carduri someri

Mii de șomeri arădeni au card profesional european, iar agenția locală de șomaj a anunțat că în prezent se derulează un proiect de eficientizare a sistemului deja implementat. Mai precis, oficial se dorește o mai bună securizare a datelor de pe card, precum și cuprinderea unor date mai complexe, prin care să poată fi evitate falsurile în declarații.

Teoretic, scopul acestor carduri este sporirea şanselor şomerilor de a se angaja şi reducerea birocraţiei pentru cei care beneficiază de venit minim garantat. Momentan, cardurile se utilizează în paralel cu carnetele de şomer, urmând ca, în viitor să înlocuiască carnetele pe suport de hârtie.Deocamdată însă, la noi, sistemul nu funcționează așa cum a fost conceput.

Şomerul primește cardul de la agenţia de ocupare la care este în evidență, împreună cu o parolă şi user cu care va intra în sistemul cardului. După autentificare, persoana aflată în căutarea unui loc de muncă vede în contul său informaţiile din CV şi ofertele de angajare care corespund profilului său. Candidatul aplică în sistem la oferta de angajare dorită, agentul de mediere vede în sistem aplicaţia sa şi mediază întâlnirea candidatului cu angajatorul. Abia la interviu, angajatorul intră în sistem ca să vadă toate informaţiile profesionale şi personale ale candidatului, înscrise în baza de date. Şomerul va merge cu cardul la interviul de angajare şi de fiecare dată când accesează servicii oferite de ANOFM. Pe card este stocat CV-ul candidatului, care conţine următoarele informaţii: nume, prenume, adresă fizică şi virtuală, naţionalitate, data naşterii, sexul şi ultimul loc de muncă al candidatului.

Un nou proiect pentru același card

În sistemul cardului sunt stocate informaţii despre locurile de muncă ale candidatului şi ocupaţia sa, conform clasificării COR. La sistemul de card profesional european s-au aliniat însă puțini angajatori autohtoni, astfel că, șomerii îl pot folosi deocamdată în puține locuri. Sistemul funcționează în prezent numai în cazul marilor angajatori, în firmele mai mici, cardul nefiind suficient cunoscut. Cei mai mulți șomeri preferă tot clasicele CV-uri și intervievarea candidatului. Până să adoptăm pe deplin sistemul european mai e cale lungă. „Avem mii de șomeri cărora le-am făcut carduri profesionale europene, dar deocamdată, acestea folosesc mai mult dacă persoanele în căutare de loc de muncă își caută un serviciu peste graniță, unde sistemul funcționează bine. În continuare eliberăm carduri pentru șomerii interesați. Unii dintre șomeri nu au răbdare pentru introducerea datelor de pe card, dar mulți au fost interesați. În prezent se derulează proiectul «Cardul Profesional European 2 – instrument inovativ de modernizare şi eficientizare a activităţii SPO», proiect care ar urma să îmbunătățească sistemul deja existent, prin o mai bună securizare a datelor. De asemenea, se dorește o mai bună exactitate a datelor declarate“, a spus Marinel Henteș, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad.

Recomandările redacției