Gheorghe Oprean a fost un dârz luptător pentru unitatea naţională, care, în calitate de preot-căpitan, a luptat pe front, în prima conflagrație mondială. Mai multe informații inedite despre eroul ce și-a iubit neamul și credința străbună, inclusiv despre legătura lui cu Marea Unire de la Alba Iulia, puteţi afla marți, 28 noiembrie 2023, începând cu ora 13:00, când Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad organizează lansarea volumului „Gheorghe Oprean – o viață închinată unirii românilor și înălțării Bisericii Ortodoxe”, al cărui autor este Răzvan Ducan.

Apelând la bogate resurse biografice și bibliografice, autorul consemnează cele mai emoționante file a momentelor care au prefigurat Marea Unire. În ziua de 17 noiembrie 1918, „s-a sfințit steagul nostru tricolor și s-a depus jurământul de către toți ofițerii și soldații români, în curtea cazarmei, acum a noastră […] cu nespusă de mare însuflețire”. Steagul a fost sfințit de protopopul colonel Serafim, alături de preoții militari Gheorghe Oprean și Pavel Popa, iar ulterior, acest „act istoric al neamului nostru românesc” este imortalizat de „un fotograf din Mariahilferstrasse”, care nu este altul decât Samoilă Mârza, devenit ulterior „fotograful Unirii” de la 1 Decembrie 1918.

„Riguros și minuțios (prin formație profesională), ambițios prin aspirații”, autorul Răzvan Ducan este „un ardelean în viziune blagiană, știind a-și duce un gând până la capăt. Reconstituirea biografiei părintelui protopop Gheorghe Oprean e o restituire necesară nu numai prin dimensiunea și valoarea acesteia, ci și prin forța sa pilduitoare. E încă o demonstrație a faptului că cine își respectă înaintașii, se respectă pe sine și are viitor”, afirmă dr. Nicolae Băciuț, editorul volumului, care va fi prezent în sala „ASTRA” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, alături de Răzvan Ducan, autorul volumului, magistratul dr. Horea Oprean, nepot al preotului Gheorghe Oprean și dr. Doru Sinaci, moderator fiind prof. Ioana Nistor.

Cu această prilej, va fi vernisată expoziția foto-documentară „Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 – La mulți ani, România!” ce prezintă informații și aspecte vizuale legate de acțiunile premergătoare Marii Adunări de la Alba-Iulia. De asemenea, atmosfera evenimentului va fi întregită de un recital muzical susținut de Andrei Gurău – voce și Alexandru Bozgan – taragot, cursanți  ai Școlii Populare de Arte Arad, sub coordonarea dir. prof. Vasile Rus.

Recomandările redacției