Gazda primei Cupei Mondiale cu 48 de echipe la turneul final din 2026, în urma deciziei luate marți de Consiliul FIFA, va fi aleasă în mai 2020 și nu va fi din Europa sau Asia, a anunțat Fede­rația internațională de fotbal citată Agerpres.
Procesul de selecție al țării organizatoare va cuprinde patru etape. Prima are loc până în luna mai 2017 și va include o perioadă de consultări și de stabilire a strategiei. A doua fază, cea mai meticuloasă, are loc între iunie 2017 și decembrie 2018, după care are loc procesul de evaluare între ianuarie 2019 și februarie 2020. Alegerea gazdei va avea loc cu prilejul Congresului FIFA din mai 2020.
Congresul FIFA a aprobat la prima sa reuniune din luna octombrie 2016 că Mondialul 2026 poate fi organizat de mai multe țări, fără a se impune o limită, iar secretariatul general al FIFA poate exclude candidaturile care nu îndeplinesc minimum de cerințe după consultarea Comisiei de Competiții.
FIFA va menține principiul rotației și confederațiile care organizează CM 2018 și CM 2022, UEFA și respectiv Asia, nu sunt eligibile pentru găzduirea CM 2026.
Europa poate însă deveni eligibilă dacă FIFA constată că niciuna din candidaturile primite nu îndeplinesc strict exigențele tehnice și financiare pentru organizarea CM 2026.
Europa ar urma să fie reprezentată de 16 echipe la Cupa Mondială de fotbal, față de 13 echipe în prezent, potrivit unei surse apropiate de FIFA, scrie AFP.
După cum s-a anunțat, numărul echipelor participante la Cupa Mondială de fotbal va crește de la 32, câte sunt în prezent, la 48, cu începere de la ediția din 2026, a decis Consiliul FIFA, în ședința sa de marți.
Totodată, Consiliul forului mondial a hotărât că formatul competiției va consta în 16 grupe de câte trei echipe. Meciurile care se vor termina la egalitate vor fi decise la loviturile de departajare.
„Consiliul FIFA a decis în unanimitate o Cupă Mondială cu 48 de echipe din 2026: 16 grupe a câte trei echipe. Detalii vor urma după întâlnire’’, a anunțat FIFA pe Twitter.
FIFA nu a oferit deocamdată precizări despre chestiunea foarte importantă a repartizării locurilor suplimentare între fiecare confederație.
Potrivit unei surse apropiate de FIFA, Europa ar urma să aibă 16 locuri, față de 13 în prezent, iar Africii i-ar reveni 9 locuri, față de 5 în prezent.
Lansată în 1930 cu 13 echipe, ajunsă la 24 în 1982 și la 32 în 1998, Cupa Mondială de fotbal continuă să se extindă, urmând modelul Campionatului European, care anul trecut s-a desfășurat în premieră cu 24 de echipe.
Președintele FIFA, Gianni Infantino, aflat în funcție din februarie 2016, a făcut din extinderea Cupei Mondiale una dintre promisiunile campaniei sale electorale.
Infantino consideră că un Mondial cu 48 de echipe va duce la creșterea interesului pentru această competiție, făcând ca mai multe țări să spere că se vor califica la turneul final.
Infantino s-a confruntat cu reticențe venite mai ales din partea marilor cluburi europene, care estimează că jucătorii au deja un calendar foarte încărcat.

Recomandările redacției