Mii de persoane participă sunt, astăzi, la Macea, unde se desfășoară cea de a XIII-a ediție a Festivalului Părădăicilor, un eveniment devenit deja tradițional.
Festivalul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile 7,8 și 9 iulie și are mai mult puncte de atracție. Vineri a fost programat un concurs de pescuit sportiv, iar ziua de sâmbătă a fost dedicată celor mici, care au avut activități interactive, dar și seniorilor prin organizarea unui retro party. Ziua de astăzi este dedicată expozanților, care prezintă produse din județul Arad, cu precădere cele din Macea. Festivalul se va încheia după ora 23.00, cu un spectacol folcloric de excepție și un foc de artificii.
„Ne aflăm la o nouă a ediție a Festivalului Părădăicilor. În fiecare an am avut foarte mulți vizitatori, peste 7.000. Se adună foarte multă lume și încercăm să promovăm în primul rând părădăicile măcene, să promovăm oamenii harnici din comună și bineînțeles comuna Macea, deoarece avem locuri foarte frumoase, cum ar fi grădina Botanică, Balta de Pescuit din Macea, am și avut un concurs de pescuit în prima zi a festivalului. Avem și alte produse locale, de asemenea, avem invitați din tot județul cu produse autohtone din județ: plăcinte de turnu, găluște slovăcești, am invitat și alți producători. Astăzi e Festivalul Părădăicilor în Cântec. Vrem să facem un record de vizitatori”, a declarat Ciprian Otlăcan, primarul comunei Macea.
Acesta spune că producția de roșii în acest an a fost foarte bună. Este vorba despre roșii autohtone, nestropite.
Spectacolul de astăzi este prezentat de către Nicoleta Pavel și Zoltan Lovaș. Astăzi, duminică, 9 iulie, urcă pe scenă soliștii: Tinu Vereșezan, Alexandru Pop, Gabi Bârsăuan, Cristian Fodor, Borugă Andrei și formația, Gabriel Stoica, Bodonea Silvana, Marisa Ranta, Oana Florina Stana, Maria Stan Toma.
Ansambluri și formații: Ansamblul de copii al Căminului Cultural Macea, Ansamblul Cununița U.V.V.G – Sântana-Arad, Formaţia de dansuri Veteranii din Arad, Taraful de la Macea, Grupul vocal Moții din Ociu (Hunedoara).
Un text scris pe genunchi, în stilul anilor 2000, în care primarul se laudă de parcă-i moșia lu’ mă-sa și divaghează de la subiect, iar ziaristul(a) e un „yes man”, care la plecare se alege cu o plasă de părădăici. Nu am citit vreo părere de-a vreunui măcean, producător local ori din județ. Nu mă interesează ce are de spus primarul. Aportul lui e zero. Nu am citit nimic despre semințele pe care le folosesc, autohtone, de la mam’mare, sau duse de peste mări și țări. Nu am citit nimic despre istoria roșilor din Macea, o poveste despre vreo roșie gigant de pe la 1900, apa pe care o folosesc la udat, cu ce combat dăunătorii, vreo rețetă de sos de roșii, pastă de roșii, etc. Am citit o declarație în limbă de lemn putred a primarului care vorbește dar nu spune nimic deopotrivă. Și uite așa și-a făcut reclamă gratuită, iar „ziaristul” netalentat a râgâit un text și s-a șters la gură după.
Cât despre faptul că roșile nu sunt stropite, pe cine vreți voi să mințiți? Oamenii ăștia din asta trăiesc, nu investesc poate câteva mii de lei anual din pură pasiune, ce-o fi o fi. Lăsați gargara cu „nu sunt stropite”. Nu vă crede nimeni.
Post Scriptum: Mare secret mare cu gunoiul de grajd. Cred că nimeni nu știa. Noroc cu ei