Anul acesta, kilogramul de miere costă cât un litru de ulei, se plâng apicultorii. Deşi avem producţie cât cuprinde, am ajuns să o preferăm pe cea de la ucraineni, mai slabă calitativ, dar mai ieftină. Aşa se face că mierea noastră zace în depozite sau este vândută la preţuri de nimic.

Florin are pesre 200 de stupi. Deşi reprezintă a patra generaţie din familie care produce miere, se teme că nu va putea duce mai departe dulcele meşteşug. Anul acesta, are o producţie nesperat de bună, 4 tone de miere. Doar că nu are cui s-o vândă.

 

Florin Lungu, apicultor: Mulți apicultori au lăsat-o în butoaie, au dus-o la procesatori că n-are ce să facă cu ea. Procesatorii sunt aglomerați cu miere din Ucraina, le dau și dreptate, dacă au unde să-și ia mai ieftin logic. Și mierea noastră de fapt rămâne în depozite.

 

Preţurile de anul acesta nu îi acoperă nici măcar cheltuielile. De exemplu, la export, un kilogram de miere polifloră se vinde cu 8,5 lei, deşi costurile de producţie depăşesc 12 lei. Obstacole sunt însă şi pe piaţa internă. Tarabele sunt pline cu miere din Ucraina: mai ieftină şi mai slabă calitativ, spun producătorii români.

 

Apicultorii din România au o singură soluţie: să vândă mierea în pierdere

Mierea din Ucraina ajunge la noi la prețuri extrem de mici, de o calitate îndoielnică, și afectează apicultorii locali.

În timp ce mierea adusă din China este  ambalată sub numele unor branduri româneşti.

Mierea cea mai căutată, mierea de salcâm, costă în jur de 40 de lei, din toamnă am putea să dăm pe un astfel de borcan doar 25 de lei. Spun apicultorii că ar urmă să scadă prețurile dacă nu vor reuși să o vândă.

Florin Lungu, apicultor: Mierea de salcâm în alți ani o dădeam cu 28 lei la procesatori, anul asta te duci la poartă lor cu 16 lei, un preț exagerat de mic, și prețurile la transport la tot s-au mărit cu 30%.

 

Şi la alte tipuri de miere preţul e cu mult mai mic, de doar 20 de lei pe kilogram, faţă de 35 de lei acum doi ani. În timp ce apicultorii se plâng, Guvernul speră că reprezentanţii Comisiei Europene vor găsi o soluţie.

 

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: A fost o discuție separată cu grupurile de lucru la nivel tehnic în cadrul Consiliului Euopean, atât pe parte de ulei cât și pe parte de miere. Suntem în discuții și cum vom avea un răspuns de la Comisie și permanent ne solicită documente sunt sigur că vor fi puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii. Eu știu că nu sunt pagube, știu că în ultimii doi ani în România familiile de albine au crescut și mai mult a crescut și producția implicit.

 

Producătorii cer reglementări clare privind importul de miere. O gură de oxigen ar fi, spun ei, şi introducerea programului „miere în şcoli” care se tot amână de ani de zile.

Sursa Observator.ro

 

 

  • Szabo Cristina spune:

    Toata problema începe de la Fetea acare a distrus toate ACA din județele țării.Vezi ce s a INTAMPLAT la Sălaj.Sustinem schimbarea lui din funcție.Aduceti un conducător care sa aduca Apicultura la ce a fost inainte de 1989.

  • Vasile Vasile spune:

    Alți șmecheri români. Adică prețul de cost al mierii ajunge la 12 lei, dar pe piață nu găsești miere sub 35-40 lei borcanul de 720 Gr. Măi române mai prost ca albina. Fă un adaos de 100% și vinde mierea cu 20-25 lei și vei vedea că nu mai rămâi cu ea în stoc și vei obține și profit.

  • SUCIU MARIUS spune:

    Se pare ca nu mai exista nici cel mai mic interes din partea statului roman ,ca aceasta indeletnicire de top a agriculturii romanesti sa mai existe.Conducatorii alesi ai acestei tari,platiti din banii tuturor celor care platesc taxe la stat ,nu se gandesc la simplul fapt ,ca Romania nu inseamna doar ei ,ci mult mai mult ,inseamna oameni care muncesc zi de zi pentru a putea exista ,inseamna copii si tineri care din pacate nu mai au nici o perspectiva pentru a realiza ceva aici si inseamna multe persoane cu varste mai inaintate care isi duc traiul de pe o zi pe alta.Oamenilor din conduceri nu le pasa de preturi intrucat au venituri pentru a putea trai oriunde in lumea aceasta.Si eu sunt apicultor la a treia generatie si produc miere de calitate pe stoc ,neputand sa o valorific la preturi care sa acopere cheltuielile de productie.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției