Potrivit informațiilor furnizate membrilor AGA Deșeuri de Adrian Țolea, directorul executiv al asociației, majoritatea zonelor din județ sunt salubrizate de firme fără autorizație de mediu. Acesta susține că în Zona 2 și în zona 5, unde operează Grup de Salubritate Urbană, nu există autorizație de mediu, licență de operare pentru zonele menționate, lipsesc autospecialelor asumate prin oferta declarată câștigătoare și investițiile (în integralitate) care asumate. „În urma monitorizării, pe teren, efectuată de către aparatul tehnic al asociației s-au întocmit, împreună cu primarii, mai multe procese verbale de constatare a absenței echipajelor de colectare ale operatorului; totodată, precizez că în anumite localități (Lipova, Ghioroc, Savârșin, Socodor, Grăniceri, etc) serviciul de colectare s-a realizat folosind alte autospeciale, respectiv ale primariilor Săvârșin, Lipova sau Socodor; cele două autospeciale ale Consiliului Județean Arad colectează, în amestec deșeurile menajere care includ deșeuri reziduale, reciclabile și biodegradabile”, susține Țolea.

În Zona 3 și zona 4, unde își desfășoară activitatea Activ Salubritate, s-a constatat lipsa autorizației de mediu și a investițiilor asumate, investiții care au fost reglementate prin protocolul semnat și prin actul adițional care se va semna după aprobarea în consiliile locale.

În ceea ce privește zona 1, unde funcționează Retim Ecologic Service, directorul ADI Deșeuri susține că „am constatat că nu sunt preluate și distribuite toate pubelele achiziționate prin proiect de către CJ Arad. Totodată, precizez că Stația de Sortare Arad nu este funcțională și inclusă în Sitemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor așa cum a fost prevăzut în proiect”.

Cu privire la stația de transfer operată de FCC Environment, membrii AGA ADI Deșeuri sunt informați cu privire la lipsa autorizației de mediu și nefuncționarea cântarelor cu care au fost dotate prin construcție. De asemenea, la Stația complexă Ineu-Mocrea, operată de Activ Salubritate, s-a constatat lipsa autorizației de mediufaptul că nu funcționează cântarul cu care a fost dotată stația în momentul construcției.

Consilierii județeni, invitați pe teren

În continuare, mai trebuie spus că directorul ADI Deșeuri își invită colegii din Consiliul Județean să meargă pe teren, pentru a vedea dacă firmele de salubritate respectă graficul de colectare a gunoaielor. „Având în vedere că operarea pe zonele 2, 3, 4 și 5 a început în 14 și 20 decembrie 2018 precum și situația descrisă și în media arădeană, vă atașez graficele de colectare asumate de către operatorii de salubritate și vă invit, în calitate de consilieri județeni, conform statutului și atribuțiilor conferite de calitatea de ales județean, să verificați și dumneavoastră personal, în limita posibilităților și a zonei în care locuiți, modul în care se respectă graficele de colectare”, le-a scris Țolea consilierilor județeni.

Lucian Șerban

Clișeu Gunoi: Strângerea gunoaielor nu se face cum scrie la carte

Clișeu Gunoi Lipova: La Lipova, gunoiul așteapta să fie ridicat

Recomandările redacției