Chiar dacă Ziua Muncii nu este tocmai o zi plină de însemnătate spirituală, românii au umplut-o de tradiții și de obiceiuri de care se țin an de an.

Tuturor le place o zi liberă, dar mai ales românilor și noi chiar știm cum să profităm de prima zi de mai.

Am mers până la o cabană din Ineu ca să vedem cum sărbătoresc arădenii această zi.

Petrecerea a început în jurul orei 14:00. Lumea s-a adunat și a decis că e momentul să dea drumul la focuri, unul pentru cartofii la disc, altul pentru pulpele făcute pe grătar.

—Care este meniul de azi?

—„Momentan facem pe disc mai mulți cartofi prăjiți și pe grătar niște pulpe de pui”, spunea Cătălin.

Dar, ca orice petrecere, băutura nu lipsește din meniul participanților, mai ales acum, când vremea nu a ținut cu noi și trebui fiecare să se încălzească așa cum poate.

—Pentru ce fel de băuturi ați optat astăzi, de 1 Mai?

—„Berea este e primul loc astăzi.. Mai avem și altceva, niște vin, dar nu cred că o să treacă. Suntem mai mulți băieți care preferăm să bem bere, parcă merge mai bine lângă carnea la grătar”.

Și pentru că petrecerea continuă până noaptea târziu, alcoolul o să fie consumat, am continuat să vorbim cu Cătălin ca să aflăm exact care este planul zilei pentru cei care s-au adunat în cabana din Ineu.

—Consumați alcool, ce faceți mai târziu? Cum ajungeți acasă?

—„Din fericire, ne-am adunat aici toți cei care suntem liberi și mâine. Eu am muncit până astăzi de dimineață, alții de aici nu au fost și nici nu merg la muncă toată săptămâna. După ce mâncăm, cel mai probabil o să dăm drumul la muzică și mai tare și o să începem să bem și să povestim, asta până o să ne fie iar foame. Noi ne-am organizat în așa fel încât să rămânem până mâine. E cabana unor prieteni de aici și putem sta cât vrem. Mâine probabil ne trezim, mai facem un grătar, sau mâncăm ce a mai rămas, și plecăm acasă”.

Între timp, mâncarea e gata. Au adăugat și câțiva mici în meniu pentru că, se pare că 1 Mai nu e la fel de frumos fără preparatul de bază, micul.

Lumea s-a adunat la masă, muzica e la maxim și din fericire au scăpat și de ploaie, lucrurile încep să se desfășoare așa cum și-au dorit toți.

—„Singurul lucru care lipsește de aici sunt câteva grade în plus. Poate că acum e bine și așa, dar după ce o să se întunece o să stăm cu două geci pe noi”.

Toată lumea mănâncă și bea, afară se întunecă și se lasă frigul, momentul în care lumea începe să facă un foc de tabără cât mai mare.

—„Băgăm pe foc și încercăm să îl înălțăm pentru că se lasă frigul și ne trebuie ceva calumea care să ne încălzească. Degeaba am băut, frigul tot te lovește și facem ce putem ca să nu înghețăm”.

Muzica e la maxim, mâncarea e aproape gata de tot, băutura curge, focul e făcut, toți povestesc. Ceva lipsește și asta o să ne spună Cătălin.

—Cred că aerul curat ne face să ne fie din nou foame. Au trecut câteva ore deja de când am mâncat și tot de atunci bem. Următorul pas ar fi să mâncăm din nou. E deja aproape 12 noaptea, nimeni nu pare să aibă chef să o luăm de la capăt cu grătarul, așa că avem un plan de rezervă. Urmează să taie fetele niște bucăți de slănină și să le aducă aici la foc. Noi am pregătit deja bețele. O să punem slănina pe bețe și o băgăm în foc. După ce o lăsăm așa câteva minute, nu multe, cât să se topească puțin, punem bucățile pe pâine și adăugăm niște ceapă verde, o să iasă o delicatesă cum numai un român știe să inventeze”.

Alții au optat pentru tradiționalul mers la pădure, cu ouă de Paști ca înlocuitoarele grătarelor. Coșuri cu ceapă, salamuri, sucuri, fructe, dar și prăjituri au fost duse de arădeni în păduri unde s-au simțit bine și fără să mai facă foc pentru grătar. Au întins păturile pe iarbă, au mâncat și au băut bine, apoi au plecat toți acasă.

Chiar dacă vorbim despre ce s-a întâmplat prin Arad, lucrurile stau la fel în toată țara. Românii nostri știu cum să petreceacă în cinstea lor și fiecare dintre ei are propriul ritual.

1 Mai este, de obicei, o zi foarte așteptată de toată lumea și fiecare își dorește să profite din plin de această zi liberă. Renumită pentru ieșirile la pădure și sfârâitul grătarelor, prima zi din mai se păstrează cu aceleași obiceiuri an de an de către toți românii din țară, dar și din afară.

Recomandările redacției