După ce problema gunoaielor s-a cronicizat și lucrurile au scăpat de sub control, sătui că nu sunt luate măsuri, arădenii au cerut socoteală autorităților locale. Problema deșeurilor , cu operatorii de salubritate care nu își onorează obligațiile, tevatura dintre conducerea Consiliului Județean și fosta conducere ADI Deșeuri și în general, disfuncționalitățile masterplanului au fost chestiuni la ordinea zilei deja de câteva săptămâni. Desigur, pe tabere, factorii politici s-au  întrecut în acuze pe tema gunoaielor, în timp ce arădenii căutau să poată cere socoteală cuiva, să poată cere soluții.

Ridicarea deșeurilor menajere din  localitățile incluse în zona 2 și 5 intra în responsabilitatea operatorului Grup Salubrizare Urbană (GSU), care numai de asta nu s-a ocupat. După ce au lăsat să se strângă movile de gunoi în județ, reprezentanții firmei n-au putut fi de găsit de către primarii care i-au contactat pentru a-i chema să își facă treaba. Întrucât în aceste zone, problema deșeurilor s-a agravat se impuneau măsuri urgente.

Măsurile urgente au venit sub formă de propunere, dar cu greutate –  de la conducerea Consiliului Județean.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea, preşedintele ADI Deşeuri Arad a cerut în Adunarea Generală a  Acţionarilor, rezilierea contractului cu firma desemnată să adune gunoiul din zonele 2 şi 5 ale judeţului – GSU. Asta pentru că, la aproximativ o lună de când operatorul își intrase în atribuții se pare doar teoretic , în localitățile din zona 2 și 5 gunoiul a rămas în stradă și în fața gospodăriilor.

Majoritatea – pentru reziliere

Vicele CJA a propus chiar joi, 7 februarie, începerea procedurilor de reziliere a contractului cu GSU și cum era de așteptat, majoritatea celor prezenți la adunare a fost de acord. „Am avut o lună în care am monitorizat activitatea colectării deșeurilor în cele patru zone. Pentru că în localitățile din loturile 2 și 5, de care trebuia să se ocupe operatorul Grup Salubrizare Urbană există mari probleme, am luat hotărârea să le propun primarilor în ședința AGA de la ADI Deșeuri, rezilierea contractului. Eu le-am făcut propunerea și a fost la latitudinea lor. Din cei prezenți la ședință, în afara conducerii administrației Șimand, toți au fost de acord să înceapă procedurile de reziliere“, a spus Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean.

Vizavi de situația operatorului GSU, Bîlcea este de părere că firma și-a asumat un contract pe care nu avea capacitatea de a-l onora. „Și-au asumat obligații pe care nu sunt  capabili să le îndeplinească, pentru că nu au capacitatea necesară. Vor răspunde inclusiv penal pentru asta, pentru că lipsesc mașinile pe care le-au declarat. Trebuie să răspundă în fața organelor statului  pentru această situație dar, deocamdată, prin ceea ce s-a hotărât în ședința  AGA ADI Deșeuri sunt doar începute procedurile în vederea rezilierii. Practic, noi le dăm acum un ultim avertisment și dacă nu se vor conforma se va trece la următoarea etapă. Pe mine nu mă interesează să discut cu reprezentanții firmei, ci să vină să ridice deșeurile. Procedura de reziliere este una în etape și va mai dura până când va fi o situație clară“ a mai spus vicepreședintele Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea.

În următoarea perioadă, în AGA ADI Deșeuri se va stabili exact următorul pas în vederea rezilierii, însă trebuie menționat că toată procedura este una stufoasă.

Conducerea Consiliului Județean speră acum la finalul masterplanului „Sistem integrat de gestionare a deșeurilor solide“ – un proiect ce se ridică la circa 30 de milioane de euro că nu va avea de achitat corecții financiare. Problemele legate de strângerea deșeurilor în județul nostru par însă să nu se mai termine.

Recomandările redacției