ebo

Bolnavul trebuie izolat complet de restul populaţiei

Direcţia de Sănătate Publică Arad a intrat în alertă în ceea ce priveşte infectarea cu Ebola, virusul mortal care nu cunoaşte deocamdată nici un leac, şi a luat primele măsuri de precauţie. S-au făcut instruiri în special la aeroport şi la frontieră. „Personalul a fost instruit să ofere o atenţie sporită celor care au vizitat Africa şi să fie atenţi la simptomele pe care le prezintă. În cazul în care o persoană prezintă suspiciuni, primul lucru care trebuie făcut este izolarea bolnavului. Mai departe va fi anunţată Direcţia de Sănătate Publică, care după ce va analiza cazul va stabili dacă este vorba despre o infecţie oarecare sau despre Ebola. În cazul în care suspiciunea este confirmată atunci bolnavul va fi transportat la Spitalul Clinic Judeţean, unde a fost creat un compartiment special în cazul îmbolnăvirii cu virusul Ebola. Compartimentul este complet izolat, iar în cazul în care Aradul se va confrunta cu un astfel de caz autorităţile sunt deja pregătite“, ne asigură dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

De transportul suspecţilor sau bolnavilor de Ebola se vor ocupa echipajele de la Smurd şi ambulanţă. Pacienţii vor fi transportaţi de la ambulanţă în spital cu o capsulă închisă ermetic şi ventilată. Odată ce au ajuns în salon, ei sunt izolaţi.

„Urmare a dispoziţiei Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru situaţii de urgenţă şi având în vedere condiţiile concrete de spaţiu şi funcţionalităţi ale serviciului UPU s-a decis amenajarea izolatorului pentru cazul suspect Ebola/febră hemoragică în spaţiul care adăposteşte în acest moment magazia de materiale vizavi de triaj, spaţiu ventilat natural şi dotat cu sursă de apă, care necesită degajarea de conţinutul prezent (rafturi, materiale etc) şi care trebuie igienizat, dotat tehnico-material şi medical ca un salon-izolator, inclusiv cu asigurarea susţinerii funcţiilor vitale până la preluarea şi transportul pacientului. Materialele sanitare ale UPU vor fi depozitate în izolatorul din structura actuală aprobată şi în fostul SPCIN din zona ambulatorului de specialitate“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Conform dispoziţiei Ministerului de Interne, pacientul infectat va avea acces la grupul sanitar din coridorul care are deschiderea la scările spitalului. Pe perioada primirii, evaluării, izolării cazului suspect Ebola, se vor dezafecta actualul triaj, sală gips, baia şi accesul la scările spitalului prin sigilarea zonei, inclusiv a uşilor duble batante de acces în Unitatea de Primiri Urgenţe. Tot în această perioadă, triajul va fi amplasat şi va funcţiona prin relocarea lui utilizând accesul la nodul principal de circulaţie al spitalului. După expedierea pacientului suspect Ebola zona de izolare a acestuia va fi dezinfectată şi va reintra în circuitul iniţial al UPU.

„Virusul Ebola se transmite cu mare ușurință direct prin contact cu sângele infectat, secreții, țesuturi și organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate vii sau decedate. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la șapte săptămâni după recuperarea clinică așa cum a fost observată la flavivirusul Marburg și poate fi presupusă și pentru virusul Ebola. Contactul fizic simplu cu o persoana bolnavă se pare că nu este suficient pentru a contacta boala. Transmiterea prin obiecte puternic contaminate este aparent posibilă“, atrage atenţia dr. Nicolescu.

Recomandările redacției