă ca persoanele care au nevoie să nu primească, iar cele care nu aveau nevoie să primească. Dacă am fi fost întrebați și noi, ar fi fost mai puține probleme, iar împărțirea alimentelor ar fi fost mai corectă. În astfel de situații, după verificarea tabelelor întocmite de deconcentrate și vizate de Prefectură, instrucțiunile prevăd ca Primăria să-i evidențieze pe cei îndreptățiți și să solicite aprobarea unei liste suplimentareˮ, a mai spus primarul.

Ajutoarele vin de la… Lugoj

În condițiile în care în județul Timiș au ajuns mai multe alimente decât era nevoie, Primăria Vladimirescu a fost înștiințată despre acest lucru și a fost informată că pentru rezolvarea problemei trebuie să trimită o mașină până la Lugoj, lucru care s-a întâmplat săptămâna trecută. „Acum pot să vă spun că am primit cât am cerut. Și după ce am luat noi cât am avut nevoie, în județul Timiș au mai rămas multe ajutoare, la fel și în Lugoj. Oamenii care au dreptul au început deja să vină să-și ridice alimentele. Acestea se împart la Primărie, în spate, între orele 8.30 și 15.30ˮ, a încheiat primarul.

Recomandările redacției