Maratonul, Semimaratonul și Crosul Aradului și-a ales câștigători în acest weekend încheiat. Peste 1.200 de arădeni au trăit experiența alergării în cadrul acestei acțiuni îndrăgite, ajunse la ediția a VIII-a. Evenimentul a avut atât o latură umanitară, cât și pentru promovarea ecologizării.

În cifre, pentru cele șase tipuri de curse s-au înscris 1724 de persoane la toate cursele, iar dintre acestea au participat 1252. Mai detaliat, un număr de 362 de alergători din cei 537 înscriși au luat startul la cursele competiționale:  6 kilometri, semimaraton, maraton, maraton ștafetă și ultramaraton, iar la Cros 0,7 kilometri Feroneria, cursă necompetițională și au ridicat pachetul de concurs 890 de participanți. Pe tot evenimentul, 73,6% a fost rata de participare raportată la numărul de înscriși.

La punctul de sosire Feroneria a organizat un joc interactiv cu premii instante. Participanții care reușeau să extragă cheia corectă pentru a deschide o ușă au câștigat mai multe premii surpriză.

Care sunt cei mai buni

Premiile s-au împărțit astfel:  Ultramaraton masculin –  1. Sorin Ene;  2. Alin Bugari; 3. Gheorghe Ovidiu Mocanu; Ultramaraton feminin – 1. Guler – Cionca Mara Alexandra;  2. Dana Slavita Miculescu; ·         Maraton masculine – 1. Marian Vlad; 2.  Iulian Mardan;  3. Dan On; Maraton feminine – 1. Iulia Ghinga; 2. Otilia Moț; 3.  Oana Harna.

La Semimaraton masculin, câștigătorii au fost: 1. Ionuț Maran; 2.  Radu Pleian; 3. Eugen Bar; iar la semimaraton feminin – 1. Raluca Burtea; 2. Erika  Barczan; 3. Elena Avram.

La categoria  Maraton ștafetă feminin, premiile s-au împărțit astfel: 1. KipkelenGirls: Cristea Adela, Ghinga Iulia, Mateuca Denisa și Todoran Renata; 2. ANIMED: Iosim Mihaela, Klein Adriana, Moț Otilia și Tulvan Noemi- Alexandra; 3.   4TEAM: Bragea Lavinia, Dragoescu Maria Andreea, Miclea Madalina Ioana și Tămaș Gabriela; Masculin: 1.A.T.I.A (Draia Răzvan Raul, Nagy Ladislau, Talpoș Andrei și Vlad Marian); 2.YAZAKI SPORT LEAGUE (Klimai Cristian, Kovacs Zsolt, Matuz Angelo și Pager Ernest); 3.DSPG Team (Dragoș Florin, Groza Gheorghe, Pleșu Mircea și Salade Adrian).

La Cros (6 km) – masculin, câștigători au fost aleși: 1.Octav Ferche; 2.Marius Bozeşan; 3.Robert Anderwald; – feminin: 1.Adriana Klein; 2.Adeline Fizedean; 3.Raluca Azoitei.

S-a mai acordat un premiu special lui Ilie Victor, un maratonist aflat la cursa 266, la 66 de ani, s-a organizat o tombolă pentru spectatori iar la final s-au anunțat și premiile pentru identitate.

Important este că, medaliile de la semimaraton, ultramaraton și maraton au avut ca simboluri: România – 100 de ani – hartă în miniatură, Cetatea Aradului, Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, Mănăstirea Hodoș-Bodrog și Palatul Administrativ din Arad, fiind realizate de către Radu Burghelea la propunerea gravorului arădean Zoltan Abraham.

Acțiunea urmărește încurajarea practicării sportului de către amatori și a fost organizată de către Clubul Sportiv Experiența Multisport cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad și a Centrului Municipal de Cultură Arad, la inițiativa lui Sorin-Victor Roman. „A fost o ediție ce a avut, printre altele, o schimbare de sezon, o perioadă mai scurtă și mai intensă de promovare, noi formule de organizare și o vreme foarte bună pentru alergat. Cu suișuri și coborâșuri, cu efort și emoții de multe feluri, am fost încântați să avem alături alergători, voluntari, sponsori, parteneri ori spectatori, împreună am mai făcut un pas în promovarea mișcării pentru sănătate, în Arad”, a susținut Sorin-Victor Roman.

Pregătire, ecologizare și scop umanitar

Pregătirea traseului a fost realizată de către Ciprian Ștefănescu de la SightRunning.ro în timp ce ordinea pe traseu a fost asigurată de către Poliția Locală Arad, Poliția Rutieră Arad, Inspectoratul Județean de Jandarmi Arad, precum și de către o echipă dedicată de voluntari locali. Secretariatul evenimentului a fost asigurat cu sprijinul consistent al Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad, iar prezentarea evenimentului a fost realizată de către Vasile Blidar şi Gabriel Iazbinscky. Echipa de animare muzicală de la start a fost alcătuită din Steluțele Aradului – Școala Populară de Arte și Özlem Kızıldağ.

Premiile acestei ediții, au constat atât în bani cât și în produse ori servicii.

După curse a avut loc o activitate de ecologizare de-a lungul Mureșului colectându-se sticlele de plastic într-o acțiune de reciclare selectivă a deșeurilor realizată în cadrul Green Network Romania. Latura umanitară a evenimentului a fost promovarea donării de sânge, printr-un parteneriat cu Centrul de Transfuzii Sanguine Arad.

Recomandările redacției