După ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut revocarea din funcţie a Procurorului General, Augustin Lazăr, opinia generală era că preşedintele Klaus Iohannis va proceda ca şi în cazul Laurei Codruţa Kovesi, adică va refuza să îl revoce, până la momentul în care Curtea Constituţională îl va obliga. Iohannis a confirmat previziunile, declarând că raportul administrativ pe care l-a prezentat Tudorel Toader, în susţinerea cererii de revocare, este neconvingător, iar el este foarte mulţumit de activitatea acestuia. Lazăr apelează la tot felul de tertipuri pentru a amâna la nesfârşit deznodământul: a intentat proces la Alba Iulia, adică „la domiciliul clientului”, cum s-a exprimat ironic Tudorel Toader.  După cum era de aşteptat, Curtea de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa, procesul fiind mutat la Bucureşti, dar Lazăr a mai câştigat un răgaz, a mai tras puţin de timp, sperând că forurile europene vor face presiuni asupra României, de natură să îl salveze. Într-adevăr, în Raportul MCV, Comisia Europeană cere României suspendarea procedurilor de revocare a procurorilor de rang înalt. Lazăr începe să spere, în ciuda faptului că Guvernul, prin glasul mai multor miniştri şi lideri politici, a declarat că nu va ţine cont de această recomandare din MCV, dar lovitura îi vine lui Lazăr de unde se aştepta cel mai puţin, de la CSM!
Pe scurt: anul trecut, Augustin Lazăr a făcut o declaraţie în care a vorbit despre „inculpaţi de rang înalt’’, făcând referire la anumiţi membri din comisiile speciale parlamentare. Inspecţia Judiciară a propus sancţionarea lui, susţinând că procurorul general a încălcat Codul deontologic atunci când a afirmat că „inculpaţi de rang înalt” îi hărţuiesc pe procurori în comisiile speciale parlamentare.
Pe 26 iunie, Secţia pentru procurori a CSM a respins solicitarea de sancţionare, însă Inspecţia Judiciară a contestat decizia la plenul CSM. Luni, plenul CSM a admis contestaţia Inspecţiei Judiciare, constatând că, într-adevăr, Augustin Lazăr a încălcat deontologia profesională. Lazăr a anunţat deja că a contestat decizia, dar este limpede că deasupra capului său se adună tot mai mulţi nori negri. Decizia plenului CSM relevă mai multe aspecte: primul, acela că nu îl mai apără pe Lazăr, încercând să impună instanţei un verdict favorabil acestuia, chiar dacă se ştie că preşedintele Klaus Iohannis vrea să-l menţină în funcţie. Este un mic semn că CSM face paşi spre independenţă, spre refuzarea presiunilor asupra sa. Totodată, judecătorii din CSM au vrut să arate că ei sunt cei care fac justiţia şi nu procurorii, aşa cum, din păcate, s-a întâmplat în ultimii ani, din cauza Monicăi Macovei şi a lui Băsescu. Judecătorii au vrut, pur şi simplu, să-i pună pe procurori la punct, să le arate unde le este locul şi care le este rolul. Pentru că Secţia de procurori din cadrul CSM decisese că Lazăr nu a încălcat codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, acesta a crezut că procurorii încă deţin pârghiile. Iată că s-a înşelat. Ghinion!

Recomandările redacției