Noaptea Europeană a Muzeelor 2024, ediția a XX-a, eveniment muzeal cu tradiție la nivel național, va avea un program special în toate spațiile muzeale din Municipiul Arad, Muzeul Orașului Lipova și Muzeul Memorial Șiria, care va oferi publicului posibilitatea de a descoperi patrimoniul muzeal prin expoziții, tururi ghidate și evenimente interactive realizate de specialiștii muzeului în parteneriat cu asociații non-profit.

 

Pe parcursul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor de la Arad vor fi deschise expozițiile de artă, expoziția dedicată istorie pompierilor arădeni de la sala „Clio”, iar la Palatul Cultural vor fi deschise Muzeul de Științe ale Naturii și expoziția temporară „Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor”. În cadrul Pinacotecii și a expoziției „Tezaur 1848-1849” arădenii prezenți la eveniment vor beneficia de tur ghidat (ora 20.00-20.50: tur ghidat în limba maghiară, ora 21.00-21.50 tur ghidat în limba română).

Evenimentul va continua cu un concert de muzică rock, de la ora 20.30, susținut de formația COMPACT în Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor), iar de la ora 22.00 trupa SIRIUS va oferi spectacolul FIRE SHOW.

Sâmbătă, 18 mai, expozițiile muzeului din Arad vor fi deschise publicului între orele 12.00-01.00 iar muzeele din Lipova și Șiria între orele 16.00-22.00.

Eveniment realizat cu sprijinul Rețelei Naționale a Muzeelor din România și sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

 

 

 

 

Program ARAD

MUZEUL DE ARTĂ  (str. Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II)

ORA 12.00-01.00

Art Safari la Arad: Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară

Considerat un simbol național și un pionier al picturii moderne românești, Nicolae Grigorescu este omagiat prin această expoziție, care aduce în prim-plan capodopere mai puțin cunoscute, în cea mai mare parte aflate în colecții private. Printre lucrările de referință expuse se numără „Țărăncuțe (De la fântână)”, „Dimineața, după ploaie”, „Cap de țigancă”, „Întoarcerea spre casă”, „Țărăncuță cu furcă”, „Costum verde de bal” ș.a., fiecare reflectând geniul și sensibilitatea lui Grigorescu.

Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată este expusă, în premieră, la Muzeul de Artă Arad. „Țărăncuțe (De la fântână)”, piesa centrală a expoziției, este o operă esențială ce face parte dintr-un ciclu de variațiuni pe aceeași temă a „Întoarcerii de la izvor”, temă abordată de Grigorescu pe tot parcursul creației sale. Această lucrare, un record de piață, este o capodoperă absolută a artistului.

Galeria de artă românească

Structurată diacronic în intervalul secolelor XIX-XX, expunerea din Galeria de Artă Românească prezintă cele mai semnificative lucrări din colecția de artă a Complexului Muzeal Arad. Începuturile picturii de șevalet, pictorii pașoptiști, întemeietorii școlii românești de arte frumoase și studenți ai acestora, cu lucrări stilistic încadrate romantismului, realismului și neoclasicismului, influențe și interpretări impresioniste, postimpresioniste sau simboliste, pictura anilor interbelici, cu nume de referință pentru istoria artei, organizată în segmente tematice, sunt reperele pe care se dezvoltă conceptul curatorial.

Expoziția de artă contemporană Nașterea luminii. Onisim Colta

Suprapusă de sintagma ”in memoriam”, Nașterea Luminii. Onisim Colta este o expoziție cu caracter retrospectiv, deschisă cu prilejul inaugurării Muzeului de Artă Arad în mai 2023. Selecția asupra unor etape din creația lui Onisim Colta (1952 – 2022), începând din 1985 până în 2020, alătură lucrări de grafică, pictură, obiecte regăsite în cicluri tematice precum Lumină și materie, Cărți și faguri, Arhetipuri și simboluri.

Expoziția Sever Frențiu. Grafică (donația Fenyves)

Doamna Simona Fenyves, artist vizual și pedagog, a donat Complexului Muzeal Arad unsprezece lucrări de grafică semnate de artist. Acestea, în mod fericit, completează micro-colecția Sever Frențiu, alcătuită din douăzeci și patru de picturi, desene, acuarele, pastelui, realizate între anii 1956 – 1980, intrate în colecția de artă românească a muzeului în intervalul 1956 – 1982 și în anul 2015.

 

kinema ikon MAFA re: play

 

 

SALA CLIO (str. Horia 10)

ORA 12.00-01.00

Expoziția „Pompierii arădeni – istorie și identitate. Tehnică și inovație: evoluția mijloacelor de stingere a incendiilor pe meleaguri arădene”

Proiectul expozițional aduce în prim-plan patru expoziții tematice ce reflectă istoria impresionantă a pompierilor din Arad, intrinsec legată de istoria județului și a municipiului Arad. Indiferent dacă lucrează în mediul urban sau rural, fie că este pompier voluntar sau de carieră, a fi pompier și a acționa în slujba comunității reprezintă sacrificiu, dăruire, angajament și dedicare puse toate în slujba semenilor.

