Ca urmare a Ordonanţei 51, pe întreg teritoriul ţării au fost desfiinţate mai multe rute de transport în comun, care nu erau eficiente sau care, cu timpul, au devenit inutile. Din prea mult exces de zel, sau pur şi simplu din lipsă de informare, a fost anulată şi o rută nu doar extrem de importantă pentru locuitorii din zonă, ba chiar crucială: Lipova – Săvârşin. Ruta deservea populaţiei din localităţile de pe Valea Mureşului, respectiv comunele Bata şi Birchiş, cu absolut toate satele aparţinătoare. „Pentru locuitorii din Bata, Ţela, Bulci, Bacăul de Mijloc, Ostrov, Viriş Mort, Birchiş, Căpâlnaş  şi Valea Mare aceasta era singura legătură cu Lipova, cel mai apropiat oraş şi cu Aradul“, ne-a declarat Ioan Guţu, primarul comunei Birchiş.

Pe un ger năprasnic, copiii fac naveta pe jos

Locuitorii comunei Birchiş sunt revoltaţi şi acuză că au fost izolaţi: „De când au apărut mijloacele de transport în comun, de 80 de ani, de când mă ştiu, a existat această legătură pe Valea Mureşului. Acum a fost desfiinţată, iar noi suntem pur şi simplu izolaţi“, susţin oamenii.

Oamenii din cele două comune, Bata şi Birchiş, nu mai pot acum să ajungă nici măcar până la Săvârşin. „Nu toată lumea deţine maşină şi pentru majoritatea, transportul cu autobuzul era singura legătură cu exteriorul. Pensionarii nu mai au cu ce să ajungă la Săvârşin sau Lipova, unde există bancomate. Judecătoria, spitalul sau forţele de muncă, toate sunt la Lipova. La Săvârşin este APIA, Trezoreria şi Evidenţa Persoanelor. Practic, populaţia este ruptă de toate acestea. Mai mult decât atât, un număr de 15 elevi din Ostrov, care frecventează şcoala în centrul de comună Birchiş fac naveta pe jos sau cu bicicletele. Gândiţi-vă că acum afară se înregistrează minus zece grade!“, atrage atenţia primarul din Birchiş.

Birchişul este singura comună care nu a închis nici o unitate de învăţământ. Aici există două grădiniţe, două şcoli generale şi o şcoală de ciclu primar.

Până acum, când ruta era activă, copiii erau aduşi dimineaţa cu autobuzul respectiv, iar la ora 14.00 se întorceau cu acelaşi mijloc de transport acasă. Mai mult, cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială Birchiş erau transportate cu acelaşi autobuz. „Şapte cadre didactice nu mai au cu ce veni la şcoală. Oamenii nu se mai pot deplasa nici măcar până la pieţele din Lipova şi Săvârşin. Nu se mai poate face legătura nici cu calea ferată, care este tot în Săvârşin şi Lipova“, se plânge primarul Ioan Guţu, care susţine că este asaltat zilnic de cetăţeni din comună, care se plâng de situaţie.

Salvarea vine de la Consiliul Judeţean

Problema se pare că se află în curtea Primăriei din Lipova, care nu a acceptat să intre în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Public (ADITP) Arad şi nu a acceptat să fie cap de linie. Cu toate astea, trebuie găsită o altă soluţie, iar se pare că salvarea vine din partea Consiliului Judeţean Arad. Preşedintele Iustin Cionca ne-a dat asigurări că problema transportului în această zonă va fi rezolvată, singura condiţie fiind aceea ca oamenii să plătească bilet de călătorie.

Ioan Guţu, un primar implicat

Cu toate problemele cu care se confruntă, primarul Ioan Guţu încearcă să le ofere cetăţenilor săi un trai cât mai bun şi liniştit. „Anul trecut ne-am încadrat în prevederile bugetare. Ne-am ales până la urmă şi cu un excedent, pe care urmează să îl folosim în anul 2020 pentru unele obiective de investiţii. Anul trecut am reuşit să încheiem reabilitarea sediului primăriei, din fonduri proprii. Am realizat un teren de sport multifuncţional în Birchiş, doi kilometri de trotuare în Căpâlnaş. De asemenea, am asfaltat un drum comunal pe programul PNDL: Căpâlnaş – limită judeţ Timiş. Anul acesta continuăm construcţia a încă doi kilometri de trotuare, care vor face legătura între centrul localităţii Căpâlnaş şi noul spital de psihiatrie. După cum se ştie, castelul în care îşi desfăşoară acum activitatea spitalul de psihiatrie a fost retrocedat. Castelul Mocioni are o vechime de peste 150 de ani şi este înconjurat de un parc dendrologic cu specii foarte rare de arbori, în timp ce clădirea imită Palatul de la Versailles. Am discutat telefonic cu proprietarul castelului şi l-am întrebat ce are de gând să facă cu clădirea istorică. Mi-a lăsat de înţeles că doreşte să îl dea în chirie sau să îl vândă. Un lucru este însă cert: spitalul de psihiatrie se va muta la marginea localităţii Căpâlnaş, iar clădirea va fi construită din fonduri de la Consiliul Judeţean, pe un teren pus la dispoziţie de primăria comunei Birchiş“, ne-a declarat Ioan Guţu.

De la nici măcar o roabă, la un parc auto de invidiat

Primăria Birchiş s-a dotat în ultimul timp cu mai multe utilaje, toate de ultimă generaţie şi extrem de utile: autobasculantă, nouă, cu o capacitate de 16 tone, cu ajutorul căreia se transportă piatră oriunde este nevoie; buldoexcavator, nou-nouţ, achiziţionat prin programul GAL; tractor cu remorcă; un alt tractor cu încărcător; maşină; lamă pentru deszăpezire etc. „Avem tot ce ne trebuie pentru lucrările utilitar-gospodăreşti. Dacă îmi aduc aminte că în urmă cu 24 de ani, când am călcat pentru prima oară în primăria din Birchiş, trebuia să ne împrumutăm şi de o roabă…“, ne-a spus, mândru, primarul Ioan Guţu.

Adrian Cotuna

Voicu Sida

 

 

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției