bunAcuzând salariile mici şi condiţiile grele în care sunt nevoiţi să muncească, membrii Federaţiei Sanitas Arad au intrat, ieri, în grevă de avertisment. La Arad, fe­deraţia cuprinde peste 1.700 de membri, toţi purtând  banderole tricolore, între orele 08.00 şi 10.00. Chiar dacă greva a fost susţinută la locul de muncă, pentru ca actul medical să nu aibă de suferit, holurile spitalelor au fost pline de asistenţi veniţi de acasă. Aceştia au purtat banderole şi şepci, manifestându-şi făţiş nemulţumirea faţă de modul în care supravieţuieşte sistemul sanitar în ultimii ani.
„Am intrat în grevă pentru că îmi doresc îmbunătăţirea nivelului de trai şi a condiţiilor de muncă. Personalul este puţin, de multe ori avem de îngrijit trei bolnavi într-un singur pat“, ne-a declarat Felicia Herlo, asistentă medicală la secţia de Pediatrie. De asemenea, Otinel Şandru, asistent medical în cadrul laboratorului de analize, s-a arătat nemul­ţumit de „slaba finanţare a sistemului şi de lipsa contractului colectiv la nivel de sector de activitate. Mai vrem creşterea salariilor şi acoperirea salariilor pe ultimul trimestru al anului“.
La greva de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au fost prezenţi şi şapte persoane de la compartimentul Paleative Ghioroc. „Am venit în afara orelor de program. Ne nemulţumeşte, în primul rând, salariile. Pe lângă asta, suntem nevoiţi să ne confruntăm zilnic cu lipsa materialelor sanitare. De exemplu, suntem nevoiţi să folosim o pereche de mănuşi pentru mai multe zile, ceea ce nu este normal deloc“, ne-a declarat Petrică Tudorică, de la compartimentul Paleative Ghioroc.
Elena Fudulu, asistent medical la Spitalul Judeţean, a declarat că „ne dorim condiţii decente de muncă şi de spitalizare pentru bolnavi. Totodată vrem respectarea drepturilor câştigate prin negociere şi păstrarea statutului actual al spitalelor. Nu vrem ca acestea să fie transformate în ONG-uri, fundaţii sau tot felul de alte invenţii“.
Aproape toate ramurile care lucrează în sectorul sanitar din judeţul Arad şi-au dat mâna pentru a protesta împotriva Ministerului Sănătăţii. Asistentele medicale, medicii, infirmierele, personalul angajat din spitale, farmaciştii, stomatologii, psihologii, medicii din şcoli şi-au adunat toate frustrările şi au avut o serie de revendicări, care mai mult ca sigur nu au nici o şansă de a fi îndeplinite.
Printre cererile Federaţiei Sanitas Arad, se numără: alocarea a 6% din P.I.B. pentru Sănătate; asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul al IV-lea al anului în curs şi acordarea integrală a drepturilor salariale; menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi în regim public; creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014; respectarea normativelor de personal şi elaborarea regulamentelor de sporuri; aplicarea principiilor şi coeficienţilor de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii nr. 284/2010; negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă (CCM) la nivelul sectorului de sănătate; negocierea şi semnarea CCM la nivelul sectorului de asistenţă socială; elaborarea şi promovarea unei legi a salarizarii specifice în asistenţa socială, pornind de la principiile şi coeficienţii Legii nr. 284/ 2010, care să asigure creşterea salariilor în sector începând cu data de 1 ianuarie 2014.
Trebuie spus însă că, potrivit Mediafax, ministrul Sănătăţii  a declarat, ieri, după întâlnirea cu reprezentanţii Sanitas, că a convenit împreună cu aceştia suspendarea oricărui conflict colectiv de muncă, urmând ca miercuri să aibă noi runde de negocieri.

Recomandările redacției