În contextul epidemiologic general, ce indică un potențial de creștere a numărului de focare de pestă porcină africană, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad informează că în luna februarie, anul curent, au fost confirmate două focare de pestă porcină africană (PPA), în localitatea Nădlac. Primul focar a apărut într-o exploatație neînregistrată sanitar-veterinar, iar celălalt a apărut într-o exploatație comercială de tip A, având un efectiv de 333 de capete suine. „A fost aprobat un Plan de măsuri în vederea prevenirii răspândirii bolii, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), ulterior fiind ucis tot efectivul aflat în exploatație, ecarisarea a fost efectuată cu respectarea prevederilor legale. Clădirile destinate adăpostirii suinelor, așternutul pentru animale, gunoiul de grajd, deșeurile, ustensilele și alte materiale susceptibile de transmitere a bolii, au fost dezinfectante sau înlăturate conform procedurilor specifice. Au fost stabilite zonele de protecție, respectiv localitatea Nădlac și zonele de supraveghere, localitatea Șeitin, din județul Arad, localitățile Igriș și Saravale din județul Timiș și localitățile Bokeny și Csanadpalota din Ungaria. În zona de supraveghere se află ferme comerciale din județele Arad și Timiș. Au fost luate măsurile care se impun, conform Planului de Măsuri, iar ancheta se află în curs de desfășurare”, spune dr. Marcel Roșu, director executiv la D.S.V.S.A. Arad .
În scopul informării cu precădere pentru prevenirea răspândirii bolii, se recomandă următoarele:
- Să anunțe medicul veterinar imediat ce constată probleme de sănătate a animalelor din gospodarie.
- Vânzarea/cumpărarea suinelor se va face cu respectarea prevederilor legale.
- Să nu cumpere carne și produse din carne de porc din locuri neautorizate sanitar veterinar.
- Să nu sacrifice animale bolnave, să nu comercializeze sau să depoziteze carne provenită de la animalele suspecte de boală.
- Să nu permită intrarea în gospodărie a persoanelor care au intrat în contact cu porci din alte exploatații.
- Să utilizeze echipamente de protecție cu destinație special activităților de îngrijire/hrănire a porcilor.
- Să nu lase porcii în libertate, cu posibilitatea de contact cu alte animale, în special animale sălbatice (porci mistreți).
- Să evite deplasările în zonele afectate de boală.