• Cea mai mare pedeapsă luată de traficanți este de zece luni cu suspendare.
  • DIICOT a făcut apel, dar la Timișoara, o inculpată… și-a primit banii înapoi.
  • Potrivit anchetatorilor, gruparea era specializată în comercializarea de droguri de risc, mare risc și substanțe cu efect psihoactiv.

Apucați-vă de vândut șoricioaică – e rentabil, iar dacă vă prinde, scăpați ieftin! Cea mai „mare pedeapsă” dispusă de instanță pentru cei șapte dealeri din Checheci arestați anul trecut este de… zece luni de închisoare cu suspendare.

Tămbălăul optimist” iscat de descinderile DIICOT de acum 13 luni, în cartierul-fantomă Checheci, când un lot de șapte țigani, cu diferite grade de rudenie între ei, a fost ridicat, dus la audieri și arestat, a durat… o lună și s-a încheiat, definitiv, marți. Deși în casele și asupra dealerilor reținuți în 23 august, 2017 au fost găsite cantități uriașe de „substanţe susceptibile a avea efecte psihoative” „5-Fluoro-ADB, ADB-FUBINACA şi 5F-AKB48” – adică șoricioaică, importante sume de bani rezultate din comercializarea oribilului drog și deși sute de tineri au căzut victime ale acestui trafic, rămânând cu „creierii prăjiți” probabil pe viață, instanțele de judecată care au soluționat cazul au dat dovadă de o clemență… demnă de cauze mult mai bune. „Legați de mâini” de o legislație absolut idioată în ceea ce privește drogurile sintetice, judecătorii, chiar foarte bine intenționați fiind, n-au avut ce altceva să aplice în afară de respectiva „legislație idioată”… așa încât rezultatul anchetei întreprinse de procurorul DIICOT Arad, Călin George Hosu și a polițiștilor SCCCO pe parcursul a mii de ore de filaj, audieri, culegere de probe tinde către zero.

Concluzia – cinică… dar cum altfel ar putea fi?! – care se poate desprinde din simpla lecturare a sentinței definitive pronunțată în această speță se poate rezuma la „Apucați-vă de vândut șoricioaică… e rentabil, iar dacă vă prinde, scăpați ieftin!”

Curtea de Apel le-a dat banii înapoi

DIICOT a atacat sentința, dar în apel, lucrurile au rămas așa… Mai mult, Curtea de Apel Timișoara le-a dat și banii înapoi!

În baza art. 421 alin. 1 pct.2 lit. a C.p.p. admite apelul declarat de DIICOT – Biroul Teritorial Arad împotriva Sentinţei penale nr. 267/19.06.2018 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. 84/108/2018. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi rejudecând cauza: Înlătură dispoziţia de confiscare de la inculpata Lucaci Mariana a sumei de 4000 de lei, în baza art.112 lit.e Cp şi art.16 al.2 din Legea 143/2000. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei penale atacate. Dispune plata din fondurile MJ a sumei de 260 de lei onorariu avocat din oficiu pentru inculpata Dumbra Ana Graţiana, către Baroul Timiş. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 25.09.2018” – este soluția Curții de Apel Tmișoara pronunțată marți, iar Aradul este, din nou, plin de șoricioaică.

Droguri de risc, mare risc și substanțe cu efect psihoactiv

Vă reamintim că acum peste un an, pe 24 august, Inspectoratul de Poliție Județean Arad anunța că a fost destructurată o grupare infracțională specializată în comercializarea de droguri de risc, mare risc și substanțe cu efect psihoactiv. „Peste un kilogram de substanțe cu efect psihoactiv și 234 de doze cu astfel de substanțe, 16 comprimate ecstasy, 5.400 de lei și 14.630 de euro au fost ridicați în urma a 11 percheziții efectuate în Arad. La data de 24 august a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Arad au efectuat 11 percheziții domiciliare la locuințele unor persoane bănuite de trafic de droguri și substanțe psihoactive. Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016 – 2017, 4 femei și 5 bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 46 de ani, toți din Arad, ar fi deținut și comercializat droguri de risc, mare risc și substanțe psihotrope, pe raza județului Arad. În urma perchezițiilor, au fost ridicate 1.018 grame de substanță cu efect psihoactiv, 234 de doze substanță cu efect psihoactiv și 16 comprimate ecstasy. De asemenea, au fost indisponibilizați 5.400 de lei și 14.630 de euro, sume susceptibile a provenit din activitatea infracțională”, se arăta atunci, într-un comunicat de presă al IPJ.

Lucian Valeriu

 

Recomandările redacției