După cinci mandate de primar, timp în care și-a pus întreaga energie în slujba comunei Șiștarovăț, primarul Marinel Jurjescu predă ștafeta. Fiindcă cei 20 de ani, din iunie 2004, petrecuți la cârma primăriei nu îl pot lăsa indiferent cu ce se va întâmpla mai departe cu comuna sa, Marinel Jurjescu simte responsabilitatea de a lăsa în urma sa pe cineva la fel de profesionist și la fel de implicat în viața comunității. În viziunea lui Marinel Jurjescu, persoana cea mai potrivită de a-i continua munca și de a dezvolta și mai mult comuna Șiștarovăț este Alexandru Damian. „Am realizat că este momentul să mă retrag și că acum este cel mai potrivit să îl las pe tânărul Alexandru Damian să preia destinele comunei Șiștarovăț. Consider că este momentul unei schimbări. Alex face parte din tânăra generație care este mult mai apreciată pentru modul în care se luptă și elaborează proiectele care intră de acum încolo în derulare și în ceea ce privește posibilitatea atragerii de fonduri europene. Împreună am fost la București, avem în derulare un proiect pe Anghel Saligny pe care urmează să îl semnăm în această lună, odată cu votarea bugetului. Este vorba despre asfaltări de 2,5 kilometri, străzi în localitatea Șiștarovăț. După care ne ocupăm de celelalte proiecte, tot împreună cu Alex. Un drum agricol, care va reprezenta o facilitate extraordinară pentru zona Lipova – Poligon – Băi, până la intrarea în partea de Est a localității noastre. Drumul va avea o lngime de aproximativ 7,5 kilometri. Proiecte sunt multe și sunt sigur că Alex nu doar că le va duce mai departe, dar le va și înmulți“, ne-a declarat primarul Marinel Jurjescu în preambulul interviului cu Alexandru Damian.

Alex, ești o persoană tânără, dar nu lipsită de experiență. Nu ești un novice în domeniul administrativ, iar activitatea primăriei Șiștarovăț nu îți este străină. Din câte știu chiar de la primarul Marinel Jurjescu, venirea ta la primărie a avut un rol decisiv. Îl citez pe primar: „Alex este un profesionist în adevăratul sens al cuvântului. De când ni s-a alăturat, pot spune că rolul său în primărie este unul crucial. De la sosirea lui Alexandru Damian la taxe și impozite, de la procentul de 46% s-a ajuns la 92% încasări în anul 2022“.

Am venit la primărie în anul 2019, iar din 2020 a început să crească gradul de colectare, iar apoi a tot crescut până am ajuns la un procent de 92% grad de colectare la taxe și impozite. Iar în paralel m-am ocupat de proiecte, împreună cu domnul primar Jurjescu.

Poți să ne spui câteva dintre proiecte?

S-a achiziționat prin AFIR un tractor multifuncțional cu atașamente, freză față, freză spate și pentru curățat pășune, proiect finanțat din fonduri europene. Valoarea proiectului a fost de aproximativ 75.000 euro.

Din bugetul local, tot în anul 2023, s-a achiziționat o remorcă pentru a veni în sprijinul activităților din comună.

Un proiect important știu că a fost iluminatul public.

În anul 2023 s-a finalizat proiectul Iluminat Public în toată comuna Șiștarovăț, constând în montarea a 437 lămpi leduri cu un consum redus. Proiectul a fost finanțat prin PNDL 2 și a avut o valoare de aproximativ 5 miliarde de lei vechi. Consumul de energie s-a redus la mai bine de jumătate față de lămpile care au fost înainte. Au fost montate și lămpi mai multe, iar consumul s-a înjumătățit.

Din bugetul local ne-am străduit și am montat panouri fotovoltaice, în valoare de 23 de kilowați.

Aveți un proiect cu privire la capela mortuară.

