Mii de vârstnici au pensiile ciuntite pentru diferite datorii

Mii de vârstnici au pensiile ciuntite pentru diferite datorii

Datornici „nemuritori“ sau cum să ai de restituit bani timp de secole – aceasta este situaţia unor seniori care au pensii poprite pentru debite record. Sistemul de recuperare a datoriilor – fie că vorbim de stat sau instituţi financiare private – nu iartă şi aşa se face că, unii vârstnici, plini datorii ajung să aibă reţineri pe pensie pentru sute de ani. Seniorii datorinici din Arad – peste cinci mii la număr – au de plătit în total peste 42,2 milioane de lei. Printre acestea se numără şi „popriri milenare“, pentru sume fabuloase.

Un număr de 5.519 vârstnici arădeni figurează pe lista persoanelor cărora le-au fost stabilite reţineri din pensie, la Casa Judeţeană de Pensii. Numărul seniorilor datornici a mai scăzut faţă de 2013, când în evidenţele instituţiei erau peste şase mii. Însă din totalul pensionarilor cărora li se reţin lunar bani din pensie pentru onorarea unor datorii, 4.134 sunt clienţii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Aceştia sunt pensionarii de bună credinţă, care au ales să facă împrumuturi avantajoase în sistem de ajutor mutual şi care, benevol au ales să li se reţină ratele din pensie. „Cei 4.134 de vârstnici au făcut împrumuturi la CARP şi au ales să li se reţină rata direct din pensie, pentru a nu mai face drumuri ca să-şi plătească rata. Le este mai simplu astfel şi nu ajung niciodată restanţieri. Valoarea sumei care le revine acestora de restituit este de 4.673.079 de lei“, a susţinut Mihaela Vasil, directorul Casei Judeţene de Pensii Arad.

Dintr-un simplu calcul reise că, grosul de datorii nu-l au pensionarii împrumutaţi la CARP, ci ceilalţi seniori cu popriri pensii. Un număr mare de popriri au fost instituite în cazul seniorilor care nu au mai reusit să-şi achite diverse impozite către stat, fapt sesizat de administraţiile financiare şi primării. La datorii se adaugă şi penalităţi. „Unii dintre pensionari s-au ales cu pensii poprite chiar dacă n-au fost debitori. Este vorba de cei de bună credinţă care au ales să fie giranţi“, mai spune Mihaela Vasil, directorul CJP Arad.

Datorii de peste 37 de milioane de lei

Dacă mulţi seniori au datorii la bugetul statului, alţii s-au ales cu pensia tăiată pentru datorii la bănci. Băncile cer executarea silită pentru creditele neperformate de la clienţi chiar dacă drepturile financiare ale pensionarilor sunt extrem de mici. La datorii se adaugă şi taxe de executare. Popririle pe pensiile titularilor se fac în baza unor titluri executorii, care implică sume destul de consistente.

În total, cei 1.385 de pensionari arădeni cu pensiile poprite au datorii în sumă fabuloasă de 37.531.001 de lei. Cum reţinerea nu poate depăşi jumătate din pensie, asta în cazul debitelor mari, vârstnicii, ale căror pensii sunt modeste se întind ani grei cu datoriile. „Din cei peste 1.300 de vârstnici cu popriri pe pensii, cei mai mulţi înregistrează datorii la bănci, ori au fost giranţi pentru alte persoane. Există multe cazuri în care reţinerea din pensie se face pentru mai multe datorii. Reţinerea este cuprinsă între un sfert şi până la jumătate din pensie, pentru datoriile mai mari însă, în aşa fel încât pensionarului să-i rămână 273 de lei minim din pensie, aceasta fiind limita de subzistenţă“, susţine directorul Casei de Pensii.  

Datornicii „nemuritori“

Între pensionarii „nemuritori“ cu popriri pe pensii se numără persoane cu datorii cuprinse între 600.000 şi 800.000 de lei. Potrivit unei situaţii de la începutul anului, cea mai mare poprire pe pensie ca sumă se ridica la 1.037 de lei, ceea ce însemna că, seniorul datornic primeşte şi o pensie substanţială de peste 3.000 de lei.

De reamintit cazul pensionarei arădence care ar fi trebuit să trăiască mai bine de 1.800 de ani ca să se achite de o datorie stabilită de Administraţia Finanţelor Publice. Femeia datora aproape 2,9 milioane de lei şi primea de la stat o pensie ruşinoasă de 400 de lei, astfel că, reţinerea de o treime din pensie era de doar 131 de lei – o firmitură la nivelul sumei datorate. Cazul acesteia a fost mediatizat la începutul acestui an, dar nu la mult timp după, femeia a decedat. Confom conducerii CJP, datoria acestia s-a prescris, întrucât pensionara plătea cel mai probabil datoriile unei societăţi.

În prezent, la CJP Arad figurează un pensionar care ar trebui să trăiască mai bine de 900 de ani ca să se absolve de datorie.

 

Recomandările redacției