Infocons a realizat un studiu asupra medicamentelor/suplimentelor alimentare tip pulbere pentru soluție orală și a suplimentelor alimentare împotriva răcelii și gripei, comparând rezultatele cu cele obținute în urma studiului din 2018. 20 de produse au fost puse sub analiză.

Rezultatele studiului a fost unul destul de înfiorător.

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari, produsele au prezentat între 1 și 10 aditivi.

Anul acesta a fost implementat un produs nou, care a prezentat cel mai mare număr de aditivi iar la nivelul celor analizate precedent, nu s-a găsit nicio diferență.

Cei mai răspândiți aditivi au fost, în ambele studii, E330 (regăsit în 17 produse în studiul din 2019, respectiv 16 în cel din 2018) și E331 (13 produse în studiul din 2019 și 11 în cel din 2018).

 

Îndulcitorii au putut fi și ei observați în produsele studiate. Spre surprinderea noastră, o mare parte dintre acești îndulcitori sunt folosiți în sucurile din comerț. Aceștia au fost:

E954 (zaharină), regăsit în 7 produse.

-Zaharina este un aditiv alimentar cu rol de îndulcitor artificial. Deşi are un gust remanent neplăcut, amărui metalic, zaharina a fost folosită pe scară largă, atât de diabetici, cât şi în industria alimentară, fiind de 300-500 de ori mai dulce decât zahărul.

E951(aspartam), regăsit în 6 produse

-Aspartamul face parte din categoria îndulcitorilor artificiali folosiți în loc de zahăr pentru îndulcirea produselor alimentare. El are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zahărul și este folosit peste tot în lume ca substitut al zahărului în băuturi, cereale, gumă de mestecat fără zahăr, sucuri dietetice și tablete de îndulcitor.

E952(ciclamați), regăsit în 6 produse

-Ciclamații sunt aditivi alimentari sintetici, cu rol de îndulcitori. Sunt de circa 30-50 de ori mai dulci decât zahărul, comparând cantităţi egale din cele două substanţe.

E950(acesulfam de potasiu), regăsit în 5 produse

-Acesulfamul de potasiu este un aditiv alimentar sintetic cu rol de îndulcitor. Este de circa 200 de ori mai dulce decât zahărul, comparând cantităţi egale din cele două produse.

Suntem în perioada de viroze și de gripă, avem chiar o epidemie de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat? Haideți să citim cu atenție eticheta și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri, la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate cu un gust nu atât de bun, o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie. Noi am citit pentru voi eticheta și este simplu și pentru voi  puteți scana codul de bare cu aplicația gratuită InfoCons și alegeți ceea ce doriți, gestionându-vă banii cu cap.” , afirmă Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Felicia-Livia Pădureț

Recomandările redacției