Lui Laszlo Balint îi plac meciurile cu FCSB. Cu toate acestea, deși echipele antrenate de el au făcut de multe ori partide bune împotriva roș-albaștrilor, până aseară nu reușise să bifeze vreun succes contra acestora, deși nu o dată a fost foarte aproape. E suficient să ne aducem aminte de acel meci senzațional făcut de UTA în toamna lui 2021 pe Arena Națională, când echipa noastră a plecat din capitală cu mâna goală doar din cauza arbitrajului lui Marian Barbu. În ceea ce privește meciurile de la Arad, după o înfrângere în primul sezon de Liga 1 și o remiză ghinionistă în cel de-al doilea, cu UTA egalată în ultimul minut, a venit finalmente rândul unei victorii. Fluierul final al meciului de aseară a găsit un antrenor ușurat că a găsit în sfârșit drumul spre o victorie de care echipa, suporterii, orașul aveau nevoie ca de aer. Iar concluziile antrenorului au fost următoarele: „Vreau să-i felicit echipa, pe băieți. Veneam după o săptămână foarte grea și după două meciuri în care meritam mult mai mult decât am obținut, am jucate de la egal la egal cu liderul campionatului și campioana en titre. Astăzi am demonstrat că putem să jucăm un fotbal bun și din fericire pentru noi putem să fim și eficienți. Ne-am adaptat mai bine terenului, care astăzi a fost mai bun dar nu este propice unui joc de posesie, la nivelul duelurilor individuale am fost superiori adversarului și toate detaliile acestea mărunte au dus la rezultatul final. Dar mai presus de toate cred că la nivelul ambiției, determinării, la nivelul acestui spirit pe care știți că mi l-am dorit tot timpul în interiorul vestiarului, astăzi am fost mult superiori, mult superiori și cred cu tărie că nimeni nu poate să conteste victoria noastră în această seară. Sunt trei puncte uriașe, nu ne ajută foarte mult în clasament dar la nivelul încrederii și la nivelul sublinierii potențialului nostru, cred că această victorie este mai importantă decât oricare alta.“
Dacă în destule partide precedente am punctat erori (în viziunea noastră) sau momente de lipsă a inspirației din partea lui Laszlo Balint, aseară antrenorul UTA-ei a luat toate deciziile corecte posibile. Practic i-a ieșit tot deși alegerile și contextul lor nu erau deloc ușoare. E suficient să punctăm faptul că UTA avea pentru acest meci trei fundași mari și lați, astfel că în privința părților laterale ale blocului defensiv, era nevoie obligatorie de o improvizație. Între variantele Abeid dreapta – Dobrescu stânga și Stahl dreapta – Abeid stânga, Balint a ales-o pe cea de-a treia, care s-a dovedit a fi cea corectă: Abeid fundaș dreapta și brazilianul Roger mutat ca fundaș stânga: „Gândiți-vă că am terminat meciul cu o linie de fund în care trei jucători erau improvizați: Abeid din fundaș stânga a trecut fundaș dreapta, Roger fundaș stânga și Paul Anton fundaș central. Meritele sunt ale băieților, au dat dovadă de abnegație, de spirit de sacrificiu. Au reușit să își țină nivelul de concentrare aproape de maxim. Să știți că nu este ușor pentru un fotbalist ca Roger să joace din mijlocaș stânga fundaș stânga, i-am explicat raționamentul pentru care am ales să joc cu el acolo pentru că știam că acolo va avea un adversar puternic, indiferent că era Cordea sau Miculescu și aveam nevoie de jucători foarte buni pentru duelurile unu contra unu. Pe lângă că Roger are o calitate incontestabilă, este un băiat extraordinar, care simte cu adevărat ceva pentru clubul și orașul acesta. Nici măcar nu a ezitat. În momentul în care vineri dimineața am avut o discuție cu el și i-am zis că mă gândesc să-l folosesc ca fundaș stânga, s-a uitat la mine și a spus da ok, cum să nu?“ a explicat Balint.
