Nedeia Țării Hălmagiului, un eveniment cultural și folcloric de mare importanță pentru comuna Hălmagiu și împrejurimile sale, s-a desfășurat anul acesta pe parcursul a două zile: sâmbătă și duminică.
Nedeia a fost organizată de Primăria comunei, în parteneriat cu Centrul Cultural Județean Arad. În prima zi, sâmbătă, a avut loc Off-road demonstrativ pe Platoul din spatele centrului Fructoexport Hălmagiu, iar de la ora 20.00, în Parcul central din Hălmagiu s-a desfășurat un concert susținut de Junii Hălmagiului. Invitate au fost Anastasia Nan și Melinda Iagăr.
A doua zi a început cu Cupa satelor la fotbal, pe stadionul Nicolae Groza din Hălmagiu. Au participat echipele: Progresul Hălmagiu, Unirea Gurahonț și Crișul Buteni.
Parcul central din Hălmagiu a devenit apoi neîncăpător pentru mulțimea de oameni venită din mai multe părți ale județului și nu numai pentru a sărbători prin muzică, joc și voie bună.
Ca o notă distinctă, Nedeia de la Hălmagiu încheie toate nedeile de pe Valea Crișului, rămânând doar Târgul de fete de pe Muntele Găina, ultimul eveniment de amploare din această zonă. Toate nedeile au date stabilite din tradiție, legate de anumite sărbători de peste an. De obicei s-au ținut duminica în unele zone, în alte locuri s-au mai decalat și s-au ținut și sâmbăta și s-au mai adăugat și alte activități culturale.
La Hălmagiu, Nedeia nu și-a schimbat data, doar locația. Înainte a fost la gară la Hălmagiu, după care pe Dealu Sortocului, iar acum, de trei ediții, a ajuns în parcul din centrul Hălmagiului – un spațiu foarte bine ales și frumos.
„Această nedeie este dedicată celebrării tradițiilor și obiceiurilor, fiind o manifestare a culturii și a identității locale cu rol de a păstra și promova tradițiile folclorice, muzica dansurile și meșteșugurile specifice zonei Hălmagiului, arătând totodată bogăția culturală și spirituală a satului românesc. Nedeia Țării Hălmagiului este o manifestare a tradiției, a muzicii, a conexiunii între oameni, obiceiurilor, dansului în primul rând, al veseliei și vieții artistice zonale. Tradiționalele târguri «ale sărutului», «ale florilor», «ale iosagului» au ajuns cunoscute nu doar în zona noastră, ci departe în inima Ardealului. Hălmagiu este vestit și prin tradiționalele nedei, ce am sărbătorit noi astăzi, care se organizau la noi, ca de altfel în toată zona Hălmagiului în lunile de vară. Sunt bune prilejuri pentru etalarea portului popular și a bogăției meșteșugarilor din diferite zone locale sau mai îndepărtate, dar și o bună oportunitate de a schimba impresii, de a încheia înțelegeri, de a reuni familii, prieteni și, de ce nu, pentru a lega noi prietenii sau chiar pentru cei tineri de a-și găsi ursitul sau ursita.
Anul acesta Nedeia are cu atât mai mult o însemnătate aparte. Se împlinesc 200 de ani de la nașterea eroului nostru național, Avram Iancu. Comemorăm cu această ocazie personalitatea marelui nostru erou național. Acesta a fost un avocat și un lider revoluționar român, cunoscut pentru rolul său însemnat de la Revoluția din 1848. El a luptat pentru drepturile și libertățile românilor din Transilvania. A fost un simbol al rezistenței românilor și a luptei pentru emanciparea națională.
Hălmagiu întotdeauna l-a comemorat pe eroul național Avram Iancu. Îl păstrăm viu în amintirea și în gândurile noastre.
Îi cinstim memoria aici la Hălmagiu, comuna cu care Avram Iancu a intrat în contact de-a lungul vieții sale“, ne spune Gheorghe Dărău, primarul comunei Hălmagiu.
Nedeia de la Hălmagiu este un eveniment de referință în viața culturală a acestei frumoase și binecuvântate zone, având un impact semnificativ asupra conservării și promovării patrimoniului cultural local, fiind ultima nedeie din an de pe Valea Crișului Alb.
Mult așteptata sărbătoare a Nedeii Țării Hălmagiului a avut loc, așadar, sâmbătă și duminică, 14 iulie, în Parcul central al localității, avându-l ca moderator pe Radu Popoviciu, care a intervenit de fiecare dată cu informații interesante și de interes pentru istoria locală.
Printre artiștii care au încântat publicul s-au numărat Iasmina Marta, Florica Tomoioagă, Cosmin Marta, Cosmin Cascadoru, Daniela Dudaș, Elena Bodea, Vlad Lință, Luiza Ghilea, Anastasia Roman. Evenimentul a început la ora 16.00 cu un Te Deum.
Au mai urcat pe scenă Taraful din Hălmagiu, Liceul Tehnologic Moga Voievod Hălmagiu cu grupul vocal și formația de dansuri, precum și artiștii Georgiana Filip, Raluca Rus, Andra Tisca, Rareș Tat, Alexandra Colf sau Lorena Tamaș.
„Astăzi am fost la două evenimente: în comuna Hălmagiu – la o sărbătoare locală și la Ineu – la zilele orașului. Mă bucur să văd că acești doi primari foarte harnici, Gheorghe Dărău și Călin Abrudan, dincolo de proiectele pe care le fac pentru dezvoltarea localităților lor, reușesc să găsească resursă financiară, pentru că trebuie să înțelegem că suntem în mijlocul unor crize, și să dea atenție și acestor sărbători locale, care au meritul de a duce populația să se întâlnească și să sărbătorească. Au fost două sărbători frumoase în care m-am simțit bine și am simțit că fac parte din echipa lor locală și mă bucur că acești primari reușesc să dea și în domeniul cultural ceea ce dau și în domeniul economic. Până la urmă, calitatea de primar este aceea de a reuși să dai cetățeanului ceea ce așteaptă de la tine, iar în calitate de președinte al Consiliului Județean, voi susține întotdeauna și aceste activități culturale, pentru reprezintă un mod prin care ne putem întâlni cu populația să vedem ce dorințe au localnicii, care sunt mulțumirile și care le sunt și nemulțumirile pentru a putea să corectăm eventualele neajunsuri“, ne-a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
„Temperaturile ridicate nu au ținut oamenii în casă astăzi la „Nedeia Ţării Hălmagiului”, care a strâns lume multă, într-o atmosferă bună.
Am fost astăzi în comuna istorică Hălmagiu, în zona cea mai pitorească a județului Arad.
Ţara Moţilor este una dintre cele mai frumoase regiuni din județ și încărcată de istorie! Hălmagiu a fost vestit şi s-a bucurat de un bun renume încă din anul 1752, pentru târgurile şi tradiţionalele Nedei care se organizau aici.
Felicitări domnului primar Gheorghe Dărău pentru organizarea evenimentului“, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.
„O sărbătoare frumoasă la Hălmagiu, care ne-a făcut să simțim românește! Alături de prietenul meu, Răzvan Cadar, am felicitat și am fost alături de primarul Gheorghe Dărău“, a declarat deputatul Sergiu Bâlcea.