 

MUZEUL DE ȘTIINȚE ALE NATURII (Palatul Cultural Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor)

ORA 12.00-01.00

Muzeul de Științe ale Naturii  pune în valoare biodiversitatea județului Arad, fiind prezentate în mod interactiv plante rare din județul Arad și România, flora și fauna din rezervațiile naturale de interes național și local. Încă de la redeschiderea sa, întregul muzeu este prezentat publicului în mod interactiv: sunete ambientale din natură, touchscreen-uri cu informații privind speciile din colecția muzeului, fotografii și filme documentare despre rezervațiile naturale prezentate în expoziție, realitatea augmentată, masă interactivă pentru copii, prin intermediul cărora vizitatorii vor experimenta muzeul în altă dimensiune. În mod inedit prezentarea habitatului și ocupațiile locuitorilor Văii Mureșului este realizată prin intermediul unei holograme. Spațiul expozițional este adaptat și persoanelor cu deficiențe de vedere: panouri informative cu scriere în alfabet Braille.

Expoziţia Plante de primăvară din herbarul muzeului

Această expoziție are scopul de a promova plantele din herbarul muzeului, dar și de a face cunoscute vizitatorilor o parte din plantele de primăvară ce apar în păduri, pe pajiști, margini de drumuri dar și grădini. Herbarul muzeului conține peste 4000 de coli cu plante, unele dintre ele recoltate în anii 1857, 1859, 1860, 1866, 1868, 1885, 1891-1893, 1901, 1906-1907, 1942-1943 de mâini care astăzi nu mai există și are o importantă valoare științifică.

 

EXPOZIȚIA TEZAUR 1848-1849 (Palatul Cultural Arad, etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor)

ORA 12.00-01.00

Expoziţia ”Tezaur 1848-1849” prezintă cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale colecţiei, în jurul cărora s-a constituit muzeul arădean la sfârșitul secolului al XIX-lea.

PINACOTECA (Palatul Cultural Arad, etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor)

ORA 12.00-01.00

Definitorie pentru lucrările selectate din colecția de artă europeană a muzeului, constituită în mai bine de o sută de ani, este influența importantelor centre artistice europene (Berlin, Dresda, Düsseldorf, München, Viena, Budapesta, Paris), percepută prin estetica curentelor care s-au succedat sau au coexistat: romantism, academism, realism. Nume care au marcat istoria artei central-europene se regăsesc în contextul expozițional: Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Joseph August Schoefft, Barabás Miklós, Than Mór, Feszty Árpád, Liezen-Mayer Sándor.

20.00-20.50 Tur ghidat Expoziția Tezaur 1848-1849 și Pinacoteca (limba maghiară)

21.00-21.50 Tur ghidat Expoziția Tezaur 1848-1849 și Pinacoteca (limba română)

 

EXPOZIȚIA IMPERIUL ROMAN. TEHNOLOGIA ÎNVINGĂTORILOR (Palatul Cultural Arad, intrarea dinspre Piața George Enescu)

ORA 12.00-01.00

Expoziția educațională „Imperiul roman. Tehnologia învingătorilor” prezintă invenții din Antichitate prin intermediul celor 40 de exponate: mașinăriile militare și tehnologia civilă create în Imperiul Roman. Expoziția cuprinde și o serie de elemente vestimentare, uniforme purtate de soldați, tunica interioară şi tunica exterioară din mătase, dar și obiecte vestimentare nelipsite din garderoba femeii romane. Conceptul arcului roman, a cărui tehnică a stat la baza construcțiilor și a progresului imperiului, apeducte, poduri, viaducte, precum și alte elemente construite pentru eficiența în luptă, berbecul roman, turnul de asalt, turnul de apărare, catapulta vor încânta vizitatorii.

 

ORA 12.30-13.00

RECONSTITUIRI ISTORICE

Garda romană de la Porolissum

Asociația Amicii Muzeului Zalău

Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor)

 

ORA 15.00-22.00

ARTE MARȚIALE STRĂMOȘEȘTI

Prezentare de echipamente militare și tehnici de luptă

Federația „Dacan – Artele Marțiale Strămoșești” Arad

Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor)

 

ORA 20.30-22.00

CONCERT DE MUZICĂ ROCK: COMPACT

Parcul Zsolt Török (Parcul Copiilor)

 

ORA 22.00

FIRE SHOW: SIRIUS

 

 

 

 

 

 

 

Program MUZEUL ORAȘULUI LIPOVA (Lipova, str. Nicolae Bălcescu 21)

ORA 16.00-22.00

Expoziția de etnografie „Colecția de textile populare Marilina Bocu”

În perioada interbelică Casa „Sever Bocu” din Lipova era atât locuință personală, cât și edificiu cultural, care adăpostea o colecție de etnografie și un muzeu amenajat de Marilina Bocu, soția ilustrul om politic bănățean Sever Bocu.

Expoziția permanentă

19.00 Șezătoare culturală

 

Program MUZEUL MEMORIAL „IOAN SLAVICI ȘI EMIL MONȚIA” ȘIRIA (Șiria, Conacul Bohus)

ORA 16.00-22.00

Expoziția permanentă „Ioan Slavici”

Expoziția permanentă „Emil Monția”

Sala Capitulării (Revoluția 1848-1849)

 

Mai multe detalii despre Noaptea Muzeelor în România:

 

https://www.facebook.com/noapteamuzeelor

 

Acasă

 

 

 

 

 

 

COMPLEXUL MUZEAL ARAD

 

Piața George Enescu 1

310131 Arad

office: +40 257 281 847

ada.stoenescu@gmail.com

pr.museumarad@gmail.com

www.museumarad.ro

https://www.facebook.com/complexul.muzealarad/?ref=hl

 

Complexul Muzeal Arad

este membru fondator al

Rețelei Naționale a Muzeelor din România

www.muzee.org

https://www.facebook.com/Reteaua.Muzeelor/

Recomandările redacției