Muzicianul – era să spun Magicianul – Gheorghe Flueraş împlineşte în această săptămână – mai precis sâmbătă, 27 februarie – 85 de ani de viaţă.

Gheorghe Flueraş şi-a închinat întreaga viaţă muzicii corale, obţinând nenumărate succese atât pe plan local cât şi pe plan naţional şi internaţional ca dirijor al Corului de Cameră „Emil Monţia“ Arad.

S-a născut la 27 februarie 1931 în cartierul arădean Grădişte. La trei ani a rămas orfan de mamă, iar la 17 ani şi de tată.

Gheorghe Flueraş a urmat cursurile Liceului Industrial „Aurel Vlaicu“ Arad. Se pare, însă, că tehnica şi tehnologia metalelor nu au fost chemarea vieţii sale. Ca atare s-a transferat la Şcoala Normală de Învăţători „Dimitrie Ţichindeal“ Arad, frecventând în paralel şi cursurile Şcolii Populare de Artă, unde a studiat Canto, Dirijatul precum şi instrumentul numit fagot.

Tot în acea perioadă, la iniţiativa lui Nicolae Boboc care era dirijorul corului şi al orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Arad, Gheorghe Flueraş a fost cooptat în corul instituţiei ca tenor, unde a dobândit o viziune mai profundă asupra muzicii corale.

În anul 1964 s-a înscris la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, la absolvirea căruia a obţinut calitatea de dascăl şi dirijor. La propunerea aceluiaşi mare muzician Nicolae Boboc, Gheorghe Flueraş a fost încadrat ca fagotist în orchestra simfonică şi ca tenor în cor, formaţii pe care le-a servit cu pasiune peste 35 de ani.

Între anii 1980-1986 maestrul Gheorghe Flueraş a îndeplinit importanta şi onoranta funcţie de director al Filarmonicii de Stat Arad.

A urmat o perioadă în care Gheorghe Flueraş a dirijat în paralel cu activitatea sa de la Filarmonică,  mai multe formaţii corale de amatori din municipiul şi judeţul Arad, culminând cu preluarea conducerii Corului de Cameră „Emil Monţia“ Arad (între anii 1971-2008)  cor care „a fost şi rămâne viaţa mea“, cum mărturiseşte chiar el.

Iată mai jos, câteva momente şi contribuţii ale acestui mare muzician, ale acestui om distins în ştiinţa şi arta notelor, care a ştiut ca nimeni altul să valorifice la maximum arta îmbinării cuvintelor cu muzica.

Anul 1972, Gorizia-Italia au fost data şi locul primei confruntări internaţionale a Corului „Emil Monţia“ Arad dirijat de Gheorghe Flueraş. A obţinut locul al II-lea dintre 21 de formaţii corale concurente, venite din opt ţări ale Europei. Era primul trofeu  internaţional al Corului „Emil Monţia“ dintre numeroasele care vor urma sub magica baghetă a dirijorului Gheorghe Flueraş.

Unul din membrii corului „Emil Monţia“, care a cântat sub bagheta maestrului Gheorghe Flueraş între anii 1996-2008 este Ioan Pascal, cunoscut arădenilor şi ca jurist.

Iată câteva cuvinte de apreciere, un Laudatio, adresate marelui artist al dirijatului Gheorghe Flueraş, de către juristul şi coristul Ioan Pascal cu prilejul aniversării a 85 de ani de viaţă:  „În ţară, a obţinut 35 de distincţii la concursuri şi festivaluri, repertoriul interpretat fiind compus din peste 400 de cântări şi cântece de inspiraţie folclorică, operă, compoziţii autonome clasice, muzică religioasă etc. Marile succese ale acestui cor – din perioada anilor 1970-2000 – şi renumele lui au fost obţinute în peste 300 de spectacole, nu pe seama unor voci excepţionale, ci, mai ales, prin trudnicia instruirii orientată spre omogenitate, dicţie, acurateţe interpretativă, totul cu un mesaj clar adresat sufletului Omului şi speranţelor lui pentru ziua de mâine.

Dar, maestrul Gheorghe Flueraş mai este cunoscut, admirat, stimat şi apreciat şi pentru ceea ce a făcut în Ungaria. Timp de peste 25 de ani a condus corurile  «Pro Musica» din Gyula şi «Viva la Musica» din Kitighaz, a activat ca profesor de muzică la Liceul «Nicolae Bălcescu» din Gyula şi la Catedra de Limba Română a Universităţii din Szeged, a publicat cărţi de cântece şi jocuri populare româneşti (Budapesta, 1979), culegere de cântece pentru elevii de limbă română.

Cuvinte de aleasă preţuire şi apreciere a activităţii maestrului Gheorghe Flueraş a avut şi Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Românilor Ortodocşi din Ungaria acelor ani.

Trebuie să precizez că în perioada anilor în care Gheorghe Flueraş a fost directorul Filarmonicii de Stat Arad, au fost anii unei veritabile străluciri artistice a instituţiei, au fost invitaţi la concerte solişti europeni renumiţi, s-au derulat repertorii de maximă calitate, fervent susţinute de public.“

Juristul Ioan Pascal mai adaugă: „Am scris aceste rânduri şi în numele celor peste 300 de «monţişti» ca semn al recunoştinţei, stimei, dăruirii şi muncii împlinite precum şi al tuturor celor care au trecut prin cântec pe sub bagheta maestrului Gheorghe Flueraş, Omul unei singure şi inegalabile iubiri: MUZICA.“

Maestrul Gheorge Flueraş a ajuns la 85 de ani de viaţă.

La mulţi ani maestre, corurile reunite ale celor care te respectă şi te admiră îţi închină o odă a bucuriei că exişti!

Recomandările redacției