De la britanicul Edward Elgar la universalul Franz Liszt, programul concertului simfonic din 19 mai 2016 dezvăluie una dintre cele mai impresionante abordări ale artei sonore, marcând printr-un subtil periplu cultural revenirea maestrului Roberto Salvalaio în calendarul actualei stagiuni a Filarmonicii.

Una dintre cele mai aclamate partituri ale secolului XX, Marşul nr.1  al colecţiei Pomp and Circumstance de Edward Elgar marchează debutul festiv al serii, iniţiind şi miniselecţia de partituri de complexă virtuozitate, care îl plasează din nou pe violonistul Florin Gherghel în centrul audiţiei muzicale. Ópusuri de inspiraţie scandinavă, poloneză sau italiană răspund într-un mod extrem de original calităţilor  de scenă ale interpretului, obligat să recompună atmosfera Romanţei op. 26 de Johan Svendsen, splendidul spectacol instrumental al Polonezei în re major  de Henryk Wieniawski sau să scoată la lumină sensibilitatea, profunzimea şi perfecţiunea tehnică a compoziţiilor semnate de Roberto Salvalaio, printr-un număr izolat al suitei sale pentru vioară şi orchestră în si minor, Zigeunerblut.

Marile poeme simfonice  ale secolului al XIX-lea – Vltava de Bedrich Smetana şi Preludiile de Franz Liszt – cele care dezvoltă sub formele metaforei sau ale meditaţiei sonore sensurile celei mai spiritualizate dintre arte, reprezintă ultimele dar şi cele mai consistente numere ale serii simfonice, opţiuni repertoriale de rafinament şi spectaculozitate, mărturisind eficienţa şi maturitatea unei lecturi muzicale şi a unei versiuni dirijorale surprinzătoare.

Florin Gherghel

Absolvent în 2006 al Conservatorului de Muzică din Oradea, Florin Gherghel  este prezent pe afişele noastre de concert încă din anii de afirmare, Tribuna Tinerelor Talente fiind cupola sub care tânărul violonist  a interpretat, acompaniat de orchestra simfonică a Filarmonicii,  partituri  reprezentative ale repertoriului universal.

Florin Gherghel a studiat vioara la Liceul de Arte “Sabin Drăgoi”, la clasa profesoarei Crina Brad, iar în perioada anilor de facultate s-a bucurat de îndrumarea violonistului Traian Roman, solist ar Filarmonicii de Stat Arad. Ca elev, s-a făcut remarcat în concursurile naţionale de specialitate, câştigând premii şi poziţii importante.

Membru al Operei Naţionale din Timişoara pe parcursul stagiunii 2005-2006, violonistul este din septembrie 2006 angajat al Filarmonicii din Arad.

Recomandările redacției