teatru_bibliotecaTeatrul Clasic Ioan Slavici Arad se implică în această săptămână în programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun”. „Spre bucuria noastră, în fiecare zi sute de elevi sunt oaspeţii noştri, participând la reprezentaţiile organizate special pentru ei” – a declarat Mihaela Balint, purtător de cuvânt al instituţiei teatrale arădene. Astfel, zilnic, pe parcursul desfăşurării programului „Să ştii mai multe să fii mai bun” se joacă câte două sau chiar trei reprezentaţii, una după alta. Programul repre­zentaţiilor a fost stabilit de Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad în colaborare cu diriginţii şcolilor şi liceelor din Arad care şi-au manifestat dorinţa de a participa la spectacole. La fel, împreună cu diri­ginţii au fost stabilite şi producţiile care le vor fi oferite elevilor în cadrul acestui program şcolar. În urma discuţiilor au fost alese „Apropos, aţi chemat pompierii?” de Aldo Nicolaj în regia Lianei Didilescu (one-man-show cu Zoltan Lovas), „Cerere în căsătorie”, după A. P. Cehov (regia Florin Covalciuc) şi „Năpasta” de I. L. Caragiale (regia Valentin Voicilă).
La muzeu intrarea este liberă pentru copii, cadre didactice și familiile cu copii
Complexul Muzeal Arad participă la programul „Să ştii mai multe să fii mai bun” colaborând cu Inspectoratul Școlar Judeţean Arad și cu sprijinul Asociației Zibo Help România, în această perioadă fiind în desfăşurare şi campania națio­nală „Săptămâna familiei, săptămâna fără TV”, ediția a IV-a. Astfel, la toate secţiile Complexului Muzeal Arad intrarea va fi liberă pentru copii, cadre didactice și familiile cu copii.
„Pe parcursul celor șase zile, preșcolarii și elevii beneficiază de o mare diversitate de activităţi educaționale și vizite ghidate, sub îndru­marea muzeografilor și arheo­logilor de la muzeul arădean” – a declarat Adelina Stoenescu, purtător de cuvânt al Complexului Muzeal Arad.
Vor avea loc ateliere pe teme de arheologie, istorie, științele naturii și vizite ghidate în expoziția de arheologie și științele naturii. Elevii de liceu vor participa la prezentarea unor desco­periri arheologice recente din județul Arad; la prezentarea colecției „Comunitatea evreiască din Arad”; la prezen­tarea de filme documentare pe teme etnografice; la un tur ghidat în orașul Lipova.
Micii meșteri olari de la Atelierul Ceramickids al Palatului Copiilor Arad prezintă în expoziție lucrări inspirate din obiectele de muzeu. La Muzeul de artă Arad (str. Gh Popa 2-4) poate fi vi­zitată expoziția de artă plastică Artă obiectivă 7+1 și expoziția interactivă KinemaIkon Wunderkammer, în perioada 2-7 aprilie, iar la Sala Clio (str. Horia 10) este deschisă expoziția „Oameni de lângă noi”, până duminică 7 aprilie.
La Muzeul Orașului Lipova sunt organizate vizite ghidate în expoziția permanentă și expoziția de fotografie Splendori ale naturii și istoriei, și un tur ghidat în orașul Lipova pentru elevii din localitate.
Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monția Șiria poate fi vizitat în perioada 3-7 aprilie, în castelul Bohuș fiind des­chise expozițiile permanente, dedicate scriitorului Ioan Slavici și com­pozi­torului Emil Monția și expozițiile temporare de grafică Patrimoniul arhitec­tural al Șiriei, încotro?, respectiv de artă popu­lară românescă Centre de olărit din județul Arad.
Lecturi publice şi dezbateri
În cadrul aceluiaşi program „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, Biblioteca Județeană A.D. Xenopol Arad va fi gazda a aproximativ o mie de copii din municipiu sau din judeţ. „În această perioadă oaspeţii vor vizita secţiile bibliotecii, vor face cunoştinţă cu cele mai încântătoare cărţi, vor asculta şi lectura diverse texte literare, vor viziona filme artistice şi documentare şi vor participa la dezbateri”, ne-a declarat Lucia Bibarţ, purtător de cuvânt al Bibliotecii Jude­ţene A. D. Xenopol.

Recomandările redacției