În acest sfârșit de săptămână au fost activități culturale în mai multe localități din județul nostru. Printre acestea se numără și Nedeia de pe Valea Tăcășelelor, comuna Vârfurile, satul Avram Iancu – un sat cu oameni harnici. Cred că nu greșim când spunem că sunt cei mai harnici din comună. Acum nu vreau să par rău și să spun că în celelalte sate nu sunt oameni harnici, dar cei din Avram Iancu sunt și meșteri de furci, greble, cozi de topoare, coasă și de tot felul de unelte agricole de muncit pământul.

Să revenim la prima zi de activitate culturală.

Au început piețarii încă de acum o săptămână să își ocupe locuri, spații unde să își desfășoare activitatea. Unii erau veniți chiar de prin Oltenia, alții cu obiecte de uz casnic, tricotaje, fructe, legume, tarabe cu preparate din carne că nu te puteai apropia de mirosul îmbietor și de fumul produs de grătarele încinse. Le puteai vedea în fiecare zonă unde se desfășura asemenea activități. Mai mult, erau și lăutari care făceau întrecere în muzică și preparate.

Mai spre seară ne cam strângea cămașa: era răcoare care ajungea chiar și până la 10 grade. Noroc că în zonă era un încălzitor: țuica aia bună fabricată de oamenii locului, dar și muzica. La această activitate au participat mai mulți primari și senatorul Ioan Cristina, dar și consilieri județeni și locali, alături de primarul Radu Giurgelea și viceprimarul Toma Banciu. Între cei doi există o foarte bună colaborare, de care beneficiază cetățenii acestei comune.

A doua zi de activitate culturală la Tăcășele. La anul împlinim un centenar de existență

A doua zi, duminică dimineață, în ciuda faptului că a fost destul de răcoare, iubitorii de folclor și muzică nu au simțit frigul. Era atât de frig încât pe lângă Valea Tăcășelelor ardeau focuri toată noaptea de sâmbătă spre duminică. După răsăritul soarelui, când țăranii scoteau animalele la pășune, era plăcut. Începuse lumea să se adune, iar la ora 11.00 primarul Radu Giurgelea a dat startul pentru începerea programului.

Ca de obicei, orice activități încep cu o rugăciune. Și aici a fost oficiată o slujbă de binecuvântare, oficiată de un sobor de preoți, după care edilul șef le-a urat un „Bun venit“ la această sărbătoare câmpenească, aflată la ediția a 99-a. „La anul împlinește un centenar“, a spus Radu Giurgelea, după care domnul director al Centrului Cultural Județean Arad, Ionel Bulbuc, a precizat ce număr mare de activități s-au desfășurat în acest sat cu meșteri populari și oameni harnici.

Tineri și oameni de toate vârstele veniți atât din comună, județul nostru, cât și din alte județe vecine, dar și de mai departe, din Oltenia, după cum am mai precizat, s-au adunat la această sărbătoare.

Iată ce ne spune domnul primar Radu Giurgelea: „Am ajuns la aproape 100 de ani de la înființarea acestei serbări. Și înaintașii noștri au menținut obiceiul și tradiția, așa că și noi avem obligația să o ducem mai departe pentru că un popor fără tradiție și obiceiuri dispare ca nație. M-am uitat la copiii îmbrăcați în costume și port popular pe scenă și vin cu cântece vechi. Asta înseamnă că țin la tradiție și nație“.

Programul s-a desfășurat în aer liber, pe scena din Tăcășele.

Programul a început cu tinerele vlăstare ale muzicii populare din zonă

Riana Giurgelea, Roxana Negru, Luiza Ghilea, Denisa Pascu, Maria Fărcaș, Ansamblul Junii Crișului din Dieci au fost artiștii care au spart gheața. Renumiții soliști din folclorul românesc, Cornelia și Lupu Rednic, au fost aplaudați tot timpul pentru cântecele lor frumoase, prezentate pe Valea Tăcășelelor.

A mai cântat pentru moți Ionuț Langa, care a încheiat programul cultural. S-a jucat fotbal, echipa din Vârfurile cu câteva echipe. Din păcate, noi nu am mai putut sta până la finalul programului sportiv.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției