Arborii au dispărut, dar controalele au ocolit anumite zone

Arborii au dispărut, dar controalele au ocolit anumite zone

La Ocolul Silvic Valea Mare se petrec nereguli pe bandă rulantă. În numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că într-un canton de la Bacăul de Mijloc a fost descoperit un adevărat jaf. Mii de arbori din zonă au fost tăiaţi de la nivelul solului, fără a fi marcaţi, cioatele fiind acoperite cu crengi şi vegetaţie uscată pentru a fi mai greu de găsit. În timp ce localnicii povestesc că angajaţii Direcţiei Silvice Arad, instituţie condusă de Teodor Ţigan, încearcă să limiteze valoarea pagubei, pentru ca personalul ocolului să aibă cât mai puţin de suferit pe pe urma anchetei, săteanul care a informat autorităţile cu privire la furturi este ameninţat că i se va închide gura.

Acum, ies însă la iveală şi alte fapte greu de explicat petrecute pe raza ocolului. Astfel, anumite persoane primesc lemne de la pădurari, în baza unor bonuri de mână, practică care este greu de crezut că mai poate fi întâlnită în vreo instituţie sau regie a statului.

Întrebări fără răspuns

În ceea ce priveşte furturile, ceea ce este interesant este că, deşi poliţiştii au fost informaţi, încă de anul trecut, cu privire la cele întâmplate în pădurea de la Bacăul de Mijloc, primele măsuri au fost luate abia anul acesta. Astfel că apare o întrebare cât se poate de legitimă şi anume dacă oamenii legii de acolo sunt implicaţi, aşa cum susţin sursele noastre, în activităţile din zonă? De asemenea apar alte întrebări cu privire la munca silvicultorilor care fac verificări la respectivul ocol. De ce controlul nu a fost finalizat, de ce nu au fost date publicităţii rezultatele şi dacă verificările realizate până acum au fost făcute aşa cum scrie la carte? Cu siguranţă că localnicii ar fi, de asemenea, curioşi să afle, ce măsuri s-au luat împotriva pădurarilor care au în gestiune cantoanele unde s-au descoperit furturile şi cum se justifică cantităţile mari de material lemnos care au dispărut, având în vedere că, din informaţiile pe care le avem, într-un canton s-a descoperit un prejudiciu de 140.000 de lei, ceea ce înseamnă 460 metri cubi, într-un alt canton prejudiciul a fost de 120.000 de lei, constatându-se că s-au furat 520 de metri cubi de material lemnos, iar în cel de al treilea canton, prejudiciul este de 67.000 de lei, la cât se ridică contravaloarea a 260 de metri cubi de lemn, asta în condiţiile în care preţul unui metru cub de lemne variază în funcţie de esenţă şi alte caracteristici. Mai trebuie spus că, din informaţiile pe care le deţinem, doi dintre pădurari ar fi refuzat să semneze procesele verbale de control, iar şeful de ocol şi-ar fi prezentat demisia, însă directorul DSA nu i-ar fi acceptat-o. „Cei de acolo încearcă să facă curat, să muşamalizeze cazul, dar din cauza cantităţilor mari de material lemnos furate, acest lucru nu mai este posibil. De altfel, trebuie să ştiţi că cineva a dispus să nu se facă controale la toate cantoanele de pe raza ocolului, unul dintre districte, condus de un prieten de-al directorului, fiind ocolit de verificări”, povesteşte un localnic.  Sătenii mai susţin că fratele gestionarului de la Lipova, acuzat că a produs un prejudiciu Direcţiei Silvice, care este şi el angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor şi lucrează la Ocolul Silvic Valea Mare, ar fi fost ameninţat de un fost şef de ocol de la Lipova cu toate relele din lume, dacă nu-şi convinge fratele să nu dea în vileag faptele reprobabile pe care le cunoaşte.

Transporturi făcute de unul dintre şefii de district?

De asemenea, sătenii susţin că L.B., unul dintre şefii de district, care este prietenul directorului Teodor Ţigan, s-ar ocupa şi cu comercializarea lemnelor. Întrebat fiind dacă are camioane pe care le foloseşte la transportul lemnelor în Ungaria, acesta neagă, la fel cum a negat şi informaţiile care au început să circule cu privire la faptul că ar deţine imobile în municipiu cumpărate cu bani care nu ar putea fi justificaţi. „Nu e adevărat că am maşini cu care transport lemne. Bine ar fi să fie aşa. Nu am nici case în Arad. Am doar casa soţiei şi casa părinţilor, la Căpâlnaş”, susţine şeful de district. În ceea ce priveşte controalele, acesta spune că un canton a fost verificat, iar de astăzi se vor face verificări în alte două cantoane, iar după Paşti vor începe controalele în alte trei cantoane.

Contactat telefonic, Gelul Zdrenghea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice, ne-a solicitat să-i trimitem în scris întrebările pe care le avem. Cu toate acestea a ţinut să menţioneze că Direcţia Silvică nu încearcă să acopere pe nimeni. În aceste condiţii, am trimis şapte întrebări pe adresa DSA. Astfel, am încercat să aflăm în mod oficial care este rezultatul controlului făcut la Valea Mare; de ce rezultatele nu au fost făcute publice până în momentul de faţă; cum se justifică cantităţile de material lemnos lipsă; cine a dispus să nu se facă verificări în toate cantoanele Ocolului Silvic Valea Mare; de ce nu s-au făcut inspecţii şi în cantonul condus de L.B.; cu ce scop s-a deplasat la Timişoara maşina Ocolului Silvic Valea Mare în data de 1 aprilie, asta în condiţiile în care avem informaţii că respectiva maşină a fost trimisă în judeţul vecin pentru a transporta o persoană privată şi dacă în cadrul Direcţiei Silvice Arad există posibilitatea legală ca persoanele fizice să primească lemne în baza unor bonuri de mână semnate de pădurari.

În numerele viitoare ale ziarului nosstru vom reveni cu mai multe informaţii cu privire la neregulile de la Valea Mare.

Recomandările redacției