Direcţia de Sănătate Publică Arad marchează în perioada 1-7 august 2019, Săptămâna Mondială a Alăptării şi organizează campania cu sloganul:

Informați părinții. Promovați alimentația la sân! Acum și pentru viitor!

Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viață. Alăptarea este o soluție universală care oferă tuturor un start corect și șanse egale în viață. Alăptare exclusivă – hrănirea sugarilor cu lapte matern în primele șase luni de viață – ajută copiii să crească, prevenind subnutriția, promovând dezvoltarea creierului și reducând riscul ca copiii să devină supraponderali. Alăptarea este, de asemenea, primul vaccin al nou-născutului, oferind anticorpi vitali și o stimulare a imunității. De la primele momente ale vieții copilului, alăptarea poate însemna diferența dintre viață și moarte. Punerea de nou-născuți la sân în prima oră a vieții garantează împotriva deceselor nou-născute, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul DSP Arad.

În ciuda acestor beneficii clare, mulți copii nu sunt alăptați. La nivel global, numai aproximativ două din cinci dintre toți nou-născuții sunt puși la sân în decurs de o oră de la naștere – și numai 40% dintre copii sub șase luni sunt alăptați exclusiv.

În România, rata alăptării exclusive a fost de 12,6%, printre cele mai mici din Europa.

Trebuie subliniat rolul pozitiv pe care alimentația la sân exclusivă îl are asupra sănătății nou născutului și prevenirii îmbolnăvirilor și a mortalității premature a acestora. Există dovezi temeinice că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra copilului: combate bolile infecțioase, reduce incidența și severitatea diareei, reduce infecțiile respiratorii și otita medie acută, previne malocluzia și cariile dentare și sporește inteligența, etc.

Alăptarea are efecte benefice și asupra sănătății mamei: creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar și ovarian și reduce riscul de hipertensiune arterială, etc.

Recomandările redacției