Aradul a fost vizitat, la sfârșitul lunii februarie, de o delegație a Ministerului Culturii pentru găsirea unui loc pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri, în condițiile în care ne aflăm deja în anul Centenarului, iar monumentul nu este încă la Arad, deși a fost terminat de o bună bucată de vreme.
Reprezentanții Primăriei au anunat la momentul respectiv că primarul Gheorghe Falcă s-a întâlnit cu delegaţia Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale compusă din inspectorul guvernamental, Adrian Nicolaescu şi consilierul ministrului culturii, arhitectul Gheorghe Pătraşcu. „Întrevederea de la Primăria Municipiului Arad a fost urmată de o discuţie cu Prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea în cadrul căreia s-au prezentat paşii ce urmează să fie parcurşi în vederea amplasării la Arad a Monumentului Marii Uniri de la 1918. În cadrul vizitei efectuate la Arad, cei doi reprezentanţi ai Ministerului Culturii au identificat două posibile locaţii pentru amplasarea monumentului: una dintre acestea este Piaţa Revoluţiei, pe actualul amplasamet al Monumentului Eroilor, iar cea de a doua este în apropierea Consiliului Judeţean Arad”, se arata într-un comunicat de presă al Primăriei. De asemenea, repre­zentanții municipalității au ținut să precizeze că decizia finală îi aparţine lui George Ivașcu, ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale. „Estimăm că în cel mult două săptămâni vom primi această solicitare. În luna martie vom aproba în Consiliul Local Municipal noua locaţie. Apoi printr-o Hotărâre de Guvern sau printr-o Ordonanţă de Urgenţă care să ne încadreze în Legea Centenarului se vor aloca bani pentru finanţarea fundaţiei. Realizarea acesteia va reveni fie Primăriei Municipiului Arad, fie sculptorului Florin Codre. Următorul pas este obţinerea tuturor autorizaţiilor. Primăria va rebui să amenajeze spaţiul unde va fi amplasat monumentul. Urmează transportul şi depozitarea mo­numentului, executarea fundaţiei, recepţia acesteia, mon­- tarea monumentului şi recep­-ţia finală. Până în luna noiembrie monumentul ar trebui să fie amplasat”, susținea primarul Gheorghe Falcă.
S-a găsit locul potrivit
Deși reprezentanții Primăriei susțineau că lucrurile vor fi tran­șate în luna martie, acest lucru nu s-a întâmplat. La începutul lunii aprilie însă, edilii au anunțat că Monumentul Marii Uniri va fi amplasat pe terenul situat între clădirea Consiliului Judeţean şi Casa de Cultură a Sindicatelor. Anunţul a fost făcut de primarul Gheorghe Falcă, joia trecută, în cadrul conferinţei de presă. Potrivit angajaților Primăriei, Falcă a fost informat de consilierul ministrului culturii şi identităţii naţionale, Gheorghe Pătraşcu în legătură cu obţinerea acordului de principiu din partea Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. „Înainte de a solicita Primăriei Municipiului Arad schimbarea locaţiei pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri era nevoie de această aprobare din partea Comisiei Monumen­telor de For Public. În acest moment aşteptăm documentul Ministerului Culturii în care să se solicite schimbarea locaţiei. Numai după aceea vom putea intra în şedinţă de Consiliu Local în vederea aprobării noului amplasament”, susține Falcă, care ulterior a vorbit şi despre respon­sabilităţile ce revin fiecăreia dintre părţile implicate în acest proiect. „În momentul în care se va realiza Monumentul Marii Uniri, administraţia locală şi cea judeţeană vor amenaja un Parc al Unirii pe terenul din proximitatea Consiliului Judeţean. Amplasarea monumentului este responsabilitatea Ministerului Culturii”, a ținut să precizeze edilul.
Dacă totul va merge conform graficului, Monumentul Marii Uniri de la 1918 ar trebui să fie amplasat cel târziu la începutul lunii noiembrie.
(L.Ș.)

Recomandările redacției