OLYMPUS DIGITAL CAMERAAdministraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Arad a trimis, în doar câteva zile, mii de somaţii, arădenilor care au uitat să-şi plătească datoriile la bugetul de stat. Reprezentanţii instituţiei susţin că trimit somaţii lună de lună, dar la sfârşitul anului astfel de acţiuni se intensifică, mai ales în cazul datoriilor mai vechi, pentru a întrerupe cursul prescripţiei, în caz contrar, debitele mai vechi de cinci ani trebuind să fie şterse. „Toţi contribuabilii pentru care s-au emis somaţii se află în procedură de executare silită. În unele cazuri, sumele datorate sunt mici, de ordinul zecilor de lei, dar chiar şi aşa, procedurile trebuie respectate”, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al AJFP Arad.  În multe cazuri, somaţiile au fost postate pe site-ul Finanţelor, pentru că persoanele în cauză nu au putut fi găsite. „Somaţiile au fost emise pentru neplata impozitului pe veniturile din activităţi independente, a regularizărilor impozi­tului pe venituri din anii anteriori, dar şi a contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate. Având în vedere că nu au putut fi înmânate sub semnătură contribuabilului la sediul nostru, acesta nu a fost găsit de poştaş sau ales să nu preia înştiinţarea s-a ales publicarea pe site. Astfel, somaţiile se consideră comunicate după 15 zile de la data postării pe site”, a mai spus Arusti.
Încasări semnificative
Mai trebuie spus că Aradul a stat, în ultimii ani, foarte bine, atunci când a venit vorba despre colectarea veniturilor datorate bugetului de stat. „Realizarea programului de colectare a veniturilor bugetului general consolidat al statului reprezintă obiectivul principal al Fiscului.
Mobilizarea eficientă a întregului aparat fiscal a condus la încasări semnificative în cursul lunii noiembrie 2013, în cuantum de 137,95 milioane lei, ceea ce reprezintă o depăşire a programului de încasări primit de la  Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara cu aproape 16%. La aceste realizări au contribuit atât intensificarea măsurilor de executare silită aplicate în vederea recuperării arieratelor bugetare, cât şi eficienţa inspecţiilor fiscale derulate în cadrul programului de depistare, limitare, prevenire şi ţinere sub control a evaziunii fiscale”, a mai spus Arusti. Acesta a ţinut să precizeze că marea majoritate a contribuabililor îşi plătesc voluntar obligaţiile, dar sunt şi persoane care mai au nevoie de ,,impulsuri”, care constau în somaţii, popriri bancare sau la terţi sau chiar valorificarea bunurilor sechestrate sau indisponibilizate. „În cursul lunii noiembrie au fost  comunicate 7.220 de somaţii; au fost realizate 4.359 popriri pe conturi bancare; 407 popriri la terţi şi au fost puse 17 sechestre pe bunuri mobile şi imobile. Totalul încasărilor realizate prin aplicarea măsurilor de executare silită s-a ridicat la 13,4 milioane lei. Am obţinut aceste rezultate datorită experienţei acumulate în ultimii ani, pe care continuăm să o îmbunătăţim”, a încheiat Arusti.

Recomandările redacției