„Moștenirea“ regretatului prof.univ.dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a fost prezentată astăzi, în cadrul unei conferințe. Este vorba de inaugurarea colecției de cărți a fondatorului UVVG, Aurel Ardelean, la Biblioteca universității. A fost inaugurată sala Bibliotecii profesorului universitar dr. Aurel Ardelean, în care se găsesc biroul fondatorului universității, lucrări ale acestuia, precum și o placă comemorativă. Aceasta se află la sediul de pe Bulevardul Revoluției, 85-87.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Zilelor Academice Arădene  9 – 11 mai, într-o zi cu bogată însemnătate istorică: Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Uniunii Europene și împlinirea a 74 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Zilele Academice Arădene au ajuns la ediția XXIX, iar programul acestora este încărcat și deosebit de complex.

Acest eveniment s-a bucurat de o asistență numeroasă, cei prezenți luând parte la un ceremonial religios, oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. Înainte de slujba religioasă și inaugurarea colecției fondatorului UVVG, din sala bibliotecii care îi poartă numele, cei prezenți –conducerea facultății, corpul didactic, autorități și reprezentanți de instituții, precum și copii și tineri elevi, au putut asculta un discurs ținut de cei apropiați regretatului Aurel Ardelean.

 „Acest eveniment (n.a Zilele Academice) este dedicat în primul rând comunității noastre arădene și se desfășoară cu sub egida fundației «Vasile Goldiș» și cu sprijinul Centrului Cultural Municipal, a Primăriei Municipiului. (…) Este o datorie de onoare pentru noi ceea ce facem și știm că domnul președinte, Aurel Ardelean ar fi dorit să lăsăm cât mai mult comunității arădene. Evenimentul de acum se datorează donației familiei Ardelean“, a susținut rectorul UVVG, Coralia Cotoraci.

Rectorul Universității prof. Coralia Cotoraci a prezentat programul Zilelor Academice Arădene, în memoriam Aurel Ardelean (4 iulie 1939 – 26 decembrie 2018).

„«Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!». Aceste cărți pe care le puteți vedea nu sunt cărți de literatură, ci sunt cărți de specialitate, de biologie, botanică, geografie. Sunt cărți donate de diferite ambasade, de oameni care i-au dedicat cărți. (…) Și-a desăvârșit specializarea, a trecut de la botanică, la botanică celulară și a devenit conducător de doctorat, trasmițând altor tineri, elanul și dorința de a cerceta, de a deveni doctori  în știință. Este aici, întreaga operă a unui om neliniștit, veșnic cântărind  noul, plin de energie pozitivă. (…) Aducem un omagiu unui mare om, care și-a pus sănătatea pe locul șapte, pe primul și pe ultimul loc fiind marea lui iubire, universitatea“, a spus prof. univ. dr. Dorina Ardelean .

Recomandările redacției