Într-o intervenție la Realitatea Plus, celebrul seismolog Gheorghe Mărmureanu a sublinit că „nu sunt motive de îngrijorare”. Întrebat de jurnalista Alexandra Păcuraru dacă este o problemă pentru București, specialistul a răspuns negativ.

„Cutremure mai mari de 6 nu au fost niciodată în zonă (n.r. – Arad). Pe noi ne preocupă, de-a lungul vieții, cutremurele mari care au loc în Carpații de Curbură și în partea vestică a Olteniei. Partea seismică a început să se dezvolte în zona Olteniei până în Banat, pentru că, dincolo de Banat, au fost foarte multe cutremure în anul 2001”, a explicat acesta.

Imaginile surprinse în Arad în urma cutremurului contrazic însă „lipsa motivelor de îngrijorare”, invocate de Mărmureanu.

Cititorii ne-au trimis mai multe fotografii în care se vede clar cum mașinile au fost avariate în urma degradării clădirilor, pe facebook au apărut imagini cu blocuri crăpate, țigle au căzut de pe case, cărămizi s-au desprins din clădiri, Vladimirescu și Lipova au rămas fără curet electric și multe altele.

ISU Arad:

„Raportări în urma cutremurului – ora 22:30.
-18 apeluri prin SNUAU 112 privind desprinderea unor elemente de construcție (coș de fum, bucăți de fațadă) și avarierea a două autoturisme.

Pompierii militari ai Detașamentului Arad intervin în aceste momente cu o autospecială de intervenție și salvare la înălțimi și o autospecială de intervenție cu modul pentru descarcerare pentru înlăturarea efectelor negative produse de seism (degajarea elementelor de construcție de pe clădiri), în municipiul Arad, pe străzile: Horia, Episcopei, Mărășești, Lucian Blaga, Calea 6 Vânători, Vasile Alecsandri, Caragiale, Bulevardul Decebal și Bulevardul Revoluției.

De asemenea, Servicile Voluntarele pentru Situații de Urgență din localitățile Păuliș și Ghioroc, intervin pentru îndepărtarea efectelor negative în urma seismului”.

Cutremurul a avut, de fapt, o magnitudine de 7, iar la Arad s-a simțit de 6 

Pe de altă parte, directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat, la Jurnalul de Seară de la Digi24, că seismul din Arad de 5,2 Richter a avut o intensitate de 7 grade Mercali în epicentru și s-a simțit cu o intensitate de 6 în zona Aradului. Conform acestuia, astfel de intensități pot să provoace pagube materiale, însă nu însemnate.

„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate. Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare. De asemenea, cutremurul s-a simțit în Ungaria. După cum văd, la Cluj-Napoca s-a simțit cu o intensitate de 4, la Oradea de asemenea. S-a simțit și în Timișoara cu o intensitate de 5-6. Deci cutremurul a fost destul de puternic ca efecte și ca intensitate”, a spus Ionescu. Întrebat de ce la Arad cutremurul s-a simțit ca și cum ar fi avut 6 grade, Ionescu a explicat că este vorba de intensitatea cutremurului și nu de magnitudine:
„6 e intensitatea. Intensitatea arată efectele cutremurului, pentru că în epicentru a fost de 7 – intensitatea pe Mercali. Magnitudinea reprezintă energia degajată în epicentru și ea nu se modifică cum se modifică intensitatea. Intensitatea scade cu cât te distanțezi față de epicentru”, a explicat directorul INFP, pentru digi24.ro.

„Sunt pagube în mai multe localități din județ, provocate de cutremurul de astăzi. Am discutat deja la București, am început centralizarea daunelor. Mâine trimitem la Guvern prima situație. Vă rog să ne sesizați prin orice mijloace, Facebook, e-mail, în scris și pe cât posibil cu imagini foto sau/și video, să raportați urgent pagubele și la primăriile locale, să putem cere includerea cazurilor justificate pe lista de calamități!”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

 

Recomandările redacției