Am trăit să o vedem și pe asta – să avem mai multe locuri de muncă, decât șomeri în datele statistice. La începutul lunii trecute, în evidența Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă erau înregistrați un număr de aproape 3.000 de șomeri. Dintre aceștia, o parte primesc indemnizație de șomaj de la stat, în timp ce o parte nu. Însă toți pot fi consiliați în vederea găsirii unui loc de muncă în județ, precum și peste graniță, prin rețeaua EURES. Și astăzi, un loc de muncă se găsește mult mai ușor, decât găsește un angajator mână de lucru disponibilă.

O spun și reprezentanții AJOFM și patronii de companii care constată că, arădenii sunt tot mai nemulțumiți de ofertele de angajare din fabrici spre exemplu. Multe firme iau în calcul să recruteze personal din alte țări, mai puțin dezvoltate și cu nivel de trai scăzut. Aviz de companiile din țară care deja au angajat vietnamezi și nu numai.

La Arad, în luna martie, rata șomajului a fost de 1,87 la sută, mică dacă este să ne luăm după statisticile oficiale. Trebuie menționat că totuși, există șomeri care nu sunt în evidențele AJOFM și dacă aceștia ar fi luați în calcul, șomajul ar fi puțin mai mare. Însă, oricum, anul acesta, județul nostru înregistrează o rată a șomajului extrem de mică, comparativ cu anii de criză 2009 -2011. Practic, pe piața munci parcă s-a întors roata.

Lunar, numărul locurilor de muncă disponibile este cuprins între 1.700 și peste 2.000, ofertele de angajare fiind anunțate la agenția de șomaj, de patronii firmelor arădene. La aceste oferte se adaugă cele de pe site-uri de recrutare de personal și alte anunțuri, astfel că, numărul de job-uri disponibile ajunge chiar să depășească numărul oficial al șomerilor. Reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad au mai anunțat că, până la toamnă când va fi organizată Bursa Muncii pentru absolvenți, nu vor mai fi organizate burse, decât la cererea angajatorilor. Cei interesați de reorientare profesională trebuie să ia legătura cu reprezentanții AJOFM.

Recomandările redacției