Decizii grele au trebuit luate și pe parcursul meciului. Accidentarea lui Benga a complicat foarte mult lucrurile. Mai toată lumea din stadion a crezut că Balint îl va trage în locul lui pe albanezul Batha, care mai fusese folosit în acea poziție în partida cu Sepsi. Ei bine, antrenorul l-a preferat acolo pe Paul Anton, lăsându-l pe Batha la mijloc. Decizia s-a dovedit a fi extrem de inspirată: Anton a jucat foarte bine ca fundaș central iar Batha, rămas în linia mediană, a oferit minunatul assist la golul de 2-1 marcat de Postolachi. „Am avut acest plan B, discutasem cu Paul, nu am avut niciun fundaș central pe bancă și era normal să pregătesc ceva în cazul în care se întâmpla ceva într-o situație precum cea a lui Benga dar a fost un moment foarte delicat, pentru că a venit chiar înaintea pauzei. Speram să ducă până la pauză și la pauză doctorul să poată facă ceva să ducă cât mai mult dar am preferat să nu riscăm. Ne-a dat peste cap și faptul că am pierdut o întrerupere dar mă bucur tare mult că Paul a înțeles ce trebuie să facă pe zona respectivă, a jucat foarte simplu, s-a achitat de sarcini. De spiritul lui Batha aveam nevoie la mijlocul terenului pentru că Idriz are acel plus de agresivitate. Chiar le-am spus că în momentul în care o să reușim să stăpânim mijlocul terenului și să blocăm dinamica interilor o să avem câștig de cauză. În prima repriză am avut probleme acolo și pe infiltrările lui Olaru, am făcut târziu schimbul de adversari. Este foarte important că după pauză mulți jucători și-au ridicat nivelul, au înțeles că se poate și trebuie să aibă mai multă personalitate și s-a văzut asta și în rezultatul final.“
Momentele de inspirație ale antrenorului au continuat și după pauză, la următoarea accidentare, cea a lui Otele. Variante de înlocuire erau multiple: urcarea lui Roger, introducerea lui Stahl sau a lui Barbosa erau câteva dintre ele. Balint însă a preferat să-l introducă pe Postolachi mijlocaș dreapta și l-a trecut pe Rareș Pop în banda stângă. Basarabeanul a marcat iar puștiul de 17 ani a UTA-ei a avut o prestație mult mai bună pe flancul stâng, pe care și-a încununat-o cu pasa decisivă de la golul de 3-1: „Mă bucură tare mult felul în care au venit jucătorii de pe bancă. Este foarte important ca atunci când faci schimbări să îți vină cu un plus de prospețime, cu un plus de calitate, cu un plus de eficiență, cum a fost cazul lui Postolachi. Tot timpul i-am spus că jucătorii de atac în momentul care vin de pe bancă, pot deveni eroi și dacă joacă 5 minute. Postolachi a dat randament mult mai bun în această perioadă ca jucător de bandă decât ca atacant și este foarte important pentru un jucător de bandă să aibă calitate de finalizator. L-am trimis în partea dreaptă și pentru că aveam nevoie de un jucător puternic care să blocheze urcările lui Radunovic, l-am mutat pe Rareș aici în stânga, se pare că a fost o mutare inspirată. Sunt soluții, Postolachi poate juca și mijlocaș dreapta și mijlocaș stânga, îl avem pe Albert Stahl, îl avem pe Roger, îl avem pe Otele, pe Willie care poate să joace acolo plus bineînțeles Rareș Pop. N-o să putem să jucăm cu 4 mijlocaș laterali. Cine e cel mai eficient, cine are reușite, va juca. Noi nu stăm în 11 jucători. Le-am spus și lor: vreau ca jucătorul de pe bancă să fie supărat dar în momentul în care intră în teren să arate că poate ridica nivelul echipei prin randamentul individual, să-și asume această concurență prin această manieră de a aborda lucrurile.“
Felicitări dle Balint și băieților în special ! Așa, putem bate și pe olteni…..sper !