tratamentVeşti proaste pentru vârstnicii arădeni care au nevoie de tratament în staţiuni balneoclimaterice. Din cauza unor probleme la licitaţiile pentru bilete de tratament, Casa de Pensii a rămas până în prezent fără tichete pentru mai multe staţiuni româneşti şi implicit cu mai puţine locuri decât anul trecut. La începutul anului, instituţia a primit doar biletele de tratament pentru staţiunile în care Casa Naţională de Pensii are baze proprii. Chiar şi fără această problemă, pensionarii arădeni erau nemulţumiţi de numărul redus al biletelor, dar şi criteriile de repartizare pe staţiuni. Liga Judeţeană a Pensionarilor urmează să ceară parlamentarilor arădeni să caute soluţii pentru problema biletelor de tratament.

Cererea pentru bilete de tratament a fost întotdeauna mai mare decât numărul locurilor disponibile. În februarie 2014, Casa Judeţeană de Pensii a primit cu peste 1.000 de bilete de tratament mai puţine decât anul trecut, pentru că n-au fost distribuite bilete şi pentru alte unităţi decât cele în care există baze proprii de tratament. Mai precis, Aradul a primit acum două luni numai 2.440 de bilete de tratament ce vor fi distribuite în 19 serii. Conducerea Casei Judeţene de Pensii Arad a anunţat atunci că aşteaptă o suplimentare a biletelor de tratament. Au trecut săptămâni bune şi situaţia nu s-a schimbat. „Nu am primit încă şi bilete de tratament pentru alte staţiuni decât cele în care Casa Naţională de Pensii are baze proprii. Pentru unele staţiuni există bilete, în timp ce pentru altele, acestea lipsesc. Nu există bilete de tratament pentru staţiunile Covasna, Vatra Dornei, Herculane şi Moneasa. Au existat probleme cu licitaţiile pentru bilete, dar din informaţiile pe care le avem situaţia se va rezolva în curând“, a susţinut Mihaela Vasil, director al  Casei Judeţene de Pensii.

Val de nemulţumiri

Pensionarii sunt însă nemulţumiţi de lipsa locurilor pentru anumite staţiuni, dar şi de criteriile de repartizare. „Membri Consiliului Persoanelor Vârstnice, pensionarii care au lucrat în structuri MAI şi veteranii sunt nemulţumiţi de cuantumul reducerilor care se fac la biletele de tratatament. Cei care plătesc mai mult beneficiază de aceleaşi condiţii ca şi persoanele care au reduceri. O altă problemă este repartizarea pe staţiuni şi numărul redus de bilete de tratament. Vom discuta problemele acestea cu parlamentarii arădeni într-o dezbatere, luna aceasta. Urmează să trimitem invitaţii la cabinetele parlamentarilor“, a spus Costică Corodescu, preşedintele Consiliului Persoanelor Vârstnice Arad. În 2014, soţii sau soţiile pensionarilor sau asiguraţilor care nu au calitatea de asiguraţi ai sistemului public de pensii nu mai pot beneficia de bilet de tratament, în calitate de însoţitor al titularului.

De asemenea, copiii minori ai pensionarului sau asiguratului nu mai beneficiază de bilet de tratament în calitate de însoţitor. Criteriile de repartizare au în vedere dacă solicitantul a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii doi ani, în sezon sau extrasezon, categoria de pensie, cuantumul total brut al drepturilor de pensiei, nivelul câştigului brut lunar al asiguratului, cuantumul pensiei, al indemnizaţiei şi prestaţiei pentru beneficiarii de bilete gratuite in baza unor legi speciale şi gradul de handicap.

  • Pavel Barbura spune:

    Este foarte trist si dureros sa citesc asa ceva caci si biletele de tratament pentru seniori au ajuns sa fie licitate doar pentru o repartitie injuste si insuficiente eu propun sa le scoata poporul la licitatie publica si locurile parlamentarilor,deputati si senatori care ii doare in cot vorba vine nici acolo de oameni care au cotizat o viata intreaga pentru aceste asigurari sociale care sint mai rau ca si in communism sau tot asa cine are bani merge cine nu indura durerea reumatismului acumulat deo viata!!!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției