În marea majoritate a timpul petrecut în acest campionat, echipa a avut, cel puțin declarativ, obiective care s-au înscris în categoria performanței: calificarea în play-off pentru o bună bucată de vreme sau obținerea unuia dintre primele două locuri în play-out, mai recent. După înfrângerile cu Botoșani, Rapid și Sepsi, acest ultim obiectiv a devenit o himeră, chiar dacă matematic încă el mai poate fi atins, dar UTA este mult mai aproape de o altă bătălie: cea pentru evitarea retrogradării, mai exact a locului în barajul pentru evitarea retrogradării. Și cum o astfel de bătălie se dă pe cu totul alte coordonate decât cea pentru atingerea unor locuri fruntașe, antrenorul UTA-ei a pus accentul în pregătirea meciului, pe conștientizarea din partea jucătorilor a acestei situații: Noi suntem într-un moment deloc convenabil după două înfrângeri contra unor echipe pe care le consideram contracanditate. Deja gândul nostru se îndreaptă la ceea ce este sub noi și e important să înțelegem această realitate pentru a o putea schimba. “

Lucrul la care probabil se gândește Badea este acela că jucătorii săi ar face o greșeală fatală dacă ar intra pe teren din postura unei echipe care se consideră favorită și se așteaptă ca valoarea superioară să se reflecte automat pe tabela de marcaj. De altfel, respingând ipoteza problemelor fizice ale echipei, reclamată de unii suporteri, antrenorul pare mai îngrijorat de starea mentală a echipei sale, care ar manifesta o labilitate psihică în momentul în care nu reușește să concretizeze momentele bune din meci: „Un anumit pressing pe care l-am făcut, atât în meciul cu Rapid cât și în meciul cu Sepsi, și care ne-a oferit câteva situații de a marca, este un pressing cu cheltuială mare de energie, de aceea era important să marcăm acele ocazii. Așa s-a întâmplat ca în primele reprize ale celor două jocuri noi să fim în control în timp ce în partea a doua ne-am distanțat de ceea ce doream pentru că neînscriind au intervenit aceste situații de neîncredere. La Sfântu Gheorghe, chiar dacă golul era pe undeva anunțat,  la ultima fază era important să fim mai bărbați și mai hotărâți. Din păcate nu s-a întâmplat acest lucru, dar nu a fost o problemă de ordin fizic.“

Așadar Badea așteaptă de la jucătorii săi mai multă determinare și mai multă luptă. Este ceea ce trebuie să arate o echipă care vrea să supraviețuiască în aceste bătălii de uzură din subsolul clasamentului, cu atât mai mult cu cât adversarul va veni bine „echipat“ mental și tactic pentru acest gen de partidă: „Ne așteaptă un meci contra unei echipe care își joacă una dintre ultimele șanse de a evita locul de baraj, echipă care a pierdut acasă cu Botoșani pe un fond de joc bun. Sunt o echipă închisă defensiv, foarte bună pe tranziție, poate una dintre cele mai bune echipe care joacă pe contraatac, o echipă arțăgoasă, care face un marcaj destul de aproape, care nu te lasă să joci. E important să deschidem acest joc și să ne apropiem de poarta adversă. Au jucători în părțile laterale, și Șeban și Popadiuc, cu forță explozivă peste medie, Florea e un jucător abil în toate situațiile, reușește să joace ultima pasă dar să se și afle de multe ori la finalul ultimei pase, Chamed s-a integrat bine în angrenajul lor, e o echipă care poate crea probleme. Ultimele trei meciuri împotriva noastră pot da o conotație reală a ceea ce poate Chindia să facă. E o echipă cu consistență bună în joc, căreia în ultima perioadă i-a lipsit doar rezultatul.“

Întrebarea care se pune este cât este pregătită mental UTA în acest moment pentru un asemenea meci. Jucătorii s-au trezit cu salariile înghețate, ceea ce a creat evident o stare de nemulțumire, există la fel, o incertitudine legată de viitorul unora dintre ei în condițiile posibilei schimbări la nivelul conducerii, în timp ce pentru alții faptul că nu joacă reprezintă de asemenea un motiv de rebeliune contra antrenorului. Badea a recunoscut aceste tensiuni dar este optimist că lucrurile s-au liniștit: „A fost un început de săptămână mai complex dar începând de miercuri lucrurile s-au reglat și toată lumea a dat totul la antrenament. Sigur, mai am jucători nemulțumiți că nu joacă, dar asta e doar o consecință a ceea ce fac ei la meciuri sau la antrenamente.“

Mai trebuie spus că UTA va avea din nou câțiva jucători absenți la partida cu Chindia. Erico nu a putut fi recuperat în timp util după accidentarea în meciul cu Rapid, Cardoso accidentat la Sfântu Gheorghe are nevoie de 2-3 săptămâni de pauză, iar recuperarea lui Ongaro, chiar dacă se află într-o fază finală, nu-i permite încă să fie o opțiune nici măcar pentru banca de rezerve. Va fi acolo însă Damian Isac dar și el mai mult pentru că Badea nu are suficienți jucători pentru a umple foaia de joc (în condițiile în care puștiul Cibi e la lotul național) însă antrenorul a fost destul de sceptic că-l va putea folosi pe mijlocașul său preferat, chiar și pe parcursul meciului. La mijlocul săptămânii, echipa a făcut un meci școală cu juniorii mari ai clubului, meci câștigat cu 3-0 prin dubla lui Dangubic și un alt gol înscris de Matei, astfel că n-ar fi exclus să-l vedem pe unul dintre ei în primul 11, în locul lui Cardoso (coroborat cu o avansare în poziția de vârf a lui Miculescu). O altă variantă ar putea fi Laukzemis care însă nu pare în grațiile lui Badea, neprimind multe șanse din partea acestuia. În defensivă, este interesant de văzut dacă în locul lui Erico va fi folosit tot Medjimorec (care a făcut un meci slab la Sfântu Gheorghe) sau dacă „rebelul“ Dima va primi șansa de a dovedi că merită să fie luat în calcul pentru mai multe minute în tricoul echipei.

UTA – Chindia are loc sâmbătă, 23 aprilie, începând cu ora 13.30.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției