Nelu Iordache va afla miercuri, 15 martie, dacă scapă de pedeapsa de 11 ani și 9 luni de pușcărie din Dosarul autostrăzii Nădlac-Arad în urma deciziei CCR privind prescripția. Curtea de Apel București a luat în discuție, luni, o cale extraordinară de atac făcută de fostul patron al Romstrade și formulată de avocații lui pe aceleași argumente prin care milionara Vanessa Youness a reușit să își anuleze o pedeapsă definitivă, conform ziare.com.

A scăpat deja de condamnarea de evaziune fiscală

Omul de afaceri Nelu Iordache – supranumit „Regele asfaltului – a cerut Curții de Apel București luni, 13 martie, să-i anuleze pedeapsa de 11 ani și 9 luni de închisoare pe care a primit-o în Dosarul autostrăzii Nădlac-Arad, după ce a scăpat deja, definitiv, de condamnarea de 12 ani și 6 luni pentru evaziune fiscală.

Faptele lui Iordache

Iată cum au ajuns judecătorii să-i dea lui Nelu Iordache o condamnare cu două cifre:

„Condamnă pe inculpatul Iordache Nelu la pedeapsa de 3 ani şi 9 luni închisoare, la care adaugă sporul de 3 ani închisoare, însemnând pedeapsa de 6 ani şi 9 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, prin deturnare de fonduri comunitare.

Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul de 3 ani închisoare, însemnând pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.

Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul de 3 ani închisoare, însemnând pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Achită pe acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de spălarea banilor, în formă continuată.

Achită pe acelaşi inculpat, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune împotriva persoanei vătămate Banca Comercială Română S.A.

Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, împotriva persoanei vătămate S.C. „Elevolution Engenharia” S.A.

Anulează beneficiul suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare.

Contopeşte pedeapsa de 2 ani închisoare, aplicată prin Sentinţa penală nr.523/9.XI.2018 a Tribunalului Giurgiu (…) cu pedepsele de 6 ani şi 9 luni închisoare, de 6 ani şi 6 luni închisoare, de 4 ani şi 6 luni închisoare şi de 2 ani închisoare, aplicate în această cauză, astfel că aplică pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 6 ani şi 9 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 5 ani închisoare, urmând ca inculpatul să execute, în final, pedeapsa rezultantă de 11 ani şi 9 luni închisoare”, se arată în decizia definitivă a CAB din 8 septembrie 2021.

Apărarea lui Iordache

Avocatul lui Nelu Iordache a arătat că pe data de 8 septembrie 2021, atunci când clientul lui fusese condamnat definitiv la pedeapsa de 11 ani și 9 luni de închisoare, termenul general de prescripție se împlinise pentru 4 din cele 5 fapte reținute în sarcina acestuia.

Apărătorul fostului om de afaceri a explicat judecătorilor Doinița Luminița Nițu (președinte) și Mihai Paul Cozma că, la momentul judecării apelului, nu a existat o „veritabilă analiză” a prescripţiei, în sensul deciziilor CCR și ICCJ din 2022.

Reamintim că potrivit deciziei CCR din 26 mai 2022, România nu a avut legislație cu privire la întreruperea cursului prescripţiei în perioada 2018-2022.O a doua decizie-cheie cu privire la prescripție a fost pronunțată de Înalta Curte – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din 25 octombrie 2022, când magistrații au dat dreptate CCR, dar au arătat că de această hotărâre beneficiază doar cei a căror procese nu au fost soluționate definitiv.

Ar putea scăpa

Nelu Iordache ar putea să scape pe mâna milionarei Vanessa Youness.

A doua parte de deciziei ICCJ a creat și mai multe controverse decât decizia CCR, deoarece unii inculpați scăpau nepedepsiți în mod automat, în timp ce alții – care invocaseră intervenția prescripţiei, dar au fost ignorați de judecători – rămâneau după gratii.

De aceea, ICCJ a emis o nouă hotărâre – Deciza 82/2022 – în care arată cum se aplică prescripția în căile extraordinare de atac, cum este și contestația în anulare a lui Nelu Iordache.

ICCJ a statuat că dacă judecătorul care a soluționat definitiv cauza a omis să ia în discuție incidența prescripţiei, cel condamnat ar mai avea o șansă, pe calea contestației în anulare.

Dar, în cazul în care inculpatul a invocat prescripția, dar judecătorul i-a respins argumentul din eroare, atunci nu se mai poate face nimic, deoarece s-ar aduce o atingere principiului autorității de lucru judecat.

Magistrații de la ICCJ au explicat de ce eroarea unui judecător nu-i totuna cu omisiunea și când se aplică decizia CCR privind prescripția după condamnare.

Exact asta urmărește să dovedească avocații lui Nelu Iordache, anume că la data condamnării nu s-a discutat temeinic pe tema prescripției, decât în treacăt, motiv pentru care hotărârea de condamnare ar trebui desființată.

Decizia Deciza 82/2022 a ICCJ a fost pronunțată în dosarul milionarei Vanessa Youness, care a reușit să își anuleze printr-o contestație condamnarea de 3 ani de închisoare pentru trafic de influență pe care o primise cu o zi după decizia CCR.

Un complet de la Curtea de Apel București format din judecătoarele Lia Savonea și Sabina Adomniței au admis marți, 28 februarie, contestația în anulare formulată de Vanessa Youness și i-au anulat pedeapsa ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

sursa: ziare.com

Recomandările redacției