Plugușorul este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite tradiții românești, păstrată cu sfințenie de-a lungul generațiilor. În ajunul Anului Nou, grupuri de copii, tineri și, uneori, adulți, merg din casă în casă pentru a ura belșug, sănătate și prosperitate în anul care vine.

Semnificația Plugușorului

Plugușorul are rădăcini adânci în cultura agrară a României, fiind o urare care celebrează recoltele și munca câmpului. Prin versuri ritmate și acompaniate de sunete de clopoței și pocnituri de bici, colindătorii transmit dorințe de belșug și bunăstare.

Tradiții și obiceiuri de Plugușor

 

  • Obiceiul este practicat, în special, de copii, adolescenți și bărbați tineri, dar în unele regiuni participă și femeile.
  • În unele sate, colindătorii folosesc un plug adevărat tras de boi sau cai, ca simbol al belșugului și al muncii pământului.

Versuri tradiționale ale Plugușorului

*Aho, aho, copii și frați,
Stați puțin și nu mânați,
Și cuvântul mi-ascultați!
Am plecat să colindăm,
Pe la case să urăm,
Plugușorul românesc,
Obiceiul strămoșesc.

Vă urăm cum se cuvine,
Pentru anul care vine:
Holde mari
Cu bobul des,
Și pe creste,
Și pe șes,
Câte mere în livezi,
Atâtea vite-n cirezi!

În prima zi a anului, Plugușorul este urmat de mersul cu Sorcova, o altă tradiție care aduce urări de sănătate și prosperitate. Ambele obiceiuri reflectă dorința de a începe noul an sub auspicii bune, cu belșug și voie bună.

La mulți ani și belșug în noul an!

Lasă un răspuns

Recomandările redacției