Mâine are loc proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţă­mânt preuniversitar. Concursul este organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad şi se va desfăşura în clădirea Colegiului Naţional Moise Nicoară, în şapte săli, toate prevăzute cu camere de supraveghere. Probele de concurs constau în susţinerea probei scrise, analiza CV-ului şi un interviu. Rezultatele con­cursului vor fi făcute publice pe 18 noiembrie, iar după contestaţii şi soluţionarea lor, pe 16 decembrie are loc validarea în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea aces­- tora la Ministerul Educaţiei.
Numărul total al posturilor disponibile atât pentru directori cât şi pentru directori adjuncţi este de 188 (146 director şi 42 director adjunct). S-au înscris 133 de candidaţi, dintre care 111 pentru posturile de director, iar 22 pentru director adjunct. Au fost validate 119 dosare, în timp ce 14 dosare au fost res­pinse. Motivele pentru care au fost respinse cele 14 dosare sunt fie lipsa adeverinţei privind calificativele pe ultimii patru ani, lipsa cererii de înscriere, lipsa ofertei manageriale, lipsa scri­sorii de intenţie, lipsa documen­telor administrative, lipsa certi- fi­catului medical, fie lipsa documentului care atestă consultarea organizaţiei minorităţii na­- ­ţionale acolo unde există clase de predare în limba slovacă, maghiară, ori germană. „În ceea ce priveşte aceste cazuri, am cerut derogare din partea Ministerului Educaţiei pentru 11 dintre candidaţi pentru care considerăm că există foarte mari şanse să le şi obţinem. Este vorba despre cazuri în care nu există certificatul medical, nu s-a reuşit încărcarea pe platforma elec­- tronică, ori nu au documentul care să ateste consultarea organizaţiei minorităţilor naţionale. În ceea ce priveş­te însă celelalte trei cazuri, ale căror dosare au fost respinse, considerăm că nu ar fi avut nici o şansă să cerem de­-rogare“, a susţinut prof. Nicolae Pellegrini, inspectorul şcolar adjunct.
Slovacul nedorit de… slovaci
Un caz aparte îl reprezintă candidatul care s-a înscris pentru funcţia de director al Liceului Teoretic Jozef Gregor Tajovsky din Nădlac. Lui Pavel Huszarik, de origine slovacă, îi lipseşte documentul care să ateste consultarea organizaţiei minorităţii naţionale. Adică acceptul slovacilor, deoarece în acest liceu sunt foarte mulţi etnici aparţinând acestei minorităţi. Curios este faptul că Huszarik are aviz nefavorabil din partea organizaţiei, lucru care îl face să piardă automat posibilitatea de a participa la concurs.
Scoasă din concurs de… soţ
Un alt caz pentru care conducerea ISJ şi-a manifestat regretul este cel al directoarei Mihaela Borza, care nu poate să se înscrie în concurs din cauza… soţului. Acesta este angajat al ISJ prin concurs, iar Mihaela Borza s-ar afla într-o stare de incompatibilitate, în ciuda faptului că „a făcut minuni în calitate de director al Şcolii Aurel Vlaicu, iar imposibilitatea sa de a putea participa la concurs mi se pare total nedreaptă. Pierdem foarte mulţi directori buni în acest fel“, după cum spunea Claudius Mladin, inspectorul şcolar general.
Există şi patru şcoli în care sunt doi candidaţi pe un loc: Liceul Mihai Viteazul din Ineu, Liceul din Pâncota,  o unitate de învăţământ din Pecica şi Şcoala Generală 12 din Arad.  De asemenea, Andrea Vida şi-a depus dosarul pentru a fi director în două şcoli: Şcoala Gimnazială Iosif Moldovan, respectiv Şcoala Gimnazială Caius Iacob. În ceea ce priveşte cele cel puţin 71 de posturi rămase disponibile, plus cele în care candidaţii înscrişi în concurs nu vor reuşi să promo­veze, directorii care sunt acum pe posturi vor rămâne până în luna decembrie, când se vor lua alte decizii.
Cea mai bună şcoală, fără director
Un alt caz cel puţin bizar îl constituie tocmai cel mai apreciat liceu din Arad: Colegiul Naţional Moise Nicoară. În ciuda faimei care i se tot duce, nimeni nu doreşte să preia directoratul liceului. Maria Haş s-a înscris doar pentru funcţia de director adjunct, funcţie pe care a ocupat-o şi până acum. „Nu înţeleg de ce nimeni nu a dorit să preia conducerea acestei unităţi. Acum aveau posibilitatea să o facă. Este un lucru care ar trebui să ridice multe semne de întrebare. Nu vreau să acuz pe nimeni şi nici să reproşez cuiva ceva, dar cât scandal au făcut profesorii din şcoală că se fac numiri politice, au acuzat că se fac presiuni şi aşa mai departe…“, a comentat Claudius Mladin.
Cazul Mariei Paşcalău
Ultimul caz asupra căruia zăbovim este cel al Mariei Paşcalău, al cărei dosar a fost respins din cauza lipsei certificatului medical. Paşcalău, care a făcut minuni cu Şcoala Generală nr.5, s-a înscris pentru funcţia de director al noului Liceu Naţional de Informatică. Deşi conducerea ISJ susţine că a cerut derogare din partea Ministerului Educaţiei, lucru foarte posibil să se şi întâmple, iar în acest fel Maria Paşcalău va putea susţine concursul, totuşi situaţia rămâne incertă. Iar acest lucru se dato­- rează tocmai Mariei Paşcalău, care „nu este sigură dacă mai vrea să candideze“, conform conducerii IŞJ.

Recomandările redacției