Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, marți seara, în contextul unei “creșteri îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați”. În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe, mai transmite Ministerul intr-o informare pentru presă.

Vaccinul ROR este inclus în schema obligatorie de vaccinare.

“Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, potrivit unui comunicat de presă transmis marți seara.

 

Ministerul mai precizează că a luat decizia de a declara epidemie “având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați. În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe”.

 

De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, “pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare”.

 

Despre rujeolă și vaccin

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

 

Cum se manifestă boala

 

Simptomele încep după o perioadă de incubație de 10-12 zile și se caracterizează prin febră, conjunctivită, inflamarea mucoasei nazale, tuse și bronșiolită. Aproape toate persoanele susceptibile infectate dezvoltă boala clinică.

 

Cum se transmite rujeola

 

Se estimează că 90% dintre persoanele neimunizate expuse la un individ infectat vor contracta boala. Modelele matematice estimează numărul de bază de reproducere la 12-18; acesta este numărul mediu de infecții secundare care urmează unei singure introduceri într-o populație sensibilă.

 

Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani, scrie în comunicatul Ministerului. Vaccinul ROR este inclus în schema obligatorie de vaccinare.

 

La nivel global, acoperirea cu vaccinuri contra rujeolei nu este adecvată prevenirii epidemiilor, scrie Unicef. OMS recomandă că este nevoie de acoperire vaccinală cu două doze în proporție de 95% în fiecare țară și toate comunitățile pentru a proteja populațiile de această boală.

 

Prima doză se face la 10 luni iar a doua la vârsta de 5 ani.

 

Pe 31 octombrie, erau peste 205 mii de doze de vaccin în toată țara disponibile, potrivit Centrului național pentru prevenirea bolilor transmisibile.

 

Rujeola rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor la nivel mondial, iar eliminarea acesteia face parte dintr-un obiectiv global, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Imunizarea este singura măsură preventivă eficientă împotriva îmbolnăvirii de rujeolă.

Recomandările redacției