Am făcut proiectul pentru capelă, pe care l-am depus la Compania Națională de Investiții, însă a fost respins. Motivul a fost faptul că între timp, nefiind bani – s-o spunem pe aia dreaptă, compania nu a mai finanțat capelele sub 100.000 de euro. Au schimbat standardele, astfel încât să fie finanțate doar capelele peste 200.000 euro. În felul acesta, am decis, bineînțeles alături de primarul Marinel Jurjescu, să facem capela din bugetul local.

În funcție de buget vom vedea cum vom realiza capela: ori o facem pe multianual, anul acesta să începem construcția, iar anul viitor să o finalizăm, ori dacă avem buget să o finalizăm chiar în acest an. Ce este însă sigur: construcția începe în acest an. Avem proiectul, avem avizele, avem toate cele necesare începerii lucrărilor.

Știu că ai fost implicat și în evenimentele culturale.

Da, dar înainte am uitat să menționez faptul că am început la un proiect pentru apă, cu puțuri forate. Este vorba de localitățile Șiștarovăț și Cuveșdia. Avem deja studiul de fezabilitate.

S-au mai realizat pietruiri pe străzi, în Șiștarovăț, Cuveșdia și Labașinț.

Sigur, am fost implicat în toate evenimentele culturale care au avut loc la noi, cum ar fi Zilele comunei, Ruga – Hramul Bisericii, etc.

Ca planuri de viitor, în calitate de viitor primar al comunei?

Ca principale proiecte de viitor văd continuarea asfaltărilor. Adică avem proiect pe diferența de 2,5 kilometri, care vor fi asfaltați, până la 6 kilometri. Proiectul este finalizat în întregime: studiu de fezabilitate, PT, avize etc. Deocamdată atât ne-au finanțat, cei 2,5 kilometri, și vreau să depunem și diferența. Totodată, vreau să finalizăm diferența de la 6 la 10 kilometri. Și acolo avem studiu de fezabilitate și proiect tehnic, doar că e nevoie de actualizare pentru asfaltări.

În principal, mă voi axa pe investițiile în infrastructură, cele care țin de asfaltare, apă și toate condițiile, astfel încât nu doar să le oferim oamenilor din comună toate condițiile, să mărim numărul de locuitori, ci să atragem și mai mulți investitori în zonă.

În localitatea Labașinț, după cum ați mai scris, în scop turistic s-a montat a 318-a bancă din Europa, reprezentând un obiectiv turistic zonal, care poate fi vizitat oricând.

Ne bucurăm de activitatea firmei Agro Village că a ales să investească în comuna Șiștarovăț și suntem deschiși să sprijinim orice investiție pe raza comunei noastre. De altfel, comuna nu duce lipsă de investitori. Suntem în faza de autorizare a unui proiect de montare de panouri fotovoltaice în localitatea Cuveșdia, pe o suprafață de 300 hectare. O altă firmă va aduce în comuna noastră o fabrică de suc de mere. În zona Cuveșdia, „Producătorii de fructe Banat“ au investit într-o plantație de vișini și pruni, întinsă pe 200 de hectare.

Suntem la dispoziția tuturor acestor investitori, încercăm să le oferim toate condițiile posibile și îi ajutăm cu tot ce putem.

În încheiere, că tot ai abordat subiectul atragerii de locuitori în zonă, știu că unul dintre ei ești chiar tu. Te-ai oferit ca exemplu de urmat.

Bine, la mine situația este mai simplă, aș putea spune că a urmat calea normală și firească a lucrurilor. Din anul 2019, de când lucrez aici și cunosc fiecare petec de pământ, fiecare deal și pădure, normal că m-am îndrăgostit de această comună și de locuitorii ei, de oamenii de aici. Ca un lucru firesc, deși am avut o sumedenie de alte alternative, am ales să mă mut în Șiștarovăț. Am achiziționat o casă pe care o voi amenaja după gustul familiei mele și ne vom muta acolo. Sunt căsătorit și am un copil. De altfel, băiețelul meu David, care are 6 ani, este la grădinița din Șiștarovăț.

Mulțumim!

Recomandările redacției