Lipsa de forță de muncă disponibilă se resimte în sectorul industrial. Afacerile intreprinzătorilor au de suferit din cauza lipsei de personal, aspecte care se reflectă în cifrele statistice. Companiile produc mai puțin decât anii trecuți, când erau pe creștere atât la producție, cât și la profit. Angajații care cunosc traiul din fabrici spun că personalul este exploatat cât mai mult, pe salarii sub nivelul de trai.

Dacă în anii trecuți, cifra de afaceri a intreprinderilor din industrie era semnificativ mai mare de la un an la altul, anul trecut, cifra de afaceri a crescut cu un procent. Iar anul acesta, cel puțin pentru următoarea perioadă, perspectivele nu sunt mai bune.

„Producția industrială realizata in perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2019  a înregistrat o scădere de 0,8%, comparativ cu  perioada  corespunzătoare  din anul precedent.

În aceeași perioadă, valoarea cifrei de afaceri a  intreprinderilor cu activitate principală de industrie (n.a piaţa internă şi piaţa externă)  a înregistrat o creștere de 1,0% comparativ cu perioada  corespunzătoare din anul trecut“, au susținut reprezentanți ai Direcției Județene de Statistică Arad.

La capitolul comerț stăm însă bine. Exportul FOB realizat (n.a după sediul social din Registrul Statistic al Intreprinderilor – REGIS – al agentilor economici care au realizat exporturile / importurile de bunuri),  s-a ridicat la 2.303.096 mii euro, iar importul CIF de marfuri la 2.073.840 mii euro. Drept urmare, la nivelul judeţului s-a înregistrat un excedent comercial de 229.256.000 de euro.

Arădenii, revoltați de condițiile de muncă

Arădenii care lucrează în industrie, dar mai ales cei care au plecat din companii în domeniu sunt revoltați și nemulțumiți de condițiile de muncă. Spun că se plătește prost, mult sub nivelul salariilor acordate peste graniță, că angajatorii își schimbă atitudinea de la o lună la alta și că în fabrici se practică „sclavia“.

„Dacă în fabrici se mai oferă salarii de mizerie de 2.300 -2.700 de lei brut, să își trimită angajații din birourile de producție, că au salarii duble și nu muncesc“, spune Alin C.

Mulți dintre cei care au plecat din fabrici spun că au făcut-o din cauza salarizării mici, a organizării deficitare și a stresului. Sunt de părere că intreprinzătorii străini profită și dacă într-o lună le solicită ore supliementare, cealaltă lună invocă diferite motive pentru a-i plăti mai puțin. „Să-și ducă angajați de peste graniță – vietnamezi, indieni. Îți dau salarii de mizerie cu care nu se poate trăi decent, după ore grele de muncă. Au nevoie de sclavi și dacă nu găsesc se plâng că oamenii nu vor să muncească. Oamenii pleacă de fabrici și pleacă și peste graniță după ce au fost amăgiți și exploatați“, este de părere Alina T.

Mai mult, unii spun că se practică disponibilizarea după probă. „Dau afară oameni și în prag de sărbători, după ce cică i-au ținut în probă. Nu știu cum să facă să plătească puțin și să scape de impozite“, spune Marius.

Recomandările redacției