Direcția de Sănătate Publică avertizează populația asupra riscului de trichineloză, o boală parazitară gravă, cauzată de consumul de carne de porc sau vânat crudă ori insuficient preparată termic.

În luna decembrie, când sacrificarea porcilor în gospodării este o tradiție, pericolul apariției trichinelozei crește considerabil. Boala este determinată de larvele parazitului Trichinella spp, care pot supraviețui în carne și nu sunt distruse prin metode casnice de sărare, afumare sau uscare.

Principalele surse de risc sunt carnea provenită din gospodăriile particulare, unde porcii nu sunt supuși inspecției sanitar-veterinare, și vânatul sălbatic, precum mistrețul. Consumul chiar și al unei cantități mici de carne crudă, cum ar fi gustarea în timpul preparării cârnaților sau a altor produse tradiționale, poate provoca îmbolnăvirea.

Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii:

  • Testați carnea în centre autorizate înainte de consum;
  • Congelați carnea la temperaturi sub -15°C timp de 20-30 de zile;
  • Gătiți carnea la o temperatură de peste 71°C, astfel încât să își schimbe culoarea din roz în gri;
  • Spălați și curățați ustensilele și suprafețele folosite la prelucrarea cărnii;
  • Nu hrăniți animalele cu resturi crude de carne de porc sau vânat.

Semnele trichinelozei:
După consumul de carne infestată, boala se manifestă prin simptome precum febră, dureri musculare, diaree, edem facial și hemoragii subconjunctivale. Persoanele care prezintă astfel de simptome trebuie să se prezinte de urgență la medic.

Boala poate avea o evoluție gravă, inclusiv complicații cardiovasculare și neurologice, iar larvele parazitului pot supraviețui în mușchii umani până la 40 de ani.

Tratamentul trichinelozei se face doar la recomandarea medicului, iar imunitatea în urma bolii este de scurtă durată, existând riscul de reinfectare.

Direcția de Sănătate Publică recomandă ferm testarea cărnii de porc și de mistreț înainte de consum pentru a preveni apariția cazurilor de trichineloză.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției