„Intenționăm – vă spun asta în premieră – să cedăm Cetatea Aradului Primăriei Municipiului Arad fără niciun fel de pretenție de la primarul Gheorghe Falcă. Vom lua înapoi Unitatea Militară din Gai, pe care o vom reconstrui. De asemenea, vom lua asupra noastră angajamentul de a asigura 40 de apartamente, prin ANL, pentru cei tot atâția militari.”
Anunțul a fost făcut sâmbătă, 20 octombrie, de ministrul Apărării Naționale, senatorul de Arad Mihai Fifor, la inaugurarea lucrărilor de reabilitare a Cazarmei de la Șepreuș – care a rămas, în afară de Batalionul Mixt de la Cetatea Aradului, singura unitate militară funcțională și, iată, singura în care s-a investit… și nu doar în județul Arad.
Astfel, se poate pune capăt unei „povești economico-imobiliare stupide”, care durează de mai bine de… o epocă și a cărei rezolvare este „pasată” de la un demnitar la altul de 15 ani încoace. Între timp, Unitatea Militară din Gai a ajuns o ruină, iar „miza edilitară” mai constă în cele 17 hectare năpădite de bălării.
Lucrările de la Șepreuș au constat în reablitarea a două pavilioane și realizarea sistemului de încălzire al cazarmei, au costat 1, 77 milioane de lei, […] și s-au încheiat cu două luni înainte de termenul (șase luni), fixat de contractor – Ministerul Apărării.
Condiții mai mult decât precare
Despre investiție a scris ministrul Mihai Fifor, pe pagina sa de Facebook:
„Am participat, astăzi, alături de domnul deputat Florin Tripa, la Șepreuș, în județul Arad, la inaugurarea celor mai importante pavilioane ale Companiei 305 Radiolocație, după parcurgerea unui amplu proces de modernizare.
Condițiile în care radiolocatoriștii își desfășoară misiunile sunt întotdeauna aspre. Însă asprimea aceasta ar trebui să rămână doar la nivelul condițiilor de climă și relief, nu și în ceea ce privește traiul de zi cu zi. Din păcate, radiolocatoriștii de la Șepreuș nu se puteau mândri cu un mediu de lucru tocmai modern și confortabil, pavilioanele în care erau nevoiți să-și îndeplinească misinile 24 de ore din 24 fiind, până de curând, în condiții mai mult decât precare. După un amplu proces de reabilitare, în fapt o veritabilă reconstrucție din temelii, putem spune că profesioniștii care veghează fără întrerupere spațiul aerian al țării au, la Șepreuș, condiții la nivelul secolului XXI. Spre exemplu, de la încălzirea cu lemne, din trecut, ineficientă și greoaie, cele două pavilioane beneficiază de astăzi de un sistem ultramodern de încălzire/răcire bazat pe pompe de căldură de tip aer-apă, ceea ce asigură un confort termic ridicat, în orice perioadă a anului. «Cer senin» militarilor Companiei 305 Radiolocație și misiuni ușoare! Vârtaci Cristian Vlad, Faur Sorin, Cîrdan Gheorghe Leontin, Dumitrean Mihai Florin, Miron Marius Petru, Cristurean Cotizo Viorel, Creţ Ștefan.”
Critic Arad

Recomandările redacției