Medicii stomatologi din Arad și-au pus la punct cunoștințele juridice

0
1153

Medicii stomatologi din Arad au avut ocazia să participe, vineri, la un atelier de lucru de formare profesională denumit „Actualități legislative în practica stomatologică”, curs axat pe legislația medicală, în particular pe normele legate de consimțământul informat, gestionarea și prelucrarea datelor cu caracter personal și cele legate de malpraxis.

În jur de 25 de practicieni, îndeosebi tineri, s-au întrunit la cursul cu discuție liberă organizat de Asociația Chirurgilor Oro-Maxilo-Faciali și Dento -Alveolari din România, în sala de conferințe a unui hotel din Arad. Cursul-atelier a fost coordonat de prof. univ. dr. Alexandru Bucur, șeful Clinicii de Chirurgie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, membru al Academiei de Științe Medicale din România, lectori fiind conf. dr. Silviu Pituru și dr. Andrei Nanu, șef de lucrări la aceeași universitate. La nivel local, atelierul a beneficiat de sprijinul susținut al asist. univ. Liviu Tuturici, secretar general al Colegiului Medicilor Dentiști Arad.

Asociația are printre obiectivele ei și instruirea, perfecționarea, coordonarea și practica asistată a tinerilor medici. În cadrul pregătirii tinerilor medici, am considerat oportună, în acest moment, introducerea unui curs de legislație, pentru actualizarea cunoștințelor legislative. Având în vedere faptul că ei sunt proaspeți absolvenți și nu au experiență practică care să le permită să nu greșească – sunt, din păcate, supuși greșelii -, cursul subliniază tocmai caracterul acesta al actualizărilor în domeniul legislativ. Discutăm despre acordul informat, despre gestionarea datelor pacientului, despre malpraxis. Sunt trei elemente importante pe care cursul încearcă să le lămurească. Plecăm de la ideea și de la faptul în sine că ei sunt tineri absolvenți, mulți dintre ei au terminat facultatea chiar în acest an, sunt pe piața muncii. Tinerii trebuie să cunoască cadrul legislativ în care își desfășoară activitatea, riscurile care există, modul în care se rezolvă anumite incidente sau diverse situații neplăcute vizavi de pacient, la nivelul cabinetului de stomatologie. Legislația este destul de stufoasă, se parcurg, de fapt, câteva etape de pregătire în contextul celei universitare, dar în practica de zi cu zi lucrurile încep să se complice. Tocmai aceste complicații încercăm să le prevenim. De aceea, cursul este, spun eu, o noutate, având o parte teoretică și o parte de practică, de aplicabilitate. Acesta vizează modul în care se completează consimțământul informat și modul în care se gestionează și se lucrează cu datele cu caracter personal. De asemenea, ultima parte vizează polițele de malpraxis și ce cerem și, de fapt, ce obținem în final de la o astfel de poliță de malpraxis”, ne-a declarat prof. dr. Alexandru Bucur, șeful Clinicii de Chirurgie al UMF „Carol Daviladin București.

S-a ales această structură de organizare,forma unui atelier de lucru, pentru a permite interacțiunea dintre lectori și medicii participanți. Este o sesiune interactivă, se discută tot felul de spețe, se aduc tot felul de documente. Mai mult, încercăm să găsim soluțiile pentru alinierea practicilor medicale a medicilor stomatologi din Arad la cerințele legale aplicabile. Este un lucru extrem de important pentru că în programa de pregătire universitară și/sau în parcursul universitar al medicilor nu au fost incluse până de curând cursuri pe teme de legislație medicală. Legiuitorul a decis că este cazul să intervină în ceea ce înseamnă practica medicală stabilind reguli, adică norme legale, și impunându-le medicilor. Nerespectarea acestor cerințe legale duce la atragerea răspunderii juridice. Totuși, așa cum spuneam, programa lor de pregătire nu a inclus cursuri pe teme de legislație medicală și malpraxis. Foarte de curând au fost incluse cursuri de genul acesta în programa universitară obligatorie a studenților facultăților de Medicină Dentară, în anumite universități. În alte universități există programe de masterat sau cursuri opționale. Trebuie subliniat că toate aceste lucruri se întâmplă de câțiva ani. În rest, marea majoritate a medicilor care au drept de practică nu au beneficiat de astfel de programe de pregătire”, a completat dr. Andrei Nanu, șef de lucrări la UMF „Carola Davila”.

Asist. univ. Liviu Tuturici, secretar general al Colegiului Medicilor Dentiști Arad, ne-a mărturisit că „dezbaterile din cadrul cursului au reușit să lămurească multe aspecte legislative tratate de regulă într-un stil «mioritic », datorat în special lipsei de informație sau interpretărilor legislative în stil propriu”. Participanții au, deci, de acum, o mai bună viziune a implicațiilor legale conexe practicii de zi cu zi, cazurile de malpraxis, deși mult sub media celor raportate de mass-media, precum și complicațiile legate de consimțământul informat și de prelucrarea datelor cu caracter personal fiind interpretate în trecut mai mult după ureche.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.