Magistraţii vor să blocheze secţia specială

0
1478

 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin procurorul general al României, este dat în judecată de două asociaţii profesionale ale magistraţilor. Scopul: blocarea funcţionării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi sesizarea Curţii de Justiţie a UE, pe tema obligativităţii respectării recomandărilor din cadrul MCV. Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statulului Procurorilor şi procurorul Bogdan Pîrlog l-au acţionat în instanţă pe procurorul general, la Curtea de Apel Piteşti.

Primul termen al procesului este programat pentru data de 22 februarie. Trebuie menţionat şi faptul că procurorul general Augustin Lazăr a fost unul dintre oponenţii înfiinţării Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, fiind practic de aceeaşi opinie cu asociaţiile care dau în judecată PÎCCJ.

Au mai încercat…

Nu este prima mişcare de acest fel făcută de Forumul Judecătorilor. Asociaţia a dat în judecată şi Inspecţia Judiciară, la Tribunalul Olt, unde a obţinut sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Decizia a fost luată de o judecătoare care, anterior, formulase o cerere de abţinere, pe motiv că a susţinut acţiunile publice ale Forumului Judecătorilor. Deşi legăturile sale cu una dintre părţile din proces erau evidente, cererea de abţinere i-a fost respinsă. De altfel, Tribunalul Olt este un adevărat fief al Forumului Judecătorilor, cu numeroşi judecători membri, colaboratori sau susţinători ai asociaţiei. O situaţie asemănătoare există şi la Curtea de Apel Piteşti, astfel că procesele asociaţiei ajung să fie judecate de magistraţi a căror imparţialitate este pusă sub semnul întrebării. Într-o situaţie specială se află şi procurorul Bogdan Ciprian Pîrlog, unul dintre reclamanţi. În urmă cu o lună, acesta a fost trimis în judecată disciplinară de Inspecţia Judiciară, după ce a încălcat mai multe ordine militare şi regulamente, prin acţiunile care au dus la autosesizarea în privinţa manifestaţiei din 10 august, din Piaţa Victoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.