Mica dietetică
de Alex. Leo Şerban, Ed. ART, 2011

ancaNu, nu este o carte despre diete! (Ca şi când viaţa contemporană nu ne-ar fi devenit o perpetuă ,,dietă’’ impusă cumva dinafară: n-avem voie să, n-avem voie să, n-avem voie să.) Dar poartă un titlu fermecător, sper că sunteţi de acord.
Nu e nici carte de eseuri, nici roman, cel mai bine ar fi să-l numim ,,caiet de note răzleţe’’ sau ,,blog’’imaginar devenit carte. Mărturisesc că Alex. Leo Şerban avea toată nonşalanţa, cultura şi spiritul spontan ale unui blogger de fineţe, dar este legendar faptul că a refuzat totuşi să-şi deschidă un blog. Poate pentru că avea o mică oroare de ,,omul de plastic’’ ce se refugiază în online amăgindu-şi nevrozele.
Visa să nu fie luat în serios pentru ce spunea, ci doar pentru ceea ce făcea. Visa să facă lumea mai frumoasă şi să o vindece de atâta singurătate. Era radical cu plăcerile sale, dar şi cu antipatiile. De pildă, în carte ni se oferă o listă a ceea ce iubea în viaţa de zi cu zi, anume: dimi­neţile, verdele, prima zăpadă, catifeaua, marea, pisicile, freziile, ciocolata, ciupercile, picioarele goale în sandale, opera preclasică, Citroen 2CV, Roma, Taormina şamd. Mi se pare a fi un exerciţiu de conştientizare a faptului că ne definim şi prin plăcerile mici pe care ni le cultivăm. Estet, poliglot şi hedonist subtil prin excelenţă, Alex. Leo Şerban ne invită să ne introspectăm ca şi cum ne-ar chestiona glumeţ: spune-mi ce preferi, ca să-ţi spun cine eşti.
Altminteri, ca orice intelectual care se respectă, Alex. Leo Şerban deținea micile sale cinisme care afirmate cu prezență de spirit pot deveni oricând filozofii practice. De pildă, întrebat dacă s-a gândit vreodată la retragere, autorul afirmă hâtru: ,,Să mă retrag de unde? Nici vorbă. În orice caz, decizia nu mi-ar apar­ţine, nu te retragi din viaţă, ci viaţa se retrage încet-treptat-inevitabil din tine.’’ Iar atunci când a simţit pe pielea sa inconvenientul de a se fi născut român, când propriii conaţionali l-au vârât în dure scan­daluri de presă, a avut puterea să mai filozofeze un pic: ,,Românul se naşte supă­- rat, trăieşte vexat şi moare frustrat. Dar nu moare până nu-i indispune şi pe cei­lalţi’’. Destinată oamenilor inteligenţi şi cu umor, deopotrivă celor umblaţi prin biblioteci academice precum şi internauţilor vioi, ,,Mica dietetică’’ este o carte spumoasă despre lumea înşelătoare în care trăim şi în care pătimim, scrisă de un ins cu gusturi fine şi -la modul original- radicale.
De Anca Giura

Recomandările redacției