Comisia Europeană a dezvăluit de curând așteptatele planuri pentru Politica Agricolă Comună post-2020. Nu sunt însă tocmai îmbucurătoare.
Ca urmare a Brexit și a apariției de noi priorități la nivel european, precum și a migrației, cei de la UE au propus o reducere cu 5% a finanțării alocate PAC, precum și alte măsuri austere. Fermierii din statele UE sunt revoltați și se opun.
Inițiată în 1962, Politica Agricolă Comună (PAC) este un sistem de subvenții și programe destinate agriculturii care reprezintă cel mai mare capitol din bugetul UE – aproape 40% din bugetul actual, față de circa 70% în anii ‘70.PAC a fost întotdeauna un proiect în lucru.
Reformele începute în anii ‘90 au avut scopul de eliminare treptată a cotelor de producție inutile. Mai multe măsuri pentru simplificarea politicii și reducerea birocrației au fost introduse în exercițiul financiar 2014-2020.
Executivul european a fost criticat în special pentru propunerea sa privind un nou „mod de distribuție”, care ar da statelor membre un grad mai mare de libertate pentru derularea „propriei PAC” ajustate la cerințele naționale.
PAC va fi simplificată, prin aplicarea „principiului unei adevărate subsidiarități în privința statelor membre, garantând un sector agricol mai rezilient în Europa și crescând ambițiile în materie de mediu și climă a politicii”.
Comisia a anunțat că va aproba toate planurile naționale pentru a asigura continuitatea și a proteja piața unică, în timp ce realizările statelor membre vor fi sub o atentă supraveghere.
„Vom solicita «planuri PAC» de la fiecare țară, cu o analiză detaliată a măsurilor propuse pentru a îndeplini obiectivele stabilite la nivelul UE și cu alocările financiare pentru acele măsuri”, au anunțat reprezentanții comisiei
Plățile vor fi însă tăiate începând de la 60.000 de euro și nu vor depăși un maxim 100.000 de euro pentru o exploatație agricolă. În plus, fermele mici și mijlocii vor primi un subvenții mai mare pe hectar, iar statele membre vor fi obligate să aloce cel puțin 2% din bugetul de plăți directe pentru susținerea tinerilor agricultori.
Cât privește privește dezvoltarea rurală, Comisia a vrea o reducere cu 10%, acoperirea deficitului – pentru a nu fi agricultorii afectați, rămâne la latitudinea fiecărui stat. Practic dacă în România nu va fi acoperit deficitul, agricultorii vor avea la dispoziție mai puțini bani europeni.
Fermierii europeni se opun acestor propuneri, susținând că veniturile fermierilor sunt deja sub presiune – câștigul mediu este cu aproape 40% mai scăzut decât media din alte sectoare economice din UE.

Recomandările redacției