arhiveCelebrarea a 800 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Ineu a constituit un bun prilej pentru Serviciul Judeţean Arad al Arhivelor Naţionale de a organiza, în colaborare cu Primăria Oraşului Ineu, Conferinţa Ştiinţifică cu tema „Mit, legendă şi istorie pe Văile Crişurilor”. Astfel, s-a dorit marcarea acestui eveniment prin dezbateri ştiinţifice, care să scoată în evidenţă, din punct de vedere social-cultural şi istoric, importanţa spaţiului dintre cele două Crişuri atât pe plan regional cât şi naţional.

Vineri, 3 octombrie, la ora 9.00, invitaţii, printre care se aflau persoane publice, arhivişti, cercetători, istorici, profesori, iubitori de istorie, s-au adunat în Sala de Festivităţi a Hotelului Central Ineu. Acolo a avut loc deschiderea lucrărilor Conferinţei Ştiinţifice, prin cuvântul de salut al primarului Oraşului Ineu – Călin-Ilie Abrudan. De asemenea, au ţinut discursuri oficialităţile în numele Centrului Cultural Judeţean Arad şi Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”Arad. Inedită a fost prezentarea domnului Dragoş Aurel privind motivarea desfăşurării acţiuni în arealul de istorie şi cultură ineuan „De ce Ineu?”.

A urmat deplasarea la hanul „Moara cu Noroc”, unde au fost audiate comunicările în cadrul celor trei secţiuni ale Conferinţei. Cu toate că tema a fost una destul de precisă, am remarcat aria destul de diversă a lucrărilor. De la comunicări privind istoricul oraşului Ineu, al spaţiului Văilor Crişurilor, până la aspecte legate de personalităţi ale judeţului Arad, de istorie locală şi naţională. Au mai avut loc şi prezentări de carte: Nicolae Iorga despre secui şi rostul lor între români, volum îngrijit de Ioan Lăcătuşu, prefaţă de Vasile Lechinţan, prezentat de prof. Vasile Stancu, şi Profesioniştii noştri 2013 – Mihai Trifoi, profesor şi publicist, prezentat de prof. Vilică Munteanu.

Anul acesta se împlinesc 11 ani de când Serviciul Judeţean Arad al Arhivelor Naţionale organizează Conferinţe Ştiinţifice, acest gen de manifestări înscriindu-se în sfera preocupărilor noastre constante de a ne face simţită prezenţa pe plan cultural – ştiinţific şi de a căuta astfel să ieşim din sfera strict administrativă. Aducem mulţumiri colaboratorilor noştri şi tuturor participanţilor pentru că au fost alături de noi, şi sperăm ca pe viitor să organizăm evenimente la fel de fructuoase.

Mirela Pachiţa

Serviciul Judeţean Arad al Arhivelor Naţionale

Recomandările redacției