Alegerile din Taiwan ar putea atenua preocupările globale cu privire la relaţiile insulei cu China, provocând în acelaşi timp vânzări uşoare pe piaţa financiară internă, deoarece investitorii se tem că rezultatul ar putea afecta politica economică, transmite Reuters. Vicepreşedintele Lai Ching-te a câştigat sâmbătă preşedinţia şi al treilea mandat consecutiv al Partidului Democrat Progresist (DPP), dar partidul a pierdut majoritatea parlamentară, complicând planurile de cheltuieli ale lui Lai şi orice intenţie de a adopta o poziţie agresivă faţă de China.Beijingul, care revendică Taiwanul drept teritoriu al său, l-a numit pe Lai separatist şi ”o persoană care provoacă probleme”, dar a adoptat un ton mai blând după alegeri, nemenţionându-i numele şi spunând că rezultatele au dezvăluit că DPP ”nu poate reprezenta opinia publică principală” în Taiwan.Analiştii se aşteaptă ca piaţa de valori din Taiwan să fie afectată în această săptămână, deoarece spectrul paraliziei politicilor alimentează vânzările pe o piaţă care a crescut cu 25% în puţin mai mult de un an.
Cu toate acestea, rezultatul este, de asemenea, o uşurare pentru investitorii care s-au temut că Lai va presa pentru independenţa oficială a Taiwanului, lucru pe care el l-a negat.Investitorii s-au îngrijorat de o reacţie ostilă din partea Chinei şi de o reacţie în lanţ de sancţiuni care ar putea paraliza industria globală a semiconductoarelor.Parlamentul se va deschide pe 1 februarie, iar Cabinetul lui Lai va intra în funcţie pe 20 mai.Dolarul taiwanez ar putea avea fi lovit un pic din cauza potenţialului mai mare de impas. În săptămânile următoare, investitorii vor înţelege cât de mult sprijin va primi Lai din partea parlamentului, unde DPP-ul său a câştigat 51 de locuri în faţa celor 52 ale opoziţiei Kuomintang şi cele opt ale Partidului Popular din Taiwan.
Reacţia Chinei rămâne un wild card pentru pieţele globale. Beijingul a subliniat sâmbătă că majoritatea alegătorilor au votat împotriva lui Lai.Lai, între timp, a spus că este nevoie de cooperare, dar că este ”hotărât să protejeze Taiwanul de ameninţările şi intimidarea din partea Chinei”.Miza este mare pentru pieţele globale, având în vedere aşteptările că Statele Unite ar sprijini Taiwanul dacă chinezii ar invada.Taiwanul produce 60% din semiconductorii din lume, utilizaţi în orice, de la smartphone-uri la avioane de luptă şi 90% dintre cele mai avansate cipuri.Sancţiunile economice asupra Taiwanului ar putea paraliza sectoarele globale de tehnologie şi inteligenţă artificială. Cea mai mare companie a sa, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, s-a trezit adesea în miezul tensiunilor geopolitice şi al sancţiunilor comerciale.Acţiunile TSMC, cea mai valoroasă companie listată din Asia, au crescut cu 32% în 2023. (sursa:news.ro)