Lucrările la podul peste Mureş, dintre Pecica şi Sânpetru German se apropie de finalizare. Autorităţile estimează că, la jumătatea lunii viitoare, podul va fi gata asfaltat, precum şi că modernizarea drumului DJ 709 E – rampă pod – Sânpetru German se va încheia până la finalul anului. Re­prezentanţii Consiliului Judeţean au făcut ieri, o vizită de lucru la podul peste Mureş.
Amplasamentul pentru construcţia noului pod peste Râul Mureş pe Drumul Judeţean 709 a fost predat în toamna anului 2011. Construcţia are o valoare de circa 28 de milioane de lei şi este asigurată de Consiliul Judeţean prin împrumut intern. „Podul peste Mureş care leagă Sânpetru German de Pecica asigură o legătură pe care ne-am dorit-o de mulţi ani. Acest pod va duce la dezvoltarea întregii zone şi totodată sperăm că legătura care se va realiza între Drumul European, oraşul Pecica şi sudul jude­ţului va face ca zona localităţii Se­cusigiu să poată să se dezvolte ţinând cont că, până acum, comuna nu a beneficiat de investitori, fiind izolată din cauza lipsei infrastructurii. Podul este realizat în totalitate cu fonduri alocate de CJA şi cu siguranţă până la sfârşitul acestui an vom putea să îl punem în funcţiune“, a susţinut preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu.
Prin construcţia podului, traseul Pecica – Sânpetru German va fi scurtat cu mai bine de nouă kilometri, de la 47,65 kilometri, la 38,45 kilometri. Podul asigură legătura directă între Pecica şi localităţile de pe malul stâng al Mureşului: Felnac, Sânpetru German, Secusigiu, Satu Mare (pe DJ 682) şi în continuare spre localităţile din judeţul Timiş: Periam, Sânnicolaul Mare, Cenad, Igriş, respectiv cu localităţile din aval pe malul drept al Mureşului: Semlac, Șeitin, Nădlac (pe DJ 709D). Construcţia podului are o importanţă mare pentru toată zona, Mureşul fiind trecut până acum cu bacul. „Această investiţie va ajuta locuitorii din zona Secusigiu – Sânpetru German să-şi găsească mai uşor un loc de muncă, având în vedere zonele industriale din Pe­cica, pe care încercăm să le dezvoltăm. Şi sectorul agriculturii va fi influenţat de această investiţie, pentru că agricultorii pecicani şi din Secusigiu au terenuri de o parte şi de alta a Mureşului. Până acum, Mureşul se trecea cu bacul, care, din cauza vechimii este acum într-o stare precară, ori ocoleau zeci de ki­lometri pentru a ajunge pe un drum bun la localităţile de pe celălalt mal“, a spus Miodrag Stanoiov, viceprimarul oraşului Pecica.
Centura Oraşului Pecica, în fază de licitaţie
Dacă după asfaltare, podul peste Mureş poate fi deja deschis, lucrările din zonă nu se vor încheia. Mai sunt necesare lucrări hidrotehnice de amenajare de diguri şi rampe de protecţie în zona podului peste Mureş, pe malul drept, înspre Pecica. Acestea sunt măsuri împotriva eroziunii la ape mari şi de centrare a albiei sub pod, pentru realizarea gabaritului navigabil. Pentru aceste lucrări, administraţia judeţeană va mai avea de plătit aproape şase mi­lioane de lei.
De asemenea, dacă unul din drumurile de legătură cu podul – cel de la rampă şi până la Sânpetru German, în lungime de aproape 5,4 kilometri urmează să fie gata pus la punct anul acesta, celălalt drum de legătură este în fază de licitaţie. Administraţia va mai trebui să dea câteva milioane de lei pentru modernizarea drumului DJ 709 E- DN 7 Pecica – rampă pod peste râul Mureş. Lungimea tronsonului este de 2,58 kilometri. La primele estimări, lucrările la acest drum ar putea costa peste şase milioane de lei. „Suntem în plină desfăşurare a lucrărilor pe drumul judeţean care leagă podul de Sânpetru. Avem finanţarea asi­gurată în întregime, în acest an, pentru realizarea acestui tronson de drum, care până acum era de pă­mânt. Sperăm că, odată cu înche­ierea anului bugetar să fie finalizat şi drumul între Sânpetru şi pod. Totodată, în prezent suntem în faza procedurii de achiziţie pentru realizarea legăturii între pod şi DN 7, de fapt o centură a oraşului Pecica care, după punerea în funcţiune a podului va scoate traficul din aceas­tă zone, astfel încât, cei care vor traversa podul nu vor intra prin Pecica. Solicitările în acest sens au venit din partea administraţiei locale Pe­cica şi Secusigiu, iar noi am răspuns doleanţelor de a realiza o legătură în afara oraşului“, a mai spus Ioţcu.

Recomandările